Učebnice Vaníček: Školám k službám
22. 9. 2022

Učebnice Vaníček: Školám k službám

Na začátku byl obchod s učebnicemi a pomůckami pro školy. To ještě Radek Vaníček netušil, že jednou bude majitelem firmy, jejíž zaměstnanci se budou dorozumívat znakovým jazykem, světelnou signalizací nebo pomocí kartiček. Dnes, po více než dvaceti letech, patří firma Učebnice Vaníček k úspěšným sociálním podnikům, 90 % jejích zaměstnanců má nějaký zdravotní hendikep. Radek Vaníček vystudoval pedagogickou fakultu, takže svět učebnic pro něj nebyl ničím vzdáleným, když se jejich distribuci začal věnovat. Do sociálního podnikání proniká postupně 15 let. Jaký je jeho příběh?

 

Svou dobře fungující firmu jste přetransformoval na sociální podnik. Jak vás to napadlo?

Samozřejmě to nebyl výsledek nějakého momentálního nápadu. Nejlépe to vystihují slova dlouhodobý proces, který takto logicky vyústil. Před několika lety sociální zaměstnanecká strategie podniku nabyla úrovně a komplexnosti, při níž již bylo možné deklarovat status sociálního integračního podniku. Tomu předcházela patnáctiletá letá zkušenost se zaměstnáváním a komplexní péče o OZP.

 

Byla cesta k sociálnímu podnikání hladká, nebo jste narazil na nějaké překážky? V čem vidíte výhody toho, že je váš podnik sociální?

Vždy, když se vydáte cestou složitějšího řešení, musíte počítat s komplikacemi. Když je vnímáte jako přirozenou součást procesu, tolik vás nezaskočí. Mluvit o výhodách je určitě příjemnější a přínosnější. Které to jsou? Určitě přístup k síti zaměstnavatelů – sociálních podnikatelů. Status sociálního podniku dobře slouží jako marketingový nástroj v obchodní strategii. A v neposlední řadě je tu trvale přítomný dobrý pocit specifické kolegiality ve firmě.

 

Využili jste v rámci sociálního podnikání prostředky z Evropských fondů?

Z Evropských fondů ne. Několikrát jsme to zkusili. Odradila nás administrativní náročnost a absence projektových specialistů ve firmě.

 

Jaká je vaše cílová skupina?

Naší cílovou skupinou jsou především OZP – smyslově, pohybově a mentálně postižení. Také obtížně zaměstnatelní – absolventi speciálních škol, nemocní, sociálně vyloučení. Snažíme se, aby lidé s různými hendikepy pracovali na všech úrovních i pozicích ve firmě, od dělnických po manažerské.

 

V čem vycházíte svým zaměstnancům vstříc?

Nabízíme profesní perspektivu, karierní růst, motivační benefity, společné akce firmy, sociální a materiální pomoc v nouzi. V neposlední řadě také pocit přijetí (nejen v pracovním smyslu) a bezpečí.

 

Prodáváte učebnice a školní potřeby. Kdo jsou vaši zákazníci?

Za 25 let existence firmy máme stálé obchodní partnery a získáváme stále nové. Školy, školská zařízení, podniky ve službách, obchodní organizace, orgány samosprávy – obce.

 

Jak řešíte marketing? Máte marketingového specialistu?

Částečně sami, odbornější záležitosti dodavatelsky, za přispění externích odborníků.

 

Můžete představit váš vlastní produkt – kouzelnou chaloupku?

Na kouzelnou chaloupku jsme opravdu pyšní! Je to univerzální pomůcka pro rozvoj rozumových a kognitivních dovedností dětí předškolního a mladšího školního věku a dětí se specifickými poruchami učení. Zvlášť efektivní je pro nápravu logopedických vad. Vznikla spoluprací externí autorky námětu a vlastních vývojářů technologie a propagace. Na její kompletaci se podílí pracovníci dělnických profesí OZP.

 

 

Ovlivnila vaše podnikání pandemie Covid-19 a s ní související uzavření škol a on-line výuka?

Samozřejmě a výrazně, ve všech oblastech. Poklesl objem obchodování. Naopak vzrostl významně požadavek na interaktivní učební texty.

 

Spolupracujete s jinými sociálními podniky, neziskovkami, veřejnou správou?

Ano, stále častěji. Jsme členy Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených, dále jsme v síti zaměstnavatelů OZP při Úřadu práce. Spolupracujeme s řadou neziskových pracovních agentur. Intenzivně spolupracujeme se speciálními středními školami.

 

Můžete představit vaše plány do budoucna?

Plánujeme pokračovat v dosavadním trendu, rozšířit obchodní aktivity, rozšířit výrobní a skladové prostory a zaměstnávat více OZP. Aktuálním úkolem je povýšit systém pracovní rehabilitace na chráněné pracoviště s dosahem nad rámec vlastní firmy.

 

 

Text: Lenka Malá
Foto: archiv Učebnice Vaníček
 
 
Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098. 
 

Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.