Příklady dobré praxe

Prádelna Zlín

https://zlinpradelna.cz/

Rok založení: 2018
Sídlo: Zlín
Předmět podnikání: praní, oprava a doprava prádla
Počet zaměstnanců: 3
Cílové skupiny zaměstnanců: osoby se zdravotním postižením

Prádelna Zlín

S myšlenkou založit sociální podnik Prádelna Zlín přišla Martina Kadlecová počátkem roku 2017. V červenci 2018 Prádelna Zlín získala podporu z Operačního programu Zaměstnanost a zahájila provoz. „Měla jsem mnohaleté zkušenosti z prostředí sociálních služeb a sociální podnikání se mi jevilo jako přirozená cesta posunu některých aspektů sociální péče o level výš. Mám na mysli zejména přechod klientů sociálních služeb z přípravné fáze na zaměstnání do běžného pracovního prostředí. Ale na projektu se samozřejmě podílel celý tým lidí, které toto téma bavilo nebo je zajímalo,“ vypráví o začátcích sociálního podnikání jednatelka prádelny.

Můžete přiblížit, jaké služby nabízíte zákazníkům?

Podstatou podniku je komerční praní. Jde o profesionální službu, kterou poskytujeme zejména ubytovacím zařízením jako jsou hotely, penziony, ubytovny, ale i restaurace, fitness centra atd. Prádlo svezeme, vypereme, vymandlujeme, popřípadě vyžehlíme, zabalíme a opět našim klientům odvezeme. Zákazníci většinou požadují svoz a rozvoz prádla, ale máme i klienty s menšími objemy prádla, kteří si ho sami dovezou a vyzvednou. Chodí k nám i jednotlivci, sousedi, kteří jsou v bezprostřední blízkosti prádelny s menšími zakázkami, takže klientela je různorodá. 

V čem vaše služby vynikají?

Domníváme se, že v kvalitě a osobním přístupu. Než jsme začali službu poskytovat, netušili jsme, jaký může být v této oblasti rozdíl v kvalitě odvedené práce. Začíná to tříděním prádla do praček a pokračuje pracími prostředky, které prádelna používá. My stavíme na kvalitní prací chemii, která je navíc šetrná k životnímu prostředí. Při mandlování kontrolujeme kvalitu a případné nedostatky pracovníci opravují rozžehlováním. A nakonec, hodně záleží na kvalitě skládání prádla. Toto je disciplína, kterou se naši zaměstnanci učí opravdu dlouho. Pokud je totiž prádlo špatně poskládané, nikdy nedojede k zákazníkovi v požadované kvalitě. 

Na jakou cílovou skupinu zaměstnanců se váš podnik zaměřuje?

Naší cílovou skupinou jsou osoby se zdravotním postižením. Vycházeli jsme z našich praktických zkušeností práce s těmito osobami. V současné době, kdy je podnik již nějakou dobu v provozu, zvažujeme rozšíření cílové skupiny i na jiné osoby. Například osoby obtížně zaměstnatelné, dlouhodobě evidované na úřadu práce, nebo ženy, které si nemohou z důvodu péče o své blízké dovolit plný pracovní úvazek. Co se týká pracovní činnosti našich zaměstnanců, tak pracují s podporou na všech úsecích prádelny. Kromě svozu a rozvozu prádla.

S jakými dalšími institucemi spolupracujete?

Spolupracujeme s úřady práce, jsme v pracovní skupině Krajského úřadu, jsme v kontaktu s některými sociálními službami. Většinou se spolupráce týká našich zaměstnanců a předávání informací o vývoji sociálního podnikání. 

Můžete vyzdvihnout úspěchy, na které jste hrdí?

Myslím, že se nám podařilo vytvořit kvalitní službu, kterou jsou schopni produkovat lidé, kteří ještě do nedávna nevěřili, že mohou získat pracovní místo v běžném pracovním prostředí. Tak na to jsme pyšní.

Potýkáte se v sociálním podnikání s nějakými nesnázemi? 

Potýkáme se s těžkými překážkami a ty se vztahují na všechny oblasti našeho podnikání. V době Covidu byly prádelny nejvíce ohroženým sektorem a řada z nich přežila jen díky úsporám a půjčkám. Po dvouletém výpadku jsme museli všechny naše zaměstnance znovu zaučovat, neboť ztratili své pracovní návyky a dovednosti. Nyní nás tak jako jiné podniky ohrožuje vysoká inflace a růst cen energií. Snažíme se moc neohlížet, ale plánovat budoucnost.

Co byste poradili někomu, kdo by chtěl založit sociální podnik?

Dobrý nápad a pozitivní myšlení.

 

Text je součástí publikace Příklady dobré praxe sociálního podnikání, která byla financována z projektu MPSV, Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Se všemi našimi zákazníky máme dobré, v některých případech osobní vztahy. Známe jejich provozovny, počty hostů, termíny příjezdů a odjezdů jejich hostů, podnikatelské aktivity. Jsme s nimi v kontaktu.

Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.