Příklady dobré praxe

SADY SV. PROKOPA

https://www.sady-prokopa.cz

Rok založení: 2009
Sídlo: Týn nad Vltavou
Předmět podnikání: ekologické pěstování ovoce, výroba ovocných bio produktů, pořádání dnů otevřených dveří
Počet zaměstnanců: 16
Cílové skupiny zaměstnanců: osoby s postižením, sociálním znevýhodněním či duševním onemocněním

SADY SV. PROKOPA

Na počátku stála touha jedné rodiny obnovit starý zanedbaný sad a udělat z něj místo užitečné přírodě i lidem. Po čtrnácti letech je jasné, že nešlo o bláhový sen: v sadech na kraji Temelína dnes vysazují stále nové stromky, pěstují a zpracovávají ovoce v bio kvalitě a při tom všem dávají práci více než deseti lidem se znevýhodněním.

Kdysi zpustlé pole a roky neopečovávané stromy se tak staly základem pro sadařský skvost jižních Čech. Sady sv. Prokopa jsou nejen sociální farmou, ale v projektu Ministerstva zemědělství plní i roli demonstrační farmy pro roky 2021–2023. Své znalosti díky tomu předávají dalším zemědělcům z celé republiky, jen v roce 2021 jich farmu přijelo navštívit přes stovku. A je co předávat, protože spojení ekologického, sociálního a edukativního rozměru není v českém zemědělství vůbec běžné.

V sadech rostou jabloně, hrušně, švestky a třešně a je tu velké jahodové pole, které nese přezdívku „červené zlato“. Při péči o stromky, sázení, pletí a sklizni tu nacházejí práci lidé se zdravotním postižením, sociálním znevýhodněním nebo duševním onemocněním. Díky tomu, že zaměstnanci své výpěstky i zpracovávají například do pyré, moštů či džemů, mají práci po celý rok a nemusejí na zimu hledat jiné uplatnění. Kromě benefitu pravidelné mzdy mohou místní zaměstnanci využít i psychosociální podporu a s pomocí zkušeného pracovníka řešit třeba problémy v rodině, s bydlením nebo na úřadech.

Základem celého podniku je šetrný přístup k půdě. Sady sv. Prokopa hospodaří v ekologickém režimu. Důležitou roli zde hraje vysoký podíl ruční práce a každý výjezd s technikou je pečlivě naplánován, aby byla na maximum chráněna půda před utužováním. Biologický odpad je zkompostován a použit ke hnojení. Biodiverzitu navíc podporují různá bidla a budky pro ptáky nebo úkryty pro hmyz.

Svému okolí sady prospívají i tím, že lidé z regionu mají snazší přístup ke kvalitnímu bio ovoci. Právě na regionální zákazníky zaměstnanci sadů cílí. Udržují tímto způsobem nízkou uhlíkovou stopu a ukazují spotřebitelům, že lokálně vypěstované potraviny jsou tím nejlepším pro jejich zdraví. S ohledem na zdraví se tu ovoce i zpracovává. Do marmelád či pyré nejsou přidávána dochucovadla ani cukr, křížaly usychají při teplotě do 40 °C, aby si zachovaly co nejvíc vitamínů. Celý tým zaměstnanců je na svou práci právem hrdý.

A důkaz, že to opravdu funguje? Generali Česká pojišťovna uděluje malým a středním podnikům, které podnikají udržitelně, cenu SME EnterPRIZE. V roce 2022 přiřkla odborná porota druhé místo právě Sadům sv. Prokopa! Gratulujeme!

Otázka pro agronoma Pavla Sucháčka

Od pěstování ovoce jste se posunuli ke zpracování na nejrůznější způsoby, v brzké době chcete otevřít vlastní obchod v Českých Budějovicích. Jaké jsou vaše další plány?

Plánů máme spoustu, letos je to výsadba ovocných keřů, příští rok chceme rozšířit jahodové pole. Náš největší sen je ale postavit v sadech novou ovocnárnu, kde bychom mohli zpracovávat naše výpěstky a školit zemědělce v modernějším prostředí, skladovat stroje, ale i nabízet ubytování zaměstnancům nebo stážistům, kteří to budou potřebovat. Postavit takovou budovu nebude snadné, ale výsledek bude stát za to!

 

Text je součástí publikace Příklady dobré praxe sociálního podnikání, která byla financována z projektu MPSV, Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Práci v sadech vyhledávají lidé po vyhoření nebo s duševním onemocněním, pro které je kontakt s rostlinami terapeutický a dokáže je postupně navrátit do běžného života.

Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.