Hračky i zámecké parkety
23. 11. 2020

Hračky i zámecké parkety

Jedním ze sociálních podniků, které byly podpořeny v letošním roce Moravskoslezským krajem, je společnost s ručením omezeným T-WOOD z Frýdlantu nad Ostravicí. Firma se věnuje výrobě dřevěných výrobků, především podlah a hraček. Kraj jí přiznal dotaci ve výši 266 400 Kč na částečné (22,3 % ) pokrytí nákupu čtyřstranné brusky. Podstatnou část ceny podnik uhradil z vlastních zdrojů.

„Nový stroj pomůže zefektivnit výrobní procesy. Umožňuje přesnější a kvalitnější výrobu čtyřstranně profilovaných dřevěných dílů. Zefektivněním této výrobní operace dojde ke snížení nákladů a lepší konkurenceschopnosti našich výrobků na trhu“, vysvětluje majitel a jednatel Petr Tomášek.

Firma T-WOOD s. r. o. byla založena na jaře roku 2008 a už o dva roky později získala statut chráněné dílny. Hlavním předmětem činnosti byl obchod s dřevěnými materiály. S ohledem na mnohaletou praxi majitele Petra Tomáška se firma začala postupně uplatňovat na trhu dřevěných masivních podlah, nejprve jako zprostředkovatel, následně pak i jako výrobce. Kromě klasických parket tvoří nabídku firmy také průmyslové mozaiky a specialitou jsou zámecké parkety.

V současné době ve firmě pracuje téměř 70 lidí, z toho 65 s různým druhem zdravotního handicapu. Také majitel je hendikepovaný. Petr Tomášek, místo, aby seděl doma na invalidním důchodu, se prostě rozhodl podnikat.

„Kromě výroby dřevěných podlah se firma zabývá také vývojem a výrobou dřevěných hraček a edukačních pomůcek se zaměřením na podporu a rozvoj dětské motoriky, kreativity a fantazie“, doplňuje Tomášek. Firma má v nabídce několik druhů pískovišť a různé dřevěné hračky, avšak jejími vlajkovými výrobky v dětském sortimentu jsou hrací stěna a kostkoviště.

Hrací stěna je plstěná a firma k ní vyrábí různé sady dřevěných dílků se suchým zipem, které děti upevňují na stěnu a tvoří takto nejrůznější obrazce.

Dalším zajímavým výrobkem je kostkoviště – což je spojení pískoviště a dřevěné stavebnice. V kostkovišti je místo písku spousta kostek různých tvarů z bukového dřeva (v základním setu až 800 kusů).

„Nápad na kostkoviště a hrací stěnu přišel v podstatě společně. Jednalo se o propojení výroby dřevěných kostkových stavebnic a reakce na poptávku po edukačních prvcích podobného druhu z mateřských škol. Na tyto výrobky jsme dále navázali dřevěnou skládačkou, žolíkovým dominem a zvířátkovým sudoku“, prozrazuje majitel společnosti.

Přiznává, že T-Wood v mnoha ohledech pociťuje dopady koronavirové krize. Některé rozpracované projekty byly pozastaveny, jiné zcela zrušeny, omezil se provoz a možnost prezentovat výrobky v mateřských školkách, na veletrzích, vzdělávacích workshopech.

„Snažíme se získávat zakázky jiným způsobem, ale nejistota, opatrnost a strach z vývoje situace vedou mnohé zákazníky k omezení poptávky“, přiznává Tomášek. Otevřeně hovoří o překážkách v sociálním podnikání. „Překážek je celá řada. Prakticky známe mnoho důvodů, proč sociálně nepodnikat. Musíte být finančně silní a mít prostor profinancovat mzdové náklady handicapovaných po dobu pěti měsíců, než přijde dotace. Musíte zaměstnávat několik administrativních pracovníků, kteří pečlivě hlídají veškeré kroky ve výkazech pro úřady a nesmí se dopustit chyby, jelikož ta vede k zamítnutí nebo krácení dotace. Musíte počítat s tím, že handicapovaný častěji nemusí přijít do práce, protože prostě ze zdravotních důvodů nemůže, a tedy nikdy nevíte, v jaké sestavě a který den budete plánovanou výrobu realizovat“, vyjmenovává. Ale přidává i něco optimistického na závěr: „Pak vám ale do firmy přijdou obrázky ze školky, kde si děti hrají s vaší stavebnicí a skládají neuvěřitelné stavby. Najednou to všechno začne dávat smysl. I handicapovaní dokáží dělat krásné a velké věci a my jsme hrdí na výrobky, které naši dílnu opouštějí“.

 

Autorka: Danuta Chlupová

Foto: archív firmy T-Wood, veletrh hraček a her FOR TOYS v Praze

 

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.