Restart Shop pomáhá mladým, kteří neměli v životě moc štěstí
10. 8. 2020

Restart Shop pomáhá mladým, kteří neměli v životě moc štěstí

Dva obchody s darovaným zbožím provozuje v Praze Česká asociace streetwork. Projekt nese název Restart Shop, poskytuje tréninková pracovní místa (nejen) mladým lidem ze znevýhodněného prostředí a hlásí se k principům sociálního podnikání. Blíže jej představila Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork. Martina Zikmundová vystudovala sociální pedagogiku a psychologii. Sociální práci a především streetworku se věnuje od počátku své kariéry.

 

Jak vznikla myšlenka založit sociální podnik?
Česká asociace streetwork sdružuje a zaštiťuje nízkoprahové sociální služby. Restart Shop je jedním z našich inovativních projektů, jde mimo hlavní náplň asociace. Původně jsme chtěli, aby jej realizovala některá z organizací, které sdružujeme, ale nebyl o to z kapacitních důvodů zájem, a tak jsme se do toho pustili sami. Primárním cílem od začátku bylo vytvořit tréninková pracovní místa pro mladé lidi ze znevýhodněného prostředí, bez dokončeného vzdělání, kvalifikace, z rodin, kde nemají podporu, nebo těch, co přicházejí z náhradní rodinné péče. Cílovou skupinou byli také ti, kdo se někde pokoušeli pracovat, ať už formou brigády nebo přímo v rámci pracovního poměru, a setkali se s nefér jednáním, prací na černo, prací bez smlouvy, nedostali slíbenou odměnu. Taková zkušenost spolehlivě mladého člověka odradí od dalších pokusů pracovat. Zpočátku jsme mířili na klienty sociální služby nízkoprahových zařízení pro děti a mládež. Tyto služby také v České asociaci streetwork sdružujeme. Postupně se přidaly terénní programy, azylové domy, domy na půl cesty, odkud k nám uchazeče o zaměstnání posílají. Postupem času jsme se také přestali výhradně soustředit na mladé lidi a zrušili horní věkovou hranici, v současnosti máme v Restartu i pracovníka před důchodem.

 

Měli jste nějaké předchozí zkušenosti se sociálním podnikáním?
Velmi cenné rady nám poskytoval konzultant z Dánska, kterého nám přidělila dánská nadace. Restart Shop vznikl v rámci projektu, který již dlouho ležel u nás v šuplíku, až dánská nadace The Velux Foundation svou výzvou k podpoře sociálního podnikání podpořila naši vizi a nejen podpořila, ale též nás provázela na cestě k jejímu uskutečnění. Informací jsme neměli mnoho, první inspirace byla před lety na stáži v Belgii a v Británii, těsně před rozjezdem jsme navštívili dva podniky v Praze. Nicméně jsme se nevyhnuli cestě pokus – omyl. Pamatuji se, že zejména získání nebytových prostor nám zabralo v případně prvního obchodu více než rok, u druhého třičtvrtě roku. Čelili jsme různým mýtům, například, že jmenujeme-li se streetwork, automaticky se u obchodu a v obchodě budou shromažďovat lidé závislí na návykových látkách. Obchody vznikly díky mnoha lidem, našim pracovníkům, jmenovala bych Jakuba Šlajse, který byl první čtyři nejdůležitější roky s námi. A také díky mnoha lidem na úřadech, kteří nám fandili a věřili.

 

Kolik zaměstnanců z cílových skupin máte? Na jakých pracují pozicích a co je jejich náplň práce?
V současné době máme v Restart Shopu čtyři zaměstnance a probíhá výběrové řízení ještě na jednu pozici. Uchazeči jsou přijímáni na pozici prodavače na poloviční úvazek na půl roku s možností prodloužení smlouvy. Průměrně stráví zaměstnanec v Restart Shopu jeden rok, máme vyzkoušeno, že je to doba, kdy nabere dostatek zkušeností i sebevědomí a může se přesunout na volný trh práce.
Náplní práce tréninkových zaměstnanců je prodej v obchodě, komunikace se zákazníky, jejich informování o poskytovaných službách, práce s pokladnou a manipulace s penězi. Mají hmotnou odpovědnost za hotovost v pokladně. Dále k jejich povinnostem patří úklid a udržování pořádku v obchodě, přijímání darů, jejich třídění, čištění, oceňování a doplňování, a také práce ve skladu, kde ukládáme přebytečné a nesezónní zboží. Zaměstnanci, kteří dostatečně ovládají práci s počítačem, mohou dostat na starosti prodej přes internet, který uskutečňujeme přes web aukro.cz.

 

Kolik lidí již prošlo vašimi programy? Daří se jim najít uplatnění na otevřeném trhu práce?
V současné době jsme opustili koncept podporovaného zaměstnávání a vrátili se k tréninkovému.
Restart Shopem prošlo již téměř 40 zaměstnanců, ať už u nás setrvali pár týdnů, měsíců, v jednom případě i dva roky. S valnou většinou bývalých zaměstnanců, zvláště těch z počátku projektu, nejsme ve spojení a bohužel už ani nefungují jejich staré kontakty, abychom zjistili, jak se jim daří. Nicméně o klientech z nedávného období víme a u mnoha z nich jsme zaznamenali progres, ať už v uplatnění na otevřeném pracovním trhu nebo dalších oblastech jejich života, jako je splácení dluhů, vyřešení otázky bydlení či ve snaze získat další kvalifikaci.

