z5smysl: Sociální podniky si musí pomáhat
19. 3. 2021

z5smysl: Sociální podniky si musí pomáhat

Sociální podnik z5smysl s.r.o. je další z firem, jejímž zakladatelem je některá z členských organizací sítě FOKUS ČR. V tomto případě má vše „na svědomí“ FOKUS České Budějovice, konkrétně Iva Černá, mimo jiné také novopečená lokální konzultantka MPSV pro oblast Jihozápad. Vedle úspěšného sociálního podnikání z5smysl čile spolupracuje s dalšími sociálními podniky v regionu, což přineslo ovoce i v době koronavirové krize.

 

Jak vznikla myšlenka založit sociální podnik a kdo všechno se na jeho vzniku podílel?
Myšlenka založit sociální podnik byla, alespoň tak, jak já to vnímám, součástí FOKUSu České Budějovice už od jeho vzniku. Jednalo se o práci celého týmu, nicméně zakladatelkami jsme se staly já a paní Zdeňka Kuviková.

Na jakou cílovou skupinu je sociální podnik zaměřen?
Zaměstnáváme převážně lidi s duševním onemocněním

Kolik má podnik zaměstnanců a na jakých pozicích pracují?
Aktuálně máme 8 zaměstnanců. Pracují na většině pozic ve firmě, tedy jako pracovní asistenti a uklízečky či uklízeči.

Jaké služby nabízí váš sociální podnik zákazníkům?
Zabýváme se hlavně úklidovými pracemi. Zakázky máme zejména díky dobrým vztahům. Samozřejmě zkoušíme i veřejné zakázky, ale je to těžké, pokud chceme udržet přístup k zaměstnancům.

Vaše firma realizovala evropský projekt. Co bylo jeho cílem?
Hlavním záměrem projektu bylo založení nové pobočky firmy - Úklidové práce. Ty se nakonec staly naší hlavní činností. Dalším cílem byla stabilizace našeho podniku, a to se v zásadě povedlo.

Bylo pro vás náročné projekt zrealizovat?
Projekt jsme připravovali s Regionální rozvojovou agenturou jižních Čech, kde nám jej připravili zdarma v rámci jejich projektu na rozvoj sociálního podnikání. A s realizací nám pomáhala naše skvělá projektová manažerka.

Váš sociální podnik je zapojený do unikátního projektu, v rámci kterého si mohou zákazníci koupit poukazy na služby různých sociálních podniků. Jak vznikl nápad prodávat poukazy? Souviselo to s koronavirovými opatřeními?
Poukazy byly reakcí přímo na situaci sociálních podniků v době COVIDu, ale jinak se alespoň v Českých Budějovicích snažíme scházet pravidelně a vzájemně se podporovat. Při začátku krize jsme společně pracovali na našití roušek pro naše zaměstnance. Ale byla to jen taková místní, lokální akce. Zapojilo se několik převážně českobudějovických podniků, vedle naší firmy například Kabinet CB, pražírna Kávaloka nebo kavárna Fér Café.

Je o poukazy mezi lidmi zájem?
Zájem spíše není. Vlastně celý tento projekt zafungoval spíš jako reklama, než jako podpora CF, jak bylo původně plánováno.

Na čem dalším s jinými sociálními podniky spolupracujete?
Aktuálně se zabýváme možností v rámci komunitního plánování sociálních služeb vytvořit pracovní skupinu zaměřenou na sociální ekonomiku. Ve spolupráci s Jihočeskou agenturou pro podporu inovací připravujeme prezentaci sociálních podniků v rámci předávání ceny za CSR. Vzájemně se podporujeme, odebíráme od sebe služby a hlavně sdílíme zkušenosti a know-how.

Jak váš podnik zasáhla pandemie koronaviru?
Ukázalo se, že máme báječné zákazníky, kteří nás podrželi. Naprosto neuvěřitelně. Takže zatím jsme na tom dobře, uvidíme, co se bude dít v budoucnu.

Jako celá řada sociálních podniků jste se i vy pustili do šití roušek. Kam vaše roušky putovaly?
Roušky jsou spíše doplňkovou činností, směřovali jsme je zejména do sociálních podniků, ale i některých sociálních služeb. Část roušek se nám podařilo i prodat.

Jaké jsou cíle a plány do budoucna?
Zvažujeme možnost více se věnovat pracovní rehabilitaci. V loňském roce jsme získali na rozvoj této činnosti podporu z Magistrátu města České Budějovice, tak věříme, že se nám podaří nastavit efektivní a smysluplný systém podpory lidí, pro které je návrat na trh práce složitější.

 

 

Text: Lenka Malá
Foto: www.pixbay.com 

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.