Potřebujeme práci, ne lítost
Červnové slunce ostře pálí i v severském Finsku. Když jde Tiia Lagerstamová po hlavní třídě třetího největšího města Tampere na oběd, volí chodník, který polední slunce žhaví nejvíce. Snaha přejít ze stínu do světla je pro její život typická. I když jeden by po vyslechnutí jejího životního příběhu kroutil hlavou proč. Odpověď je v jejím sociálním podnikání, které rozjela a které ji maximálně naplňuje.
víceNobelova cena míru za "sociální podnik"
V současnosti mohou všechny banky posloužit pouze jedné třetině světové populace. Dvě třetiny všech lidí na světě nemají šanci využít jakoukoliv bankovní službu. Nemohou si založit ani běžný účet, získat platební kartu, natož nějaký úvěr. Tito lidé potřebují peníze pro vymanění se z bídy a chudoby, pro zlepšení životního standardu, pro zvýšení vzdělání a zdravotní péče.
víceKvalita „od sousedů“ poráží globální farmy
Levné kuřecí maso z Brazílie, uzeniny z Polska nebo Litvy, rajčata z Maroka, jahody z Egypta atd. Obrázek globalizovaného trhu, můžete nalézt prakticky v každé zemi Evropské unie, Česko nevyjímaje. Domácí pěstitelé a malovýrobci jsou pod tlakem nadnárodních řetězců a levné dotované konkurence odsouzeni k vymírání a my jako spotřebitelé donuceni nakupovat produkty, jejichž původ a kvalitu lze jen těžko ověřit.
víceHornický region ožil díky sociálnímu podnikání
V 80. letech minulého století se hornická oblast poblíž skotského Edinburghu dostala do obrovských problémů. V regionu prakticky zcela závislém na práci v těžebním průmyslu byly rozhodnutím vlády uzavřeny místní doly, což vedlo k zhroucení navázaného průmyslu a obchodu.
víceTrochu jiná čokoláda
Jedním z nejvýraznějších britských příkladů sladění etického a úspěšného byznysu je společnost Divine Chocolate, která vyrábí čokoládu na základě fair trade spolupráce s ghanskými farmáři. Divine Chocolate získala mimo jiných ocenění i letošní cenu listu The Observer za unikátní model etického podnikání.
víceSociální podnik Jamieho Olivera „Fifteen“
Pořady Jamieho Olivera znají diváci po celém světě. Ve Velké Británii je mohli vidět například na stanici Channel 4. Tento známý kuchař vzal k sobě v roce 2002 patnáct nezaměstnaných mladých lidí, které ve své nové restauraci s příznačným názvem „Fifteen“ vyučil na kuchaře.
víceDobře vyhozené peníze
Každý den přijíždí do recyklačního dvora jednopatrového rohového domu v centru Štýrského Hradce několik plně naložených náklaďáků. Přivážejí sem skříně, stoly, komody, pračky, nádobí, oblečení a vůbec všechno, co lze ještě použít při vyklízení bytů a jiných prostor. Zde věci vyčistí, opraví a k dalšímu prodeji vystaví ve vlastní prodejně
víceCafédirect - poctivý obchod s kávou
Jeden kilogram kávy se na začátku devadesátých let 20. století vykupoval od pěstitelů kávy z rozvojových zemí, v přepočtu k dnešní měně asi za šest korun. Přitom šálek kávy vyrobené z těchto bobů se v centrech měst západních států prodával za čtyřicet korun. Odhaduje se, že dnes je na světě přes 30 milionů pěstitelů včetně jejich rodin.
víceStrana 2 z 2