Lokální a spolkové potraviny v Tišnovské spižírně
15. 9. 2022

Lokální a spolkové potraviny v Tišnovské spižírně

V Tišnově u Brna vznikl jedinečný environmentální sociální podnik: Tišnovská spižírna. Jedná se o bezobalovou prodejnu, která zároveň nabízí čerstvé lokální potraviny, potraviny s certifikátem bio nebo s důvěrou v lokální pěstitele hospodařící podle principů ekologického zemědělství. Podnik neřeší jen environmentální otázky produkce a distribuce jídla, ale i zaměstnává matly s malými dětmi, které se ve městě složitě pracovně uplatňují.

Prodejna vznikla díky dlouhodobé iniciativě tišnovského spolku Hojnost, který lokálním, zdravým a eko-jídlem předtím zásoboval pouze členy spolku. Nyní je spolková Tišnovská spižírna  otevřena současně členům Hojnosti i veřejnosti. Projekt spižírny byl podpořen MAS Brána Vysočiny v rámci Operačního programu zaměstnanost a je tak jediným podpořeným enviro-sociálním podnikem v rámci Místních akčních skupin.

Tišnovská spižírna se otevřela na podzim 2020 těsně před druhou vlnou pandemie, což pro všechny zúčastněné představovalo velkou výzvu. Jak v době pandemie, kdy hodně lidí preferuje nakupovat online nalákat zákazníky do obchodu s většími hygienickými nároky? Provozovatelky spižírny sázejí na pečlivě vybraný sortiment a dokonce připravily k bezproblémovému nákupu instruktážní video: Co od bezobalového obchodu čekat? Jak se na nákup připravit? Jak se chovat v době pandemie Covid-19?

A o jaký atraktivní sortiment se jedná? Kromě všelijakých trvanlivých sypkých potravin typu rýže, luštěniny, mouka, cukr, oříšky, koření a sušené ovoce je ve spižírně k mání sezónní zelenina a ovoce (prodejna slouží i jako výdejna komunitou podporovaného zemědělství). Dále nabízejí širokou paletu mléčných výrobků včetně kozích od regionálních/bio producentů. Na své si přijdou i milovníci masa – kuřecího, vepřového i hovězího. Všechny čerstvé potraviny je zpravidla třeba si objednat dopředu.

V rámci zkvalitnění služeb pro zákazníky Tišnovská spižírna nabízí i objednávky nákupu do vlastních obalů. Jak to funguj? Přes web spižírny je nejprve třeba nahlásit seznam požadovaných potravin a čas, kdy zákazník přinese tašku s vlastními nádobami. Prodejna se ozve telefonicky hned, jakmile je nákup přichystán (do 1 dne od objednání).

Tišnovská spižírna podniká v souladu s přírodou, podporuje lokální a ekologické zemědělství, bez zbytečných obalů, odebírá produkty od ostatních sociálních podniků s podobnými hodnotami (Fair & Bio pražírna, družstvo Viktorina Loca), posiluje místní komunitu, vytváří příležitosti pro rodiče s malými dětmi, vedle nakupování utváří prostor pro sdílení a setkávání.

Autorka působí jako expertka MPSV na environmentální sociální podnikání a je spoluzakladatelkou sociálního podniku Fair & Bio pražírna.

 

Foto: archiv Markéty Vinkelhoferové

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.