Až po uši v medu
16. 8. 2021

Až po uši v medu

Sociální podnik Medoo Silesia s. r. o. najdeme v zámeckém areálu v Šilheřovicích na Hlučínsku. Majitel Robert Chlebiš, který provozuje podnik spolu s manželkou, si nevybral toto odvětví podnikání náhodně. Od dětství jej provázel zájem o včelařství. O radostech i strastech rodinného podnikání si povídáme s Kateřinou Chlebišovou.

 

Rodinné tradice měly vliv na volbu podnikatelské činnosti?
Už manželův děda se věnoval včelaření a zasvětil do toho i svého syna, manželova otce. A ten byl taky od malička veden ke včelařství. Jeho profesní dráha nicméně později směřovala do oblasti bezpečnosti, několik let byl tajemníkem České technologické platformy bezpečnosti průmyslu. Práce v náročném podnikatelském prostředí manžela natolik vyčerpala, že profesně vyhořel. A právě včelaření vnášelo do jeho života určité uklidnění. Proto se postupně rozhodl, že se začne včelám plně věnovat. Viděl v tom smysl, protože díky včelám máme úrodu, bez včel bychom se v přírodě neobešli. Po dlouhých úvahách a diskusích jsme se rozhodli, že do toho půjdeme spolu a budeme v té oblasti podnikat. Začínali jsme pozvolna, navyšovali jsme včelstva, dělali oddělky pro tvorbu nových včelstev. Během 2-3 let jsme jich měli tolik, že nám to umožnilo podnikat v této oblasti. Ze začátku jsme nabízeli prodej medu ze dvora a do gastronomických zařízení. Paralelně s tím se zrodila myšlenka, že bychom rádi založili sociální podnik.

 

Proč právě sociální podnik?
Při práci se včelami si člověk uvědomí, jaký je to super promyšlený organismus. Včela je drobná, maličká a přitom dokáže úžasné věci. A když sledujete fungování celého včelstva, tak vidíte, že každá včela má svůj úkol, žádná se nefláká, každá je součástí společenství. A tak nás napadlo, že bychom rádi dali šanci lidem, kteří nejsou příliš zajímaví pro trh práce, našli si pro ně čas a vytvořili jim trochu jiné, pro ně vhodné podmínky pro práci. Já jsem navíc povoláním sociální pracovnice a vždy jsem si přála mít terapeutickou kavárnu. Pak se objevila vhodná projektová výzva, na kterou jsme zareagovali, podařilo se nám získat dotaci a rozjet náš sociální podnik. Současně zaměstnáváme pět osob s prvním stupněm invalidity.

 

Dnes provozujete bistro, obchůdek, medovou dílnu, e-shop… Mohla byste trochu přiblížit jednotlivé aktivity?
Podnikání jsme začali medovou dílnou. Pronajali jsme si prostory v bývalé konírně v areálu zámku v Šilheřovicích. Máme tam profesionální prostory pro zpracování medu. Začali jsme balit med, označovat ho našimi etiketami a postupně distribuovat do gastronomických provozů po celé ČR. Když jsme se pustili do sociálního podnikání, zrekonstruovali jsme horní prostory budovy a vznikla kavárna neboli malé bistro. Máme slogan „Až po uši v medu“ a tak naším cílem je ukázat, že med je velmi kvalitní potravina, kterou je možno dát téměř do všeho. Chtěli jsme nabídnout našim návštěvníkům různé varianty využití medu – od klasické medoviny po naše vlastní výrobky, jako je např. krůtí paštika s medem. Spolupracujeme s lokálními farmáři, kteří dělají s naším medem např. medovou šunku nebo medový popcorn. Na trzích, na které jsme ze začátku jezdili, jsme navázali mnohá přátelství a obchodní vztahy. A tak jedna paní dělá mýdlo s naším včelím voskem, v jednom malém ostravském pivovaru vaří pivo s medem. Vyrobili jsme vlastní medový cider. Opravdovým trhákem se staly naše medové zmrzliny. Děláme je z poctivé smetany, nesladíme je cukrem, ale medem. Prodáváme je pouze v našem bistru. Chceme ukázat, že med lze opravdu využít v mnoha oblastech a snažíme se neustále rozšiřovat portfolio našich výrobků.

