16. 4. 2013

„Ten dělá to a ten zas tohle ….

… a všichni dohromady udělají moc.“ Slova této písničky mě napadala při návštěvě Sdružení Neratov o.s. Samotné sdružení má za sebou již bohatou historii a v současnosti se hodně diskutuje o možnosti transformace a vzniku sociálního podniku. Vezmu to ale pěkně popořádku.

Na počátku byla příhraniční obec, vysídlená po 2. světové válce, se dvěma stálými obyvateli, polorozpadlým kostelíkem a touha tento kostel opravit a vrátit do obce život. Iniciativy se ujal pan farář a přesvědčil dvě rodiny, které se sem přestěhovaly a ke svým dětem si vzaly další do pěstounské péče. Začal kontaktovat původní obyvatele, kteří rádi zavítají do rodné obce a její obnovu podpoří.

V současnosti existuje sdružení již více než 20 let. Jeho činnost se zaměřuje na poskytování chráněného bydlení, provoz chráněných dílen, obchod, provozování rekreační chaty a organizování kulturních akcí. Chráněné dílny zahrnují kuchyň, prádelnu, úklidové služby, zahradnictví a řemeslnou výrobu – košíkářská, tkalcovská a keramická dílna.

Sdružení si nejvíce zakládá na komunitním přístupu ke své činnosti, a to se také odráží v jejich vnitřním uspořádání i fungování navenek. Činnost jednotlivých středisek se vzájemně doplňuje a podporuje. Kuchyň vaří pro zaměstnance Sdružení Neratov a pro turisty ubytované v rekreační chatě. Chráněná dílna Naděje provádí úklid v rekreační chatě, kostele, sekání trávy v obci i chatařům, v zimě úklid sněhu a posypy – především v okolí objektů Sdružení, na hřbitově a také chatařům. Zahradnictví se dvěma skleníky produkuje zeleninu a bylinky pro kuchyň a přebytky se prodávají v obchůdku nebo přímo chatařům a turistům, kteří tudy jen projíždějí. Prádelna pere ložní prádlo rekreační chaty a nově si chalupáři zvykli si nechat vyprat v místě své dovolené. Výrobky z řemeslných dílen se prodávají v místním obchůdku, na jarmarcích, ale dodávají zakázky i velkým firmám.

Zároveň všechny chráněné dílny se podílí na organizování a přípravě všech kulturních akcí, které v letních měsících jsou téměř každých 14 dní. Sdružení dále organizuje dva jarmarky, na kterých se prodávají výrobky chráněných dílen a výrobky místních řemeslníků se značkou „ORLICKÉ HORY originální produkt“.
Komunitní aspekt se dále odráží ve spolupráci s okolními obcemi. Sdružení se podílelo na výstavbě naučné stezky, která zahrnuje sérii zastavení. Spolupracují s bývalými obyvateli, vysídlenými Němci, které kontaktují a zvou je na místní akce. Tito lidé rádi navštíví místo, kde kdysi žili, zavítají do opraveného kostela nebo vzpomenou na své předky na místním hřbitově.

Sociální podnikání se tedy postupně nabaluje na činnost chráněných dílen. V současnosti 50% hospodaření tvoří vlastní zisky, zbytek tvoří dotace na chráněná bydlení (MPSV), dotace na rozvoj řemesel (MZE) a dary soukromých osob. Sdružení má nyní 70 zaměstnanců, z toho 45 s postižením (LMR nebo zdravotní postižení). Zaměstnanci jsou nejen místní, ale někteří dojíždí i ze Žamberka, Rokytnice, Orlického záhoří. Dojíždějící mohou přes týden využít ubytování v Neratově.
Tak jak Sdružení Neratov vyrostlo a zvýšil se obrat až na 20 mil., nešlo již organizaci řídit intuitivně, ale bylo třeba se profesionalizovat. Tomu velmi přispěl předseda revizní komise, zkušený podnikatel, který sdružení velmi pomáhá v oblasti marketingu, cenotvorby apod. a vede je k tomu, aby si vše uměli spočítat, naplánovat, promyslet.

Sdružení stále rozvíjí svoji činnost. Nejaktuálnějším plánem je rozšíření zahrad a úprava hospodaření, aby odpovídalo evropským ekologickým normám. Výstavba multifunkčního zařízení, které bude zahrnovat mimo jiné i malý pivovar.

 

 

Autor: Jana Juřicová

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.