Během pandemie Tichý svět neutichl
6. 1. 2022

Během pandemie Tichý svět neutichl

Když jsem si s Leošem Mačákem, ředitelem Tichého světa - chráněných pracovišť, o. p. s., povídala o Tiché kavárně, ukázalo se, že Tichý svět má i mnoho dalších aktivit. Z následujícího rozhovoru se dozvíte, že pandemie Covid - 19 může podnikání i pomoci.

Jak se pandemie Covid - 19 dotkla neslyšících?
Zpočátku byla situace pro neslyšící velmi obtížná. Roušky znemožnily odezírání, takže dostupnost informací se omezila. Zároveň se informace často měnily podle toho, jak se vyvíjela situace. Naše Tiché zprávy tedy zřídily rubriku Koronavirus, kde informovaly o aktuálním dění ve znakovém jazyce. Postupně se začali i v českém zpravodajství více objevovat tlumočníci. Je totiž ze zákona povinné zpřístupnit informace všem občanům našeho státu, tedy i neslyšícím.

Tiché zprávy jsou tedy zásadním zdrojem informací pro neslyšící u nás.
Ano. Málokdo ví, že neslyšící si nemůže jednoduše zprávy přečíst. Čeština je pro ně cizí jazyk, který ne každý ovládá. Tiché zprávy představují online zpravodajství ze světa neslyšících napříč celým světem. Zpravodajský tým má 12 zaměstnanců, rozšířil se tak z původních 3. Naše editorky jsou bilingvní, což znamená, že perfektně ovládají češtinu i znakový jazyk. Zprávy vysíláme 2x denně.

Takže se dá nakonec říci, že díky pandemii se informace staly pro neslyšící o něco dostupnější?
Ano, o svět neslyšících se začalo zajímat více lidí. Svědčí o tom i zájem, který jsme zaznamenali o kurzy znakového jazyka.

Narážíte na Tichý jazyk. Můžete nám tuto aktivitu více popsat?
Každý slyšící, který u nás pracuje, se učí znakový jazyk. Zpočátku jsme tedy kurz vytvořili pro vlastní potřeby, od roku 2012 učíme i veřejnost. Máme akreditace MŠMT a MPSV a kurzy všech úrovní, v Praze i v regionech. Letos v září jsme otevřeli rekordní počet kurzů pro 350 lidí.

A během lockdownu jste učili on-line?
Ano, to je další plus pandemie. Plánovali jsme časem vytvořit on-line verzi kurzu znakového jazyka, situace nás ale dotlačila k tomu, že jsme museli reagovat okamžitě. Kurz tedy máme připravený. Bohužel kurz znakového jazyka není zařazen mezi akreditované on-line kurzy, což se, velmi doufám, brzy změní.

V době lockdownu, kdy byla činnost vašich gastroprovozů omezená, jste představili dvě nové služby. Povíte nám o nich?
Ano, přemýšleli jsme, jak využít nastalou situaci. Nejprve vznikla Tichá jehla. Zpočátku šily naše dámy, které sice nejsou profesionální švadleny, ale šití je velmi baví, roušky. Teď je jejich sortiment mnohem širší, šijeme i na přání.

 

 

Můžete nám jejich práci více přiblížit?
Máme velké množství látek, krajek, stužek a různých dalších šicích potřeb. Většinu z nich jsme dostali darem od lidí i firem. Máme tedy z čeho vybírat a každý náš výrobek je originál. Švadlenek máme pět. Velmi oblíbené jsou jejich panenky - andělky a hračky pro děti. Nabízí také povlaky na polštáře, ekologické pytlíky, vánoční a velikonoční dekorace, sedací vaky, opravy oděvů atd. Brzy představíme náš nový produkt - oblečky pro pejsky.

 

 

A tou druhou službou je Tichá pošta.
Ano. Během lockdownu pracovala řada lidí z domova a potřebovali si s kolegy předávat různé dokumenty. Tak jsme spustili donáškovou službu po Praze, jejíž kurýři jsou lidé s různými druhy postižení. Zásilky doručují pěšky či městskou hromadnou dopravou.

Čím se Tichá pošta odlišuje od ostatních donáškových služeb?
Naše odlišnost se dá vyjádřit dvěma slovy - peníze a pocit. Peníze šetříte tím, že jsou naše služby cenově výhodné a zároveň nabízíme možnost platby v rámci náhradního plnění. A využitím této služby pomáháte zaměstnat osoby s omezenou možností uplatnění na trhu práce. Z toho rozhodně můžete mít dobrý pocit :-).

 

 

Jak zákazníci tuto službu vnímají?
Ohlasy máme velmi pozitivní. Jsme až překvapeni zájmem lidí i médií, a to zejména přes sociální sítě. Mezi kurýrem a zákazníkem dochází ke zvláštnímu propojení. Zákazník se musí zamyslet nad rozdílností komunikace, např. jak kurýra pozdravit.

Máte s Tichou poštou plány do budoucna?
Byl bych rád, kdybychom mohli její provoz rozšířit, třeba i do Středočeského kraje. Znamenalo by to další pracovní příležitosti pro lidi s handicapem.

 

 

Text: Lenka Pečkanová
Foto: archiv Tichého světa a Leoše Mačáka

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.