 

Kdo kupuje vaše výrobky?
Skupina našich odběratelů a zákazníků je velmi pestrá. Jsou to lidé, kteří o víkendech jezdí na kolech do zámeckého parku, za golfem, místní i lidé, kteří speciálně k nám jezdí nakupovat medové speciality. Našimi odběrateli jsou také firmy. Objednávají si například vánoční dárky z našeho medu. Než přišel covid, měli jsme zajímavé portfolio odběratelů z okruhu restaurací – ať už v moravskoslezském a olomouckém kraji, tak i v Praze. Snažili jsme si vybírat na partnery opravdu dobré gastropodniky. Koronavirus to zbrzdil, po dlouhou dobu jsme do restauračních zařízení téměř vůbec nedodávali. Teď se naše spolupráce opět začíná probouzet.

 

Nebylo pro vás těžké udržet si v době pandemie zaměstnance?
Kavárnu jsme rozjeli v září 2019 a brzo na to přišel covid. Než jsme se nadechli, přišla omezení. Ale měli jsme výdejní okénko, takže prodej výrobků byl zajištěn. Přišli jsme o tři zaměstnance, kteří měli strach chodit v době covidu mezi lidi anebo se obávali, že se podnik pořádně nerozjede. Je třeba zohlednit, že naši zaměstnanci mají různé zdravotní potíže a proto potřebují určitou jistotu a také se víc obávají nákazy. Naši pracovníci mají invalidní důchody, proto v nejisté době plné obav o zdraví raději zůstali doma. A tak jsme potřebovali najít nové lidi, což v té době nebylo vůbec jednoduché. Trávili jsme s manželem sedm dnů v týdnu v práci, několik měsíců jsme neměli ani den volna. Díky tomu, že jsme provozovali medárnu a prodej výrobků z okénka, se nám podařilo podnik udržet. Teď chceme rozjet apiterapii a hlavně e-shop.

 

Co si máme představit pod pojmem apiterapie?
Apiterapii chceme nabízet jak široké veřejnosti, tak školám a školkám. Tato léčebná metoda má dvě formy. Jednak je to léčba medovými produkty, které například napomáhají hojení, a pak druhá forma, na kterou se chceme zaměřit – léčba dýcháním úlového vzduchu. Ten má totiž velmi blahodárné účinky na plíce a také dezinfekční účinky. Probíhá to tak, že člověk si lehne na postel ve speciálně k tomu účelu postaveném domečku a speciálním vývodem dýchá vzduch přímo z úlu. Kromě dýchání nabízíme také relax neboli ležení ve včelím biopoli. Včely svým pohybem v úlu harmonizují naše biopole. V případě různých přetrvávajících obtíží pravidelné ležení ve včelím biopoli aktivizuje samoozdravné procesy. Není třeba se přitom obávat, že by včely člověka popíchaly, protože je od nich oddělený, nepřijde s nimi do přímého styku. Apiterapie je u nás málo známá, dlouho byla v útlumu, populární je zejména v Rusku a na Ukrajině.

 

Na Vašich webových stránkách jsem viděla informaci o projektu „Šálek medu“. Ten projekt ještě trvá, anebo už skončil?
Realizovali jsme dva projekty. Jednak jsme získali dotaci z Ministerstva průmyslu a obchodu, byly to finanční prostředky na dovybavení a rekonstrukci prostor. Ten projekt již skončil. Druhý byl projekt z Ministerstva práce a sociálních věcí, který nám umožnil zaměstnat osoby zdravotně znevýhodněné. Získali jsme prostředky na mzdy. Tento projekt také skončil, ke konci loňského roku. Nyní si už na mzdy musíme vydělat sami, ostatně od začátku jsme se snažili tak nastavit podnikání, abychom naše zaměstnance uživili. Kromě toho jsme navázali spolupráci s Úřadem práce v Opavě, který nám poskytuje příspěvky na zaměstnávání osob zdravotně postižených.
Nápadů máte dost, takže nezbývá než si přát, aby už nebyly žádné další lockdowny a abyste se mohli bez překážek rozvíjet.
Moc bychom si to přáli. Manžel je nekonečná studnice nápadů a vizí. A tak věřím, že se nám podaří podnik po všech těch turbulencích stabilizovat. Věřím, že se nadechneme a že se nám podaří rozjet apiterapii spojenou s exkurzemi pro děti ze školek a škol a další aktivity.

 

Text: Danuta Chlupová
Foto: archív Medoo Silesia s. r. o.

 Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.