Levandulovna z Jizerek
17. 10. 2022

Levandulovna z Jizerek

Pěstování levandule si většinou spojujeme s horkým klimatem jižní Francie, zejména s Provence. Této bylině se však výborně daří i v našem klimatickém pásmu, je nenáročná na pěstování, ostatně s ní prý experimentovali už mniši ve středověkých alpských klášterech. Důkazem jsou levandulové farmy po celé naší zemi. Mezi nimi si našel své místo environmentální sociální podnik Levandulovna z podhůří Jizerských hor. Levanduli pěstuje ekologicky, tu zpracovává do kosmetiky, dobrot a dalších voňavých produktů. Poskytuje práci osobám se specifickými potřebami ve Frýdlantském výběžku a podniká na principech cirkulární ekonomiky.

Levandulovna přináší do složitějšího regionu Frýdlantska v Libereckém kraji hned několik benefitů najednou: zaměstnává tam, kde je důstojná práce není samozřejmostí. Kdo v bývalých Sudetech žije, ví, že něco jiného je v kraji pobýt na dovolené (je tam krásně!) a druhá věc je tam zvládat celoroční překážky, kam spadá právě sezónnost. Dalším přínosem je obnova několik set let starého domu s přilehlými pozemky, které byly ladem a zarostlé nepůvodní křídlatkou. Dům se nachází v unikátním mikroklimatu, kde proudí teplý vzduch z Polska a zakladatelka Levandulovny Adéla Heindorferová správně rozpoznala, že se jedná o vhodné místo pro pěstování právě levandule, včetně toho správného složení půdy.

Do fialové rostlinky, která jí pravidelně přináší klid do rozbouřených vod života, se zamilovala ve Francii, kde jako mladá pracovně pobývala, později i žila. Celý svůj životní příběh letos svěřila časopisu Forbes. Ten jí na sklonku léta 2022 věnoval reportáž včetně krásných fotek v sekci malé firmy. Líčí tam, co ji přivedlo k založení environmentálního sociálního podniku, jak ji oslovily principy cirkulární ekonomiky a sociálního podnikání, které ve své firmě propojila. Tak jako ve svém životě, kdy se věnovala sociální práci, ale i environmentálnímu vzdělávání v Libereckém kraji. „Vypěstujeme levanduli, po destilaci ji vysušíme, slisujeme do biomasy a v zimních měsících s ní chceme vytápět skleník,“ vysvětluje jak vnímá princip odpadu zdrojem zakladatelka Adéla Heindorferová.

Levandulovna v Raspenavě u Frýdlantu tak v sobě zhmotnila prolínání cirkulární a sociální ekonomiky: šanci osobám, které ji často nedostávají, vykřesání potenciálu místa ve složitém regionu a šetrné nakládání se zdroji. Tým Adély Heindorferové zpracovává fialové květinky do celé škály produktů květové vody, olejů, sirupů, svíček a vonných pytlíčků. Veškerý sortiment je k mání na eshopu levandulovna.cz. Sociální podnik cílí na podporovatele udržitelného života: nadšence pro přírodní kosmetiku, lokální produkce, milovníky levandule a klidu, který přináší. A nejen v podobě produktů: Levandulovnu je možné také navštívit a pobýt na fialových polích, nasát vůni a posedět u limonády a sušenek (jak jinak než levandulových) ve stínu stromu.

Několikrát jsem si to sama vychutnala a doporučuji to všem, koho mé řádky oslovily: nasát intenzivní vůni esenciálního oleje při destilačním procesu. Celá provozovna voní včetně půdy, kde se fialové paličky suší. Vyzkoušela jsem i posezení pod jabloní či spočinutí na poli nad kvítky, kde mne doslova obletovali motýli. To vše s pohledem na panoráma Jizerských hor.

Touha po unikátním zážitku a podpora smysluplných aktivit už několikátou sezonu přivádí návštěvníky od jara do brzkého podzimu a Adéla Heindorferová na tom staví část svých aktivit, které jí přináší kýžený obrat. Kromě zakoupení produktů a posezení nad nápojem je možné si objednat komentovanou prohlídku. Anebo využít pole k poděkování náhradním pěstounům, což uničili zástupci Libereckého kraje. Případně se oženit či vdát, ke čemuž je pole také možné využít!

Levandulovna přistupuje odpovědně nejen ke svému pozemku, zaměstnancům a zákazníkům, ale ke krajině, kde se sociální firma. „Je to veliká dřina,“ říká zakladatelka. „Ale voňavá a krásná!“ dodává.

Autorka působí jako expertka MPSV na environmentální sociální podnikání a je spoluzakladatelkou sociálního podniku Fair & Bio pražírna.

 

Foto: archiv Levandulovny

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.