4. 3. 2013

Kruh zdraví láká nejen mlsné jazýčky

Alternativní jídelna Kruh zdraví v Chrudimi je podnik hodný pozornosti hned z několika důvodů. Kromě toho, že vaří zdravá a chutná jídla, sestaví vám jídelníček přesně na míru. Můžete si u nich v rámci služby Roznos pod nos koupit vyváženou, povzbuzující stravu na celý den, dostanete jídlo do vlastních nádob. Dostaveníčko si v Kruhu zdraví dávají matky s dětmi. Nejenže mají k dispozici dětský koutek, ale zcela bez obav mohou nasytit i své nejmenší. 

A navíc vám odpoledne v jídelně osvěží i vaši duši – pořádají kurzy zdravého životního stylu, semináře na téma přírodního léčení, energetická cvičení i čtení literatury.
S výčtem zajímavostí Kruhu zdraví ještě nejsme u konce, jedná se totiž o sociální podnik. Většina zaměstnanců jídelny je ze skupiny dlouhodobě nezaměstnaných či to jsou osoby se zkušeností se závislostí na návykových látkách. Tým tvoří celkem 11 lidí, z toho je 7 z úřadu práce nebo se zdravotním handicapem. Pracují na dvě směny, najednou se v jídelně nají 40 hostů a maximální kapacita jídelny je 200 obědů. Pro své zaměstnance pořádá Kruh zdraví občas společné víkendy v přírodě, kde mimo procházek i společně tvoří.
Zakladatelka Kruhu zdraví paní ing. Dana Šťastná (49 let) si toho neusmyslela zrovna málo – přispívat k osvětě v oblasti zdravého stravování, která je v naší kotlině zvlášť tvrdým oříškem. Dále ukázat společnosti, že i lidi s pohnutou minulostí či zdravotním postižením lze zaměstnávat, ještě tvrdší oříšek.

Dana Šťastná chtěla být původně učitelkou, vždy ji přitahovala práce s lidmi. To je vlastně jediná věc, která její pestrou a téměř až renesanční pracovní historii spojuje. Po střední škole vystudovala VŠE – zemědělství, pak učitelství, statut pedagogika ekonomických předmětů. Poté se vydala na dráhu mateřství, toužila po dvojčatech. Její synové Michal (26 let) a Daniel (25 let) jimi takřka jsou, narodili se přesně po roce.
Po mateřské dovolené pracovala v Integrované střední škole – potravinářský obor, další místo bylo na městském úřadě, pak na finančním úřadu. Z každého místa si odnášela vztahy s lidmi. Později se rozhodla být vlastní paní a zabývala se finančním poradenstvím, pak se stala poradcem zdravého životního stylu a kompletně připravovala pro školy projekty hrazené z fondů EU.

V rámci vyhledávání informací narazila v roce 2009 na pozvánku na seminář o sociálním podnikání, přihlásila se na něj a byla nadšená. Veškeré její dosavadní vzdělání a pracovní zkušenosti se začaly zúročovat. Okamžitě se začal rodit projekt alternativní jídelny v centru Chrudimi, na druhý pokus byl v roce 2011 schválen a získal dotaci – provozní prostředky na dva roky.

Kruh zdraví začal pomalu kroužit. A Dana začala sestavovat svůj tým. Do výběrového řízení se přihlásila Hana Říčanová (37 let), obě ženy si padly do oka. Hana měla střední ekonomickou školu a kurzy osobního asistenta a zdravotního asistenta. Původně spoluprovozovala Nízkoprahový klub Agora. Bylo to místo pro děti ulice bez věkového omezení. Agora nabízela služby psychologa, možnost se vším se svěřit a smysluplně trávit volný čas. Pak se Hana vdala a plnila své mateřské povinnosti, narodili se jí Vilém (10 let) a Anežka (6 let). Konkurz na místo v Kruhu zdraví přišel právě včas.

Počátky projektu byly nelehké a průběžně se obě ženy potýkají s řadou svízelí. Personální otázky jsou asi nejožehavější. Na začátku u nich dostal příležitost každý, kdo chtěl. Hana byla přesvědčená, že po dobrém lze docílit jakýchkoli změn. Teprve časem pochopila, že je nutné si vymezit zdravé hranice a že někteří lidé prostě nic ve svém životě změnit nechtějí.
Zaměstnancům vděčí i za svoji schopnost nebrat si příliš problémy druhých ať už pracovní či soukromé, se kterými se na ní s důvěrou obracejí. Díky svému daru empatie je dokáže uchopit a nabídnout řešení. Trénink má v tomto ohledu vydatný. Mezi zaměstnanci vznikají často různé tlaky a šarvátky, někdo není z oboru nebo není tak zručný, jsou také velmi vztahovační. Pracuje s nimi od rána v kuchyni a jídelně. Hned po otevření nastává frmol, spousta lidí chodí na snídaně a pro balíčky na celý den. Velkou oporou kolektivu je zdravotně postižená Marta, která myje nádobí. Martu půtky kolegů nechávají chladnou a dokonce je často sama účinně tlumí. Je klientkou společnosti Rytmus Chrudim.

Po bouřlivých začátcích je v současné době tým stabilní. Kuchařem je Lukáš Slach (26 let). Dětství měl víc než drsné, má čtyři sourozence, s rodinou se raději nestýká. Dříve vykonával práci kuchaře sezónně, byl na Šumavě, v Jihlavě. Často se mu stávalo, že ho zaměstnavatelé zneužívali a nutili ho zároveň dělat zadarmo další práce. Nakonec vždycky utekl. Před rokem se dozvěděl o Kruhu zdraví a hned ho přijali.
První týdny pro něj byly nelehké. Byl zvyklý, že když zaspí nebo se mu nechce, do práce nejde. Paní Šťastná se nedala odradit, pokaždé pro něj přijela a donutila ho do práce jít. Začal oceňovat její trpělivost a vlídné zacházení, které dosud nezažil. Postupně si uvědomil, že by o své nejlepší zaměstnání ve svém životě, nechtěl přijít. Musel se naučit vařit nezvyklá jídla a maso, které má rád, vaří doma. Žije se svojí přítelkyní, která je momentálně bez práce. Se vším včetně svého osobního života se obrací na Danu Šťastnou a Hanu Říčanovou.

Letos v březnu vyprší lhůta, po kterou byl Kruh zdraví podporován dotacemi MPSV. Paní Šťastná se změny nebojí, už se připravila. Vytypovala nové cesty odbytu, chystá se zřídit chráněná místa, pochvaluje si spolupráci s místním Úřadem práce.

Budeme držet palce, aby všechno vyšlo a Kruh zdraví úspěšně pokračoval ve svých úctyhodných aktivitách. Jeho zánikem by utrpělo nejen město Chrudim, ale celá společnost.

 

Autor: Vendula Kubín


Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.