Příklady dobré praxe


Rok založení: 2012
Sídlo: Praha
Předmět podnikání: propagace a práce s veřejností v oblasti ekologického zpracování bioodpadu
Počet zaměstnanců: kolem 30
Cílové skupiny zaměstnanců: TZP

Kokoza

Obecně prospěšná společnost Kokoza začala oficiálně psát své dějiny podpisem zakládací smlouvy v únoru roku 2012. V ní se přihlásila k poskytování obecně prospěšných služeb, jako jsou například propagace a práce s veřejností v oblasti ekologického zpracování bioodpadu, městského pěstování a dalšího využívání odpadu a recyklace. Dále pak svoz a zpracování bioodpadu na území hlavního města Prahy, provoz ekologického kompostovacího zařízení, rozvoj dobrovolnictví. A v neposlední řadě podpora zaměstnanosti osob se zdravotním a/nebo sociálním znevýhodněním a nabídka aktivit vedoucích k sociální integraci seniorů. Zároveň se společnost zavázala k tomu, že zisk plynoucí z vlastní doplňkové činnosti bude minimálně ze 75 % reinvestovat zpět do své činnosti. 

Přijetím těchto principů a obecně prospěšných aktivit se Kokoza automaticky zařadila mezi hrdé sociální podniky s výraznou environmentální složkou a letos oslavila 10 let existence. 

Na co se Kokoza ve své činnosti zaměřuje? Pomáhá lidem z města, školám a školkám, firmám, gastroprovozům, obcím a jiným subjektům pěstovat a kompostovat. Umí vymyslet kompostovací řešení na míru a odpovědně nakládat s bioodpadem i gastroodpadem, aby se z nesnědeného jídla a organických zbytků nestal odpad, ale zdroj pro další růst – vzácný kompost a přírodní hnojivo. Dokáže v kompostování a recyklaci podpořit nejen malou firmičku, ale také celou komunitu. Kromě naplánování a realizace projektu dovede nadále entuziasticky doprovázet organizace v udržitelnosti nastavených kompostovacích procesů.

Lidé z Kokozy školí o kompostování, pěstování a udržitelnosti, připravují a realizují workshopy a teambuildingové akce. Pomáhají firmám a obcím budovat komunitní zahrady s funkčními komunitami. Také soustavně upozorňují na důležitost lokálních a zdravých potravin, které lze získat vlastním úsilím nebo z blízkých zdrojů.

Společnost Kokoza není opuštěný ostrov uprostřed velkoměsta, ale dbá na partnerství a oboustranně prospěšnou spolupráci s cílem řešit společenské problémy spojené s misí Kokozy. Dosud se může pyšnit například těmito partnery: IKEA, Green Decor, Impact HUB, Pražská tržnice, Plastia, Skanska, Záhony pro školky, Kaufland či hlavní město Praha.

Koho zajímají témata kompostování, budování komunitních zahrad, pěstování nebo si chce třeba sám vyrobit ptačí budku, seedbombu, hmyzí domek či si koupit (vermi)kompostér a začít kompostovat, může navštívit e-shop Kokozy se širokou nabídkou pěstovacího a kompostovacího náčiní.

Kromě toho má Kokoza i vlastní integrační dílnu, ve které pracují lidé s duševním onemocněním (v Kokoze jim říkají „partičkáři“), kteří umí stlouct kompostér, vyvýšený záhon, vyrobit bokashi směs nebo se postarat o kompostovací zařízení Rocket v Pražské tržnici. Osazují zelené střechy a starají se také o veřejný zelený prostor. Bez těchto rukou v hlíně i v dílně by Kokoza nebyla Kokozou.  

„Misí společensky prospěšného podniku Kokoza je inspirovat a šířit udržitelnost prostřednictvím pěstování a kompostování mezi lidmi ve městě. Důležitou součástí DNA podniku je však i sociální rozměr. Integrační dílna Kokozy zaměstnává lidi se zkušeností s duševním onemocněním, kteří realizují zakázky, komunitní zahrady, starají se o zeleň nebo truhlaří. Máme velkou radost, když vidíme, jak jim práce u nás prospívá a zvedá jim sebevědomí. Pro nás jsou velkým obohacením v přístupu k životu a způsobu přemýšlení,“ vysvětluje přístup Kokozy ředitelka Radka Pokorná.

 

Text je součástí publikace Příklady dobré praxe sociálního podnikání, která byla financována z projektu MPSV, Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Díky lokálnímu pěstování a kompostování totiž dochází ke zmírňování dopadů klimatické změny, což je pro Kokozu velmi důležité téma.

Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.