FOVY: Od sociálních služeb k sociálnímu podnikání
20. 12. 2023

FOVY: Od sociálních služeb k sociálnímu podnikání

Sociální podnik FOVY vznikl jako samostatný právní subjekt v roce 2014, a to oddělením hospodářské činnosti z mateřské organizace FOKUS Vysočina, z. ú. Dá se říci, že podnik FOVY se vyvíjel řadu let ze sociálních služeb, přes chráněné dílny až k dnešní podobě podniku, který se snaží naplňovat principy sociálního podnikání. Představila nám jej jeho jednatelka Anna Šimonová.

Můžete představit jednotlivé provozy FOVY? 

V současné době má sociální podnik FOVY s. r. o. 7 provozů ve 4 městech na Vysočině a v Pardubickém kraji. Rukodělné dílny v Pelhřimově a Havlíčkově Brodě se zaměřují na keramickou výrobu, šití a kompletační činnost. Lesní četa v Havlíčkově Brodě zajišťuje lesní, stavební a kompletační práce. V Chotěboři provozujeme prádelnu a šicí dílnu. A součástí společnosti je i gastro komplex Čistá duše, který má nyní tři spolupracující články – krámek a bistro v Havlíčkově Brodě a cukrárnu v Hlinsku. Sladké i slané pochutiny si vyrábíme sami.

V čem se vaše služby a produkty odlišují od konkurence?

V gastronomii se orientujeme na domácí recepty, poctivost výrobků, ve službách zase na kvalitu odvedené práce nebo na zakázky, které jsou malého rozsahu a pro větší firmy proto méně zajímavé. Co však vidím jako spojující prvek, je ochota vyjít vstříc místním firmám a lidem z regionu. 

Kdo jsou vaši zaměstnanci? 

Ve FOVY najdou uplatnění lidé se zdravotním postižením, kteří mají zájem pracovat a zároveň mají ambice rozšířit si své znalosti a dovednosti. Velkou část zaměstnanců tvoří lidé se zkušeností s duševním onemocněním, protože jim dokážeme nabídnout adekvátní podporu při vstupu do zaměstnání a kolektiv ve FOVY je srdečně přijímá a vytváří příjemné prostředí. Aktuálně pracuje v sociálním podniku 171 zaměstnanců, přepočtený stav je 94,35. Podíl zaměstnanců se zdravotním postižením je