FOVY: Podstatou sociálního podnikání je spolupráce
13. 10. 2022

FOVY: Podstatou sociálního podnikání je spolupráce

Sociální podnik FOVY zaměstnává přes 170 lidí v 7 různých provozech. Uplatnění zde najdou lidé se zdravotním postižením, kteří chtějí pracovat a zároveň mají ambice rozšířit si své znalosti a dovednosti. Velkou část zaměstnanců tvoří lidé se zkušeností s duševním onemocněním. V čem FOVY vyniká oproti konkurenci? Jaké má zkušenosti s veřejnými zakázkami? Co mu přináší spolupráce s dalšími organizacemi? Na tyto a další otázky odpovídá jednatelka FOVY Anna Šimonová.

Kdy vznikl sociální podnik FOVY a jaké byly začátky?

Historie sociálního podniku FOVY sahá až do roku 1992, kdy byl založen FOKUS Vysočina. FOKUS Vysočina vznikl za účelem podpory lidí s duševním onemocněním při jejich návratu či zapojení do běžného života. Hlavními prvky podpory byla pomoc v bydlení, psychoterapeutická a sociální pomoc a pracovní rehabilitace. FOKUS proto již v roce 1992 založil první chráněné dílny zaměřené na opravu kol, zahradnické práce a rychlé občerstvení. Sociální podnik FOVY s. r. o. vznikl jako samostatný právní subjekt 1. 7. 2014, a to oddělením hospodářské činnosti z mateřské organizace FOKUS Vysočina, z. ú.

Proč jste se rozhodli jít zrovna touto cestou?

K rozdělení hospodářské činnosti původních chráněných dílen od poskytování sociálních a zdravotních služeb pro lidi s duševním onemocněním jsme se rozhodli z několika důvodů. Primárně to byly ekonomické důvody, udržení statusu zaměstnavatele zaměstnávajícího více jak 50 % osob se zdravotním postižením a možnost využívání příspěvku na chráněná pracovní místa od úřadu práce. Dále pak transparentnost hospodaření obou organizací – jasné oddělení dotací na sociální služby a na hospodářskou činnost sociálního podniku. A v neposlední řadě, ale dle mého názoru jeden z nejdůležitějších podnětů, byl možný rozvoj obou organizací. Ponechání prostoru pro rozvoj vlastní činnosti podle svých pravidel a možností, nezávisle na sobě.

 

 

Můžete popsat, čím se váš sociální podnik zabývá?

Posláním společnosti je vytvářet zajímavé produkty a služby a zároveň nabízet vhodná pracovní místa pro lidi se zdravotním postižením, tak aby mohli rozvíjet své pracovní dovednosti a schopnosti se zřetelem na individualitu člověka.

Co nabízíte zákazníkům?

V současné době má sociální podnik FOVY s.r.o. sedm provozů ve čtyřech městech na Vysočině a v Pardubickém kraji. Dvě rukodělné dílny (Pelhřimov a Havlíčkův Brod) se zaměřují na keramickou výrobu užitných a dekoračních předmětů, šití značkového oblečení pro e-shop BeeMy, kompletační činnost a dokončovací práce pro průmyslové podniky v regionu. Lesní četa v Havlíčkově Brodě zajišťuje pěstební práce v lese: stahování a pálení větví, vyžínání trávy a sázení nových stromků. Dále údržbu zeleně, přípravné a dokončovací práce při stavebních pracích a kompletační činnosti pro průmyslové podniky. Prádelna v Chotěboři pere a žehlí pro místní firmy a ubytovací zařízení, ale i pro veřejnost.  Šicí dílna v Chotěboři zajišťuje opravy prádelnou přijatého prádla a je hlavním výrobcem recyklovaných obalů firmy FOREWEAR.

Podnikáte také v gastronomii. Můžete představit vaše provozy?

