ESP Hartenberg: Od zříceniny k sociálnímu podniku
11. 3. 2021

ESP Hartenberg: Od zříceniny k sociálnímu podniku

Na počátku byla ruina hradu, kterou s myšlenkou na její záchranu koupil v roce 1997 Bedřich Loos. Od té doby se na hradě Hartenberg vystřídaly stovky dobrovolníků z více než sedmdesáti zemí. Hrad vzkvétá, vítá návštěvníky, stal se významným centrem kulturního života v Karlovarském kraji. A v neposlední řadě zde vznikl sociální podnik ESP Hartenberg, který, se stará o údržbu památek v širokém okolí. Hradní pán Bedřich Loos, předseda spolku Hartenberg z.s., má v sociálním podniku na starosti základní organizaci, zakázkovou náplň, koncepci rozvoje a plánování. Ochotně se s námi podělil o své zkušenosti a postřehy.

 

Jak vznikl váš sociální podnik? Bylo to plánovaně, nebo spíš živelně?
Sociální podnik Hartenberg se rodil postupně, spontánně, dříve, než se začal termín „sociální podnikání“ v naší zemi používat. Úmyslně zapálený, zřícený hrad Hartenberg a devastované území na okraji sokolovské hnědouhelné pánve potřebovaly každou volnou ruku, a tak jsme využívali možností, které přinášela doba. V době, kdy vznikala kolem roku 2001 Probační a mediační služba, využili jsme možnosti alternativních trestů a pustili se do úklidů a obnovy okolí i pomoci na hradě. Když byla možnost vzít zaměstnance na veřejně prospěšné práce v od Úřadu práce, využili jsme této možnosti a začali obnovovat staré zídky kolem cest a učit se dovednosti potřebné pro obnovu památek. Spolupracovali jsme s organizacemi, které se dlouhodobě věnovaly práci se sociálně vyloučenými a handicapovanými lidmi, a tak jsme hledali cesty pro to, jak spojit potřeby sociálního začlenění a obnovy kulturního a přírodního dědictví do cílených aktivit, které budou samofinancovatelné. Spolek Hartenberg pak vznikl jako východisko v roce 2008 na základě mnohaletých předešlých aktivit kolem záchrany hradu.

 

Jací lidé za sociálním podnikem stojí?
Za sociálním podnikem stojí lidé, kteří chtějí pomoci obnovit a pečovat o kulturní a přírodní dědictví v regionu. Sociálnímu podniku pomáhají památkáři, projektanti, statici, přírodovědci, řemeslníci i širší veřejnost.

 

Měli jste se sociálním podnikáním nějaké předchozí zkušenosti?
Informace jsme o sociálním podnikání neměli žádné, snažili jsme se řešit konkrétní problémy – památky a okolní prostředí. To, že jsme sociálním podnikem, jsme se dozvěděli v okamžiku, kdy nás tak začali nazývat druzí a začali nás zvát na konference a podělili se o své zkušenosti se sociálním podnikáním.

 

Jak je sociální podnik provázán s dalšími aktivitami kolem hradu Hartenberg?
Sociální podnik je integrovanou součástí aktivit kolem hradu Hartenberg. Na hradě realizujeme řadu akcí kulturních, řemeslných, dobrovolnických, vzdělávacích či osvětových. Přijelo nám pomoci mnoho set dobrovolníků, dnes již ze 76 zemí světa. Akce, které zde ve spolupráci s partnery děláme, jsou velmi oblíbené dětmi a veřejností, některé mají návštěvnost v několika tisících návštěvníků. Zde všude sociální podnik hraje svou roli. Podílí se na přípravách akcí, jejich realizaci, spolupracuje s dobrovolníky, veřejností. Postupně se učíme ovládat nové řemeslné dovednosti, kluci se naučili dělat se dřevem i kamenem, zvládli postupně složitější klenební systémy, statické zajištění, proto jsou dnes přínosní při obnově památek v širokém regionu.

 

 

Kolik má podnik zaměstnanců a z jaké cílové skupiny?
Sociální podnik má během své existence proměnlivý počet zaměstnanců, zpravidla mezi 10-25, podle zajištění financování oprav památek, na kterých se podílí. Cílovou skupinou jsou a byli v minulosti z velké míry sociálně vyloučení, dlouhodobě nezaměstnaní, našimi zaměstnanci jsou či byli Romové, exekučně zatížení lidé, lidé bez domova, se závislostmi, mladí či staří, ženy. Vždy bylo naším cílem naučit se nové dovednosti, které pak mohou dále uplatnit.

 

Můžete představit projekty obnovy památek, které váš sociální podnik realizoval?
Naše stavební huť se podílí na obnově mnoha významných památek v regionu i mimo něj. V současnosti se kromě domovského hradu podílíme na obnově hradu Andělská hora, tvrzi v Pomezné, zámku v Kopaninách, hradu v Podhradí, objektech v památkových územích v Jáchymově či Valči, v minulosti na kostele v Lestkově, hradě Hartenštejn, Dittrichově hrobce v Krásné Lípě na Rumbursku, dále na obnovách kapliček, hřbitovních zdí, pivovaru ve Valči, sýpce v Hřebenech, nejrůznějších opěrných zdí, statickém zajištění objektů, atd. Nyní začneme pracovat na další pěkné zakázce: obnově Theatronu v zámeckém parku na státním zámku ve Valči.

 

Ucházíte se o veřejné zakázky?
O veřejné zakázky se ucházíme, získat je pro nás je náročné stejně jako pro ostatní firmy, které se na obnovu památek specializují. Máme již řadu dobrých referencí a realizací, takže nemáme handicap začátečníků. Většinou rozhoduje cena a i v té se snažíme uspět.

 

 

Pustili jste se i do evropských projektů?
Evropské projekty jsme zkoušeli, náročnost administrativy je ovšem nad naše síly. Proplétat se například neintuitivním prostředím administrace dotací jako je MS 2014+ je pro nás velmi náročné. Navíc způsob postihů a penalizací za formální chyby se zcela míjí s podstatou a přesvědčením, proč to vše děláme.

 

Jaké marketingové nástroje využíváte?
Marketing využíváme minimálně, o aktualitách informujeme na webových stránkách a Facebooku. O naší práci se v regionu dnes už dobře ví, pokud nás kdokoliv osloví, rádi se o své zkušenosti podělíme.

 

Narušila chod vašeho podniku pandemie koronaviru?
Ano, v prvopočátku pandemie měla většina zaměstnanců strach jít vůbec do práce. Poté byl problém s tím, že se pozastavilo financování mnoha památek, nebylo tedy jisté, zda za svou práci dostaneme zaplaceno a jak to bude probíhat dál. Nakonec pak šlo o to překonat dopady a omezení vyplývající z nařízení vlády.

 

Můžete nastínit plány do budoucna?
Chceme zdokonalovat řemeslné dovednosti u jednotlivých zaměstnanců, jejich profesní připravenost a adaptabilitu, vztah k práci - radost z dobře vykonaného díla. Chtěli bychom patřit mezi špičku v obnově památek v regionu a nadále prokazovat, že lze řemeslné dovednosti zvládnout i s lidmi, kteří se potýkají s řadou omezení, vyloučení a jsou zakletí v předsudcích druhých. Obecně chceme vytvářet podmínky pro kvalitní život, obnovené památky, smysluplnou činnost, zdravé životní prostředí.

 

 

Text: Lenka Malá
Foto: fb Hartenberg

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.