Vše, co se v Neratově děje, je vzájemně propojeno
6. 9. 2023

Vše, co se v Neratově děje, je vzájemně propojeno

Sdružení Neratov, z. s. obnovuje poutní místo a společně s lidmi s postižením navrací život do kdysi vysídlené vesnice v Orlických horách. Sdružení Neratov, z. s. vzniklo 11. září 1992, tehdy šlo o občanské sdružení. Od roku 2016 má spolek nové stanovy a jeho právní forma se změnila na zapsaný spolek. Dobou svého vzniku tak patří mezi nejstarší subjekty, které se rozhodly zapojovat osoby se zdravotním postižením do společnosti včetně jejich plnohodnotného a smysluplného zaměstnávání. Od svého počátku jde o nestátní, nepolitické a nezávislé společenství.

“Rozsah působení Sdružení Neratov, z. s. je velmi široký a různorodý a není snadné ho stručně vystihnout,” říká Antonín Nekvinda a doplňuje: “Hlavní činnost představuje poskytování sociálních služeb, denního stacionáře a chráněného bydlení. Kromě této hlavní činnosti provozujeme i sociální podnikání zaměřené na služby pro občanskou vybavenost, řemeslné dílny a provozy pro údržbu vesnice.” Veškeré aktivity sledují poslání spolku, kterým je obnova poutního místa společně s lidmi s postižením, nikoliv pro ně. Vše, co se v Neratově a okolí děje, je vzájemně propojeno. Sdružení neobnovuje Neratov pro to, aby zde měli lidé s postižením zázemí, ale plně je integruje a zapojuje do rozkvětu tohoto poutního místa. Lidé s hendikepem v Neratově žijí a pracují a Neratov je pro ně místem, kde mají přátele, práci a domov. Práci nacházejí lidé se zdravotním postižením nejen v dlouhodobě fungujících provozech. Neratov se stále rozvíjí a vznikají zde nová místa, která nabízí unikátní výrobky nebo služby.

Pivovar Neratov

Snaha o výstavbu pivovaru v Neratově se datuje již k roku 1723, kdy se o ni neúspěšně pokoušel řád Servitů. Na ně začátkem milénia navázalo Sdružení Neratov ve snaze pomoci aktivitám, dnes nazývaným sociální podnik, zbudováním pivovaru jako zdroje financí pro potřebné. Od listopadu 2017 se Neratov těší z vlastního pivovaru. Je jedním z projektů sociálního podnikání a i zde našli uplatnění lidé s postižením. Neratovská piva jsou plzeňského typu a je u nich dodržován tradiční postup výroby. Připravují se klasickým dekokčním způsobem z hanáckých vysoce extraktivních sladů z humnových sladoven, žateckých aromatických chmelů a měkké vody z Orlických hor. Jsou nepasterizovaná a nefiltrovaná.

U Proroka - společenský dům

Přes všechny covidové problémy a specifické požadavky ohledně dokladových materiálů ke kolaudaci se v Neratově podařilo od letní sezóny 2021 zprovoznit společenský dům U Proroka, který nabízí nové ubytování, možnost pořádání svatebních hostin a dalších společenských akcí. Mimo to zve kolemjdoucí i do svého bistra na dobrou výběrovou kávu ze sociálního podniku Naturpark 12 a další občerstvení. Došlo tím k dalšímu rozšíření počtu pracovních míst v Neratově, včetně míst pro osoby zdravotně postižené.

Informační centrum

V poslední době bylo dokončeno a zprovozněno i informační centrum, jako důležitý prvek v rozvoji venkova a agroturistiky v tomto odlehlém regionu zejména pro letní turistickou sezónu. Podle Antonína Nekvidy je letní sezóna v Neratově vždy velkou zatěžkávací zkouškou, která i v těžkých obdobích pandemie pomáhala k částečnému nahrazení ztrát z jarního období. „Návštěvnost Neratova je v hlavní turistické sezóně vždy velká, což se pozitivně projevuje v tržbách na všech obchodních místech. Motivace zaměstnanců v servisních službách nabídnout co nejvíce našich produktů a služeb vede k tomu, že neratovští pravidelně dosahují mimořádných hospodářských výsledků během prázdninových měsíců,” dodává Nekvinda.

Rozmanitost jako cesta

Celé krizové období pandemie znovu potvrdilo správnost cesty spočívající v rozmanitosti v hospodářské činnosti a schopnosti všech zaměstnanců pružně reagovat na nové pracovní požadavky a nárazově zvládat jiné práce. Je to velmi důležité i pro další období, protože nejen sociální podniky nečekají ekonomicky lehké časy a budeme se muset vypořádat s hospodářskou krizí, energetickou krizí, vysokou inflací a dalšími dopady politické a ekonomické situace ve světě.

Text je součástí publikace Příklady dobré praxe sociálního podnikání, která byla financována z projektu MPSV, Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.