Součástí společnosti je gastro komplex Čistá duše, který má nyní tři spolupracující články. Krámek Čistá duše prodává potraviny, rychlé občerstvení a drogistické zboží pacientům a zaměstnancům Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod. Bistro Čistá duše v centru města Havlíčkův Brod nabízí lahůdky a rychlé občerstvení vlastní výroby a regionální produkty z místních farem. Výrobu slaných lahůdek doplňuje Cukrárna Čistá duše v Hlinsku, která provozuje kavárnu a vlastní výrobu tradičních zákusků a dortů. Své výrobky dodává do okolních restaurací a kaváren a zároveň zásobuje naše gastroprovozy v Havlíčkově Brodě.

 

 

V čem se odlišujete od konkurence?

Jelikož máme velmi širokou nabídku služeb a produktů, je u každé služby trochu odlišná její výjimečnost. V gastronomii se orientujeme na domácí recepty, poctivost výrobků, ve službách zase na kvalitu odvedené práce nebo na zakázky, které jsou malého rozsahu a pro větší firmy proto méně zajímavé. Co však vidím jako spojující prvek, je ochota vyjít vstříc místním firmám a lidem z regionu. Reagujeme na poptávku místních firem a snažíme se nabídnout takové služby, které na lokálním trhu chybí. Zároveň jsme zvýšili kvalitu naší práce a partneři si mohli ověřit, že jsme spolehliví v termínech dodání a realizaci zakázek. Strategie kooperace a vzájemné spolupráce nám zatím vychází a má přínos.  

Ucházíte se o veřejné zakázky?

Ano. V minulosti jsme se ucházeli o veřejné zakázky v oblasti pěstebních prací v lesních porostech. Uspěli jsme jednou a získali zakázku na obnovu lesa, úklid klestu, stavbu oplocenek, ochranu lesních porostů, prořezávky na ploše 12,25 ha na 3 roky v regionu Havlíčkův Brod. V současné době se již o podobné zakázky neucházíme. Z důvodu častých a těžko předvídatelných změn ve výši minimální mzdy, v cenách za energie a vůbec nestandardních podmínek v byznysu jsou zakázky na období delší než 1 rok pro nás příliš rizikové. Občas se účastníme veřejných zakázek na dodávku obalového materiálu pro příspěvkové organizace, neboť máme velmi dobrou spolupráci s místní firmou, která ho vyrábí, a naši zaměstnanci ho balí a podílí se na logistice dopravy. Většinou však reagujeme na zakázky malého rozsahu, které jsou pro nás zajímavější z hlediska nastavení ceny a časové dotace na zakázku.

 

 

S jakými partnerskými organizacemi spolupracujete?

Spolupráci vnímáme jako velmi důležitou. Jednak je to podstata samotného sociálního podnikání a jednak je to nezbytné pro fungování našeho podniku. Jsme členy TESSEA ČR, MASek, které působí v regionech Hlinecko, Chotěbořsko a Pelhřimovsko. Členství nám přináší nejen kontakty na partnery, možnost získání nových zakázek, ale i přísun aktuálních informací z oblasti dotací či vzniku nového zákona o sociálním podnikání. I v rámci sociálních podniků na Vysočině máme spolek, jehož cílem je propagace sociální ekonomiky, sdílení zkušeností a propagace činnosti a produktů jednotlivých sociálních podniků. Podstatná je i spolupráce s městy, která nám zadávají zakázky z oblasti údržby zeleně nebo přinášejí podněty na nové zakázky. Mohu zmínit sběrnu prádla a obuvi pro občany Chotěboře, zajištění cateringu pro město Havlíčkův Brod nebo úklid dětských hřišť v Pelhřimově. Spolupráce je výhodná pro obě strany. Pro naše zaměstnance máme dostatek práce, města zase vykrývají žádané služby pro občany a navíc získáváme možnost dokázat, že služby a kvalita práce lidí s duševním onemocněním nebo i jiným zdravotním postižením je žádaná a tedy smysluplná. 

 

Text: Lenka Malá
Foto: archiv FOVY, Fokus Vysočina
 
 
Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098. 

Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.