19. 3. 2013

Cesta do Polska část 10. - Český Těšín, Clear Servis o.p.s.

Na závěr našeho pětidenního putování po Polsku jsme navštívili jeden podnik v ČR – v Českém Těšíně. V jedné z tamějších průmyslových zón působí Clear Servis o.p.s., společnost založena v roce 2009. Tuto prádelnu se podařilo vybudovat díky investičním a neinvestičním dotacím z Evropské unie na podporu sociální ekonomiky. „Ve výzvě na Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost a Integrovaný operační program jsme uspěli jako první žadatelé a rozvinuli jsme funkční sociální podnik nabízející služby praní, žehlení a oprav prádla“, informovala nás ředitelka Clear Servisu Dolores Czudková.

V rámci projektu bylo pořízeno technologické vybavení pro prádelnu, které odpovídá současným požadavkům na tyto služby, dále byl realizován nácvikový pracovní program pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním. V návaznosti na absolvovaný program získalo pět znevýhodněných osob pracovní místa v prádelně. Tito zaměstnanci mají různá zdravotní omezení: trpí např. cukrovkou, epilepsií, problémy s páteří. „Specifika zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním jsou mnohdy určující při zajištění celého provozu. Každý zaměstnanec má individuálně stanovenu pracovní náplň, jeho zařazení odpovídá i jeho zdravotnímu stavu, schopnostem a možnostem, individuálně je stanovena pracovní doba včetně specifického režimu na pracovišti (dle potřeby střídání pracovních činností, přestávky apod.). Pracoviště jsou vybavena a přizpůsobena cílové skupině, což obnáší kvalitní pracovní stoly, židle, nástroje a nářadí, mnohdy specificky upravené“, vysvětlila Czudková. Zároveň zdůraznila, že se nejedná o sociální službu, jak mnozí lidé stále předpokládají. Prádelna musí fungovat jako klasická firma, která nese vlastní podnikatelská rizika, využívá běžných nástrojů a operuje na běžném trhu práce. Kromě některých komplikací, které s sebou nese zaměstnávání zdravotně postižených osob, má sociální podnik i příležitosti, které jsou pro klasické firmy omezenější, jako např. možnost získat dotace na zaměstnání osob se zdravotním znevýhodněním od úřadů práce nebo granty na rozvoj činnosti organizace. „Sociální podnik se tak z tohoto hlediska stává pro obchodní partnery levnějším a zajímavějším dodavatelem“, podělila se o zkušenost Dolores Czudková. K odběratelům Clear Servisu patří zejména různé firmy z okolí, restaurace, hotely, domovy důchodců, lékaři, lékárny, pekárny apod. „Shánět zakázky určitě není jednoduché, ale nám se díky Bohu i kvalitní práci, kterou odvádí osoby zdravotně znevýhodněné, podařilo přesvědčit okolní odběratele, že i služby nabízené sociálním podnikem mohou být a jsou stejně kvalitní jako služby ostatních firem“, doplnila ředitelka.

 

Autor: Danuta Chlupová

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.