Příklady dobré praxe

Zelený ostrov s. r. o.

https://www.zelenyostrov.eu/

Rok založení: 2006, zahájení provozu a činnosti 2013
Sídlo: Dobřichovice
Předmět podnikání: praní, žehlení a mandlování prádla, oprava oděvů a ložního prádla, sběrna čistírny oděvů
Počet zaměstnanců: 16
Cílové skupiny zaměstnanců: osoby se zdravotním znevýhodněním, především poruchy sluchu

Zelený ostrov s. r. o.

Zelený ostrov je sociální podnik, který zaměstnává osoby se zdravotním znevýhodněním, především s poruchami sluchu a neslyšící. Je zároveň uznaným zaměstnavatelem na chráněném trhu práce a poskytovatelem náhradního plnění. Základním krédem je v Zeleném ostrově kvalitně odvedená práce a vstřícný přístup k zákazníkům spojený s přizpůsobením provozu zdravotním omezením vlastních zaměstnanců.

Zaměstnávání zdravotně znevýhodněných osob na trhu práce má Zelený ostrov zakotvené již ve své společenské smlouvě. Celkem zaměstnává více jak 50 % zdravotně znevýhodněných osob, v roce 2022 je to více než 80 %.

Ilona Bedrnová, jedna ze zakladatelek Zeleného ostrova, ví, jak důležitá je spolupráce i s dalšími aktéry, kteří podpoří integraci zaměstnanců se zdravotním postižením na pracovišti.

Co považujete za důležité pro dobrou integraci vašich zaměstnanců u vás v Zeleném ostrově?

Jelikož mezi zaměstnanci jsou i neslyšící pracovnice, úzce spolupracujeme s dalšími organizacemi jako je např. Tichý svět o. p. s., organizací, která poskytuje neslyšícím všestrannou podporu. Vidíme, že u lidí se sluchovým postižením je důležitá dobrá adaptace na pracovišti a od počátku dobré zaučení a zvládnutí všech pracovních činností. V Zeleném ostrově využívají především služby pracovních konzultantů a společně se snaží o integraci neslyšících zaměstnanců do pracovního procesu i běžného života.

Vykonávají vaši zaměstnanci pouze své pracovní úkoly nebo je zapojujete i do jiných činností?

Určitě nám jde o jejich maximální provázanost s chodem celého podniku. Na pravidelných poradách jsou zaměstnanci informováni o chodu podniku, o všech novinkách a během těchto sezení se i aktivně zapojují se svými nápady a postřehy do optimalizace běhu podniku.

Spolupráce s místními a otevřenost

Sociální podniky by měly přednostně uspokojovat potřeby místních. V Zeleném ostrově se to daří velmi dobře, protože mezi zákazníky jsou zejména obyvatelé mikroregionu Dolní Berounka a Zbraslavi. Služeb využívají místní organizace. Za dobu fungování se podnik dostal do povědomí celé oblasti a jeho služby jsou stále více poptávány. I proto se hlásí k principům sociálního podnikání a je jeho dlouhodobým cílem i nadále sociální podnikání rozvíjet. Lokální principy jsou naplňovány i vzhledem ke skladbě zaměstnanců, kteří mají své bydliště na území Praha západ či Prahy.

Případný zisk sociálního podniku je používán přednostně pro rozvoj sociálního podniku nebo pro naplnění společensky prospěšných cílů. V roce 2018 takto koupili novou sušičku, v roce 2019 se finančně podíleli na rekonstrukci provozovny na Zbraslavi.

V provozovně Zelený ostrov jsou zaměstnankyně vedeny k cílenému třídění odpadu. Jako zakázku pravidelně šijí ekologické pytlíky na potraviny – na chléb, pečivo, ovoce, čímž naplňují ekologické poslání sociálního podniku.

Sluchové postižení je často společností vnímáno s různými předsudky. Kromě vytváření pracovních příležitostí pro tyto lidi se snaží v Zeleném ostrově i o další osvětu. V prádelně proto realizují společně s Tichým světem workshopy o práci neslyšících, určené pro veřejnost i pro zástupce sociálního odboru městských částí. Sociální podnik Zelený ostrov se snaží aktivně prezentovat i na venek na odborných akcích pro neslyšící, jako příklad lze uvést konferenci neslyšících na Staroměstské radnici, kde vystupoval Zelený ostrov jako příkladný zaměstnavatel osob s poruchami sluchu.

Zelený ostrov je otevřeným pracovištěm, které chce ukazovat kvalitní práci osob se sluchovým postižením. I proto byl vybrán jako ukázkový sociální podnik ze strany MPSV pro návštěvy zahraničních delegací z úřadů a ministerstev, které se ve svých zemích věnují sociálnímu podnikání.

Co říkají o službách Zeleného ostrova jeho zákazníci? Z ohlasů je patrné, že nejen služba, kterou sociální podniky poskytují, ale i další okolnosti jejich fungování jsou podstatnými faktory tvořícími jejich spokojenost:

“V prádelně si nechávám pravidelně žehlit manželovy košile nebo i upravovat oblečení. Sama to nestíhám, protože kromě starosti o děti také pracuji. Vždy jsem byla s jejich službami spokojená. Chodím sem ale i proto, že je to firma s dobrou myšlenkou. Je moc fajn vědět, že existují zaměstnavatelé, kteří dají šanci lidem s nějakým druhem postižení.”

"Zelený ostrov - to byl vždy můj sen - teď se mi sen splnil! Dům plný šikovných lidí, kteří pomáhají ženám s prací, která není moc oblíbená - perou, žehlí, šijí, jsou milí a usměvaví, co více si přát. Vydrž nám dlouho, Zelený ostrove!"

 

Text je součástí publikace Příklady dobré praxe sociálního podnikání, která byla financována z projektu MPSV, Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.



Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.