Příklady dobré praxe

Medoo Silesia s. r. o.

www.medoo.cz

Rok založení: 2017
Sídlo: Šilheřovice
Předmět podnikání: výroba produktů z včelího medu, provoz zámecké medárny
Počet zaměstnanců: 5
Cílové skupiny zaměstnanců: osoby s 1. stupněm invalidity

Medoo Silesia s. r. o.

Medoo, to jsou včelaři a milovníci medu. Navazují na tradici svých otců a dědů a rodinnou výrobnu medu rozšiřují o nabídku těch nejlepších včelích produktů z vlastních úlů i od včelařů z celého Česka. Výkladní skříní Medoo je Zámecká medárna. Je to manufaktura, bistro a obchůdek v jednom. O sociálním podnikání, které voní po medu, hovoří jednatel firmy Robert Chlebiš.

Jaké byly začátky vašeho sociálního podnikání?

Medoo jsme založili v roce 2017 a první dva roky nám trvalo připravit výrobní a prodejní prostory v rámci rekonstrukce části bývalých zámeckých koníren v areálu zámeckého parku v Šilheřovicích. Začátky našeho sociálního podnikání jsou úzce spojeny s covidovou pandemií a veškerými vládními opatřeními a omezeními, které ji doprovázely, takže pro provozovatele gastro provozu a dodavatele do gastro provozů to byla docela rána a takhle těžký začátek jsme si nepřáli.

Co Medoo nabízí zákazníkům?

Medoo je výrobním podnikem s vlastní prodejnou - Zámeckou medárnou. Naším záměrem bylo vytvořit místo, kde lidé mohou ochutnat med v jeho mnoha podobách (dezerty, slané variace, nápoje). Současně jsme si přáli vytvořit prostor, kde budeme nabízet kvalitní výrobky malých, regionálních výrobců, kteří dělají své produkty s velkou vášní a odevzdáním. 

V čem jsou vaše produkty výjimečné?

Medoo je zcela ojedinělým podnikem v rámci celé ČR, který nabízí celé spektrum medových specialit od vlastních cukrářských výrobků, přes medové zmrzliny, nápoje, výrobky s masem jako např. trhaná kachna na medu, bylinkách a pomerančích atd. S našim medovým ciderem jsme letos vyhráli Regionální potravinu Moravskoslezského kraje a Cenu hejtmana MSK za náš Slezský medovník. 

Z jaké cílové skupiny pocházejí vaši zaměstnanci?

Aktuálně máme 5 zaměstnanců s 1.stupněm invalidity. Všichni jsou především skvělí lidé se srdcem na správném místě, kteří tvoří fantastického ducha našeho podniku. I přes svá zdravotní omezení dělají svou práci naprosto naplno - ať pečou, plní medy do sklenic, prodávají nebo obsluhují v naší prodejně. V každém našem výrobku je velký kus jejich energie, protože svou práci berou vážně a hlavně chtějí dodržet nastavenou kvalitu. Chceme, aby návštěva naší Zámecké medárny byla pro každého příjemným zážitkem a myslím, že se nám to společně daří.

Kdo jsou vaši zákazníci?

Našimi aktuálně hlavními zákazníky jsou hosté Zámecké medárny, díky kterým jsme zvládli poslední období. Nyní dokončujeme aktualizaci e-shopu, který doplňujeme o nové produkty. Koncem roku jsou pro nás důležité i místní firmy, kterým dodáváme výrobky v podobě vánočních dárků. Naším velkým přáním pro letošní rok je dodávat naše medové speciality do státní správy a navázat tím pravidelnou a dlouhodobou spolupráci.

Spolupracujete s dalšími stakeholdery?

V našem regionu spolupracujeme s MAS Hlučínsko a Destinačním managementem Opavské Slezsko s cílem podpořit turismus a povědomí o našem sociálním podniku. S některými regionálními výrobci potravin či kosmetiky spolupracujeme při vývoji nových výrobků s medem, které pak nabízíme v naší Zámecké medárně. Například s Pivovarem Vikštejn jsme společně uvařili medové 13° nefiltrované a nepasterizované pivo na toto léto.

Co se za dobu fungování sociálního podniku podařilo?

Podařilo se nám, byť se ztrátami, přežít náročné dva roky pandemických opatření, udržet si zaměstnance, zákazníky a hlavně nepřijít o chuť pokračovat dále v rozvoji sociálního podniku. Aktuálně máme radost z ocenění hejtmana MSK a ceny Regionální potravina MSK.

Potýkáte se s nějakými překážkami? 

Aktuální překážkou je nedostatek času na propagaci a prodej našich kvalitních výrobků spojený s nízkým cash flow podniku. Věříme však, že se situace brzy zlepší.

Co byste vzkázali někomu, kdo by se chtěl pustit do sociálního podnikání?

Jestliže budete vše dělat s chutí a vírou, že to, co děláte, je správné, přináší radost ostatním, máte šanci dělat to, co vás bude bavit, naplňovat a zároveň být prospěšným pro své okolí.

 

Text je součástí publikace Příklady dobré praxe sociálního podnikání, která byla financována z projektu MPSV, Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.



Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.