V 1. Valašské dílně všichni táhnou za jeden provaz
21. 3. 2024

V 1. Valašské dílně všichni táhnou za jeden provaz

1. VALAŠSKÁ DÍLNA s. r. o. působí na trhu již od roku 2013. V tomto roce vznikl podnik PALOMINO, který reagoval na potřeby místních obyvatel ohledně dovozu obědů a poskytování služeb, především úklidu. V listopadu téhož roku byl otevřen první obchod Na ramínku se secondhandovým zbožím nejvyšší kvality. V roce 2018 vzniklo středisko Pralinky s příběhem, kde vyrábí lidé s hendikepy originální čokoládové potěšení. V roce 2020 se podnik Na ramínku rozšířil o šicí dílnu, kde švadleny šijí výrobky dle přání zákazníka a firemní dárky. Důraz je kladen hlavně na region a místní tradice. Dále je v provozu obchod, který se doplnil těmito výrobky. 

Sociální podnik PALOMINO nabízí své služby firmám, společným vlastníkům bytových jednotek, bytovým družstvům, správcovským firmám, obyvatelům rodinných domů a bytů, zdravotnickým zařízením, městským i obecním úřadům a dalším subjektům a také občanům Valašského Meziříčí, Rožnova pod Radhoštěm a okolí. Spektrum služeb je široké, od úklidu přes údržbu venkovních prostor až po praní prádla, rozvoz obědů, dovoz nákupů či doprovod k lékaři.

Ve výrobně pralinek vzniká čokoládové potěšení pro všechny mlsouny. Pralinky s příběhem jsou vyrobeny z poctivé čokolády obsahující 64 % kakaa a na výběr je z několika oblíbených náplní, jako jsou nugátový, pistáciový, karamelový nebo lískooříškový krém. V nabídce jsou také čokolády zdobené a ochucené sušeným či kandovaným ovocem nebo oříšky. Pracovníci pralinkárny všechny produkty ručně balí do atraktivních designových balíčků a krabiček. Klienty tak trochu rozmazlují a vymýšlí pro ně neustále něco nového dle jejich specifických požadavků.

Šicí dílna Na ramínku tvoří originální výrobky na přání zákazníka, například tašky, dekorace, bytový textil. Nabízí kompletace a jiné dokončovací práce. Důraz je kladen na ekologii a víceúčelové využití výrobků. Součástí podniku je také sklad, kde se nachází prádelna a žehlírna. Zde se opravují a kontrolují secondhandové oděvy. 

Otázky pro ředitelku Anetu Klimentovou

Koho 1. Valašská dílna zaměstnává?

Naši zaměstnanci jsou lidé se zdravotním znevýhodněním, které je ve většině případů kombinované. Jsou to neobyčejní lidé s mnohdy těžkými životními příběhy. Práce u nás je pro ně motivací, díky práci se začleňují do společnosti a jsou součástí celku. Jsou to kolegové, kteří přináší velkou radost a sledovat jejich posun nejen pracovní, ale i životní, je velmi inspirativní a naplňující. 

Jak řešíte marketing? 

Marketing řešíme společně. Vedení společnosti jsou zároveň marketingoví pracovníci. Našimi hlavními partnery jsou firmy. Hledáme firmy, instituce, které by odebíraly pralinky a další výrobky pravidelně, abychom mohli zabezpečit práci našim zaměstnancům. Pro jednotlivce (konečné zákazníky) máme obchůdek, kde si mohou vybrat z bohaté nabídky.

Co se vám za dobu fungování sociálního podniku podařilo?

Plnit velké zakázky. Dokážeme splnit velké zakázky do šibeničních termínů. Umíme se stmelit a zapojit kolegy ze všech středisek a táhneme za jeden provaz. Práce se nebojíme a vždy plníme zakázky v termínu. Pokud se objeví jakýkoliv problém, umíme komunikovat a vše důstojně vyřešit. Jsme pyšní na naši práci a hlásáme to do světa. Spolupracujeme nyní se školami od základních po vysoké a šíříme osvětu na téma sociální podnikání a naši zaměstnanci jsou toho součástí.

Potýkáte se s nějakými překážkami?

Nevím, zda to jsou překážky, ale naši kolegové jsou samozřejmě více nemocní a v pracovní neschopnosti. Potýkáme se s depresivními stavy na jaře a podzim, ale umíme s tím pracovat. Pro zaměstnance pořádáme společné akce, výlety, abychom předcházeli těmto stavům. Další překážkou je neznalost a ostych dát zakázky sociálnímu podniku. Zvládnete to? Zvládnou to ti lidé? Není toho na vás moc? Samozřejmě zvládneme, společně, společnými silami, a klidně toho může být víc. Co je víc, než se moci realizovat, cítit se užitečný, vidět za sebou výsledek práce. Pro mnohé je to jediný důvod, proč ráno vstát z postele. Nebojte se zakázek pro sociální podniky. Mnohé vás překvapí svou flexibilitou, kvalitou a nezapomeňte na přidanou hodnotu, která tyto zakázky doprovází.

Text je součástí publikace Příklady dobré praxe sociálního podnikání, která byla financována z projektu MPSV, Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.