 

Jak významné bylo pro váš sociální podnik získání dotací a grantů?
Bez grantů si to neumím představit, první roky byly velmi náročné, vlastně náhoda – inzerát zmíněné nadace nás přiměl k tomu, abychom dlouholetý nápad realizovali. Dále jsme využili jeden grant z operačního programu Praha Pól růstu, podpořeného z Evropského sociálního fondu. Stále nejsme zcela finančně soběstační a domnívám se, že ani nebudeme. Naši pracovníci u nás překonávají dost velké životní obtíže, startují, restartují svůj život a kariéru a jejich pracovní výkony tomu odpovídají. Máme dosti absencí, velkou nemocnost tréninkových zaměstnanců, kteří si během práce u nás dávají do pořádku nejen bydlení, vztahy, ale také zdraví. Proto provoz stojí na dvou kmenových zaměstnancích, jeden z nich je zároveň sociální pracovník, oba jsou výborní mentoři. Díky nim probíhá v Restart Shopu trénink a není to „jen“ podporované zaměstnávání.

 

Co všechno si mohou zákazníci v Restart Shopu zakoupit?
Sortiment, který v Restart Shopu prodáváme, je vskutku rozmanitý. Základem je oblečení, hlavně dámské, kterého dostáváme nejvíce. Dále jsou to boty, doplňky, šperky, knížky, kuchyňské potřeby, doplňky a dekorace do domácnosti, obrazy, potřeby pro čtyřnohé miláčky, hračky, sportovní vybavení. Objevit se u nás může prakticky cokoli a někdy jsou to kuriózní či opravdu cenné věci.

 

Jaké kuriozity se k vám do obchodu dostaly? A je složité sehnat dárce?
O dárce nemáme nouzi, dalo by se říci, že převyšují nad kupujícími. Těch bychom potřebovali více. Za dobu fungování Restart Shopu se vytvořila určitá síť donorů, kteří k nám chodí pravidelně. Patří k nim lidé, kteří pracují či bydlí v okolí obchodů. Buď je jim líto nepotřebné věci vyhodit a jsou rádi, že je ještě někdo využije, nebo chtějí opravdu pomoci dobré věci a darují skutečně kvalitní, hezké, zachovalé nebo dokonce cenné věci. Za darované zboží jsme samozřejmě vděční, bez něj by to nešlo. Nejčastěji lidé nosí oblečení a knížky. Setkali jsme se ale i s cennostmi, jako je velká stříbrná mísa, granátová brož, horské kolo či jídelní porcelánový servis v hodnotě několika tisíc. Z kuriozit mohu vyjmenovat první vydání sbírky básní od S. K. Neumanna, ručně malovaný hrnek z období Rakousko-Uherska, plyšovou boudu pro psa nebo lodní kormidlo s hodinami.

 

Nabízíte možnost sbírek mezi zaměstnanci. Je mezi firmami o tento způsob dárcovství zájem?
Je to oblíbená aktivita, každý si rád provětrá skříně a police a zároveň přispěje dobré věci. My máme naštěstí velkou síť dárců, kteří nás zásobují pěknými kousky. Disponujeme množstvím zboží, které ani nestihneme všechno prodat. Sklad máme kontinuálně plný. Část zboží dáváme na charitativní účely – spolupracujeme s Červeným křížem, s Nadějí, s Jako doma….

 

Spolupracujete kromě podpořených organizací i s dalšími subjekty?
Spolupracujeme se samosprávou, oba obchody jsou v prostorách městských částí. S Úřadem práce jsme spolupráci navázali, ale po pravdě, není to příliš funkční. Financují tzv. veřejně prospěšná místa, ale jen po dobu „projektu“ Úřadu práce financovaného z EU. Měli jsme podporu pouze na 3-4 měsíce pro dva zaměstnance, pak projekt skončil.

 

Jak se vašemu sociálnímu podniku daří?
Daří se nám dobře, ve smyslu toho, že stále více lidí vnímá potřebu recyklace a re-use chování, cirkulární ekonomiky. Jsme také dobře etablovaní mezi sociálními službami, které nám posílají uchazeče o zaměstnání. Stále však potřebujeme větší obrat, abychom zvýšili svou finanční soběstačnost, na jedné z městských částí pak usilujeme o snížení nájmu, protože tam máme komerční nájem. No a samozřejmě uvítáme sponzory, dárce nejen kvalitního zboží, ale také finanční dárce.

 

Co plánujete do budoucna?
Rozšiřovat se nehodláme. Naší ambicí pro následující období je zpracovat sociologickou analýzu toho, co v Restart Shopu děláme, jakým způsobem trénink funguje, nač přesně působíme. Analýza bude mít kvalitativní i kvantitativní část. Chceme pracovat na advocacy, na propagaci tréninkového zaměstnávání, neboť vidíme výsledky a vidíme, že by bylo nanejvýš užitečné takovou činnost podporovat v rámci sociálních politik státu. Chceme se spojit s dalšími podniky, které pracují podobnou metodou. Naším primárním cílem totiž není sociální podnikání a jeho rozvoj, naším primárním cílem je tréninkové zaměstnávání, tomu věnujeme pozornost.

 

 

Autorka: Lenka Malá
Foto: https://starty.cz/clanky/startupy/zacit-znovu-v-restart-shopu/, Česká asociace streetwork

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098

 

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.