Příklady dobré praxe

Družstvo TEXman

https://www.texman.cz/

Rok založení: 2012
Sídlo: Liberec
Předmět podnikání: fulfillment, výroba polštářů a přikrývek, kompletační práce, administrativní centrum
Počet zaměstnanců: 70
Cílové skupiny zaměstnanců: osoby se zdravotním postižením, dlouhodobě či opakovaně nezaměstnaní, absolventi škol

Družstvo TEXman

Posláním sociálního podniku TEXman je dát prostor pro pracovní uplatnění a profesní růst osobám se zdravotními a sociálními hendikepy. Družstvo vychází z předpokladu, že každý může vykonávat zaměstnání, které je přizpůsobeno jeho schopnostem i zdravotnímu stavu. Průběžně je v kontaktu s neziskovými organizacemi v regionu, které se zabývají zprostředkováním zaměstnávání hendikepovaným osobám. Významným regionálním partnerem je i liberecká pobočka Úřadu práce. Prakticky všichni zaměstnanci družstva bydlí v Liberci nebo do práce dojíždějí z blízkého Frýdlantského výběžku. Družstvo nám představila jeho manažerka Lenka Dražilová Svačinová.

Navazuje TEXman na slavnou textilní minulost svého regionu?

TEXman je výrobní družstvo ze severu Čech, z regionu, kde tradice výroby textilu sahá hluboko do minulosti. TEXman dnes navrhuje a vyrábí ložní textil, kterým vybavuje hotely a penziony v celé České republice. Naše lůžkoviny se osvědčily také ve zdravotnictví a v sociálních službách. Mezi zákazníky jsou i domovy pro seniory, lázně i malé nemocnice.

Důležitá je kvalita za cenu, která je dostupná i pro zařízení hospodařící s omezeným rozpočtem. Zodpovědně vybíráme materiály a klademe důraz na pečlivost zpracování i samotný způsob ušití, aby lůžkoviny sloužily co nejdelší dobu a byly stále pěkné a funkční. Základem naší činnosti je vlastní výroba, pokud máme volné kapacity, nabízíme šicí dílny k využití i dalším subjektům v oblasti textilní výroby. Spolupracujeme s partnery v širokém spektru činností v textilní výrobě.

Sociální podniky spolupracují s místními dodavateli, je tomu tak i u TEXmanu?

Základem při výrobě je používání převážně materiálů od českých dodavatelů, místních tkalcoven, u kterých je možné garantovat standard kvality doložený certifikáty. Navíc v TEXmanu všechny materiály osobně zkoušíme a testujeme. Snahou je co nejvíce porozumět potřebám zákazníků, proto je základem osobní jednání se zákazníky a každá zakázka je tak svým způsobem individuální dílo. Snahou družstva je i minimalizace nákladů na dopravu a další materiál pro výrobu, proto nakupujeme prakticky výhradně v České republice a dovážíme z okruhu maximálně 150 km, většina našich dodavatelů jsou ale vyloženě místní firmy z blízkého okolí.

Držíte si stabilní pozici na chráněném trhu práce. Co pro to děláte?

Družstvo TEXman je integračním sociálním podnikem a zároveň uznaným zaměstnavatelem na chráněném trhu práce. Na vytváření a obsazování chráněných a volných pracovních míst úzce spolupracuje s krajskou pobočkou Úřadu práce v Liberci a s neziskovými organizacemi v regionu. Od 1. 1. 2016 nabízíme nákup produktů v režimu náhradního plnění, což je pro zaměstnavatele na otevřeném trhu práce příjemný bonus navíc k odběru našich kvalitních výrobků.

Jak naplňujete sociální princip podnikání?

V zakládacích dokumentech, tedy ve společenské smlouvě družstva, je zakotveno, že se hlásíme k principům sociálního podnikání a usilujeme o snižování nezaměstnanosti a podporu sociálního začleňování znevýhodněných osob. Více než 90 % zaměstnanců družstva tak má nějaký typ znevýhodnění, který jim ztěžuje pracovní uplatnění – nejčastěji se jedná o zdravotní postižení nebo sociální znevýhodnění. Zaměstnanci jsou pravidelně zapojováni do debat o chodu a dalším směřování společnosti. Pravidelně se všichni scházíme na setkáních, kde jsou probírány jak provozní záležitosti, tak i výsledky hospodaření a naše plány do budoucna.

Jak se vám daří držet sociální a ekonomickou rovnováhu družstva?

Družstvo je ekonomicky aktivní subjekt. Procesy v něm jsou nastaveny se zřetelem na sledování ekonomické efektivity jednotlivých zakázek a dlouhodobé ekonomické udržitelnosti podnikání. Snažíme se docílit rovnováhy mezi posláním sociálního podniku a jeho výrobními a obchodními aktivitami. To je v našem pohledu podstata sociálního podnikání.

A co environmentální princip?

Všechny materiály používané při výrobě mají certifikaci ÖKO-TEX Standard 100. Povlečení vyrábíme též z certifikovaných materiálů. Sledujeme celý proces výroby a jedním ze základních požadavků je i deklarace českého původu při tkaní včetně dalších úprav a tisku látek. Při výrobě jsou používány převážně úsporné stroje a spotřebiče třídy A+, v družstvu dbáme i na dodržování zásad úspor energie na pracovišti včetně vytvořeného a zavedeného vnitřního předpisu pro nakládání s odpady. Naše výrobní budova postupně prošla rekonstrukcí a nyní je kompletně zateplena a vytápěna úsporným zdrojem tepla.

 

Text je součástí publikace Příklady dobré praxe sociálního podnikání, která byla financována z projektu MPSV, Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Základním krédem TEXmanu je, aby si kvalitní a pěkné zboží mohlo dovolit co nejvíce zákazníků. Koncepce proto vychází ze zásady vyrábět kvalitní lůžkoviny s dlouhou životností.

Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.