Jak se praží 100% férová káva?
22. 11. 2022

Jak se praží 100% férová káva?

Když jsme před devíti lety zakládali Fair & Bio pražírnu, často nám lidé říkali, že jsme si to zkomplikovali. Z jistého úhlu pohledu se to tak zdát mohlo: jednalo se o první družstevní pražírnu fairtradové kávy v České republice. Unikátní projekt kombinoval principy sociálního podnikání, fair trade a zároveň navazoval na více než 170letou historii spolkového podnikání.

Jak jsme na to všechno přišli? Inspirací nám bylo, jak fungují pěstitelé a výrobci z rámci systému fair trade – kromě důstojných pracovních podmínek, férových odměn a prospěchu pro komunitu je tam důležitá i šetrnost k životnímu prostředí. Tohle všechno nám přišlo dobré propojit se sociálním podnikáním, které nás motivovalo podívat se na potřeby místa, kde jsme chtěli naší pražírnu založit.

V Brandýse nad Labem se totiž v té době shodou okolností poskytovatel sociálních služeb Vyšší Hrádek připravoval na svoji transformaci – zavíral budovu, kde žilo na devadesát osob s mentálním postižením a vyváděl je do chráněného a asistenčního bydlení. Rok po otevření Fair & Bio pražírny Vyšší Hrádek skutečně budovu opustil a lidé s postižením žijí v bytech nejen v Brandýse, ale i okolích obcích – včetně Kostelce nad Labem, kde naše pražírna začínala se čtyřmi znevýhodněnými zaměstnanci.

Dnes jich už je dvanáct a máme radost, jak se podařilo naplnit předpoklad, že vážení, mletí a balení kávy je to tyto lidi smysluplnou prací. Takovou, která je baví, rozvíjí, přináší radost a seberealizaci. Důkazem budiž, že fluktuace na těchto pracovních pozicích je minimální, původní zaměstnanci jsou až na výjimky po celou dobu s námi. Jsme hrdí, že můžeme takto přispívat k začleňování znevýhodněných lidí do společnosti a ukázat, že v ní mají své platné místo.

Sociální podnikání však není jen o zaměstnávání osob se specifickými potřebami, od začátku jsme ve Fair & Bio pražírně ctili jeho širší pojetí: ekonomický a environmentální princip je stejně důležitý jako ten sociální. Své aktivity jsme rozjeli díky dvouleté dotaci, ale další rozvoj jsme zamýšleli z velké většiny stavět na tom, co si vyděláme vlastní obchodní činností. To se podařilo a prozatím veškerý zisk reinvestujeme – 51 % je podle stanov automatických a o zbytku každoročně rozhoduje členská schůze.

Dbáme na profesionalitu našich produktů a služeb: pražíme a prodáváme kávu prvotřídní kvality. Pochází z transparentních dodavatelských řetězců – víme odkud a za jakých podmínek byla vyprodukována, v rámci systému fair trade to ani jinak nejde: pěstitelé kávy si tak mohou vlastní prací vydělat na živobytí za důstojných podmínek. Naše káva je také z drtivé většiny pěstována ekologicky, pochází od pěstitelských družstev z Latinské Ameriky, Asie či Afriky.

Za celých devět let našeho podnikání jsme ušli pořádný kus cesty: tým se ztrojnásobil, dodáváme kávu po celé České republice i do sousedních zemí. Posílili jsme marketing, museli jsme se přizpůsobit i trendům, souvisejícím s digitalizací, ale péče o náš eshop se vyplatila. Nezažili jsme raketový žádný nárůst, o to jsme ani neusilovali, jsme fanoušci pomalého podnikání. Díky eshopu jsme schopní si na sebe vydělat.V letošním roce jsme navíc rozjeli zavádění principů cirkulární ekonomiky – vzali jsme celou pražírnu pod drobnohled včetně obalů a energetických toků.

Je to někdy pořádná dřina, zejména v době podzimní a předvánoční, kdy musíme skloubit vysokou nemocnost s velkým množstvím zakázek. Nemluvě o dlouhodobé únavě z doby pandemie covid-19 a aktuálním nejistotám v době energetické krize.

I když nám v dobách nejtužší pandemie klesly obraty doslova ze dne na den, nevzdali jsme to, vsadili jsem na dobré vztahy se zákazníky a dodavateli, spolupráci s podniky založených na podobných hodnotách a posílili komunikaci všeho, co děláme.

Jak se doba pandemie mezi ní a po ní proměňovala, prošli jsme různé slepé uličky a zažili nezdary. Snažili jsme se při tom všem nezapomínat na náš tým: aktuálně nastavujeme systematickou integrační podporu. Jsme otevření výzvám, ochotní se učit novým věcem a naší práci, stejně jako kávu, milujeme. Takto se blížíme k desátým narozeninám s heslem: podnikáme pomalu!

 

Autorka působí jako expertka MPSV na environmentální sociální podnikání a je spoluzakladatelkou sociálního podniku Fair & Bio pražírna.

 

Text: Markéta Vinkelhoferová

Foto: archiv Fair Bio pražírny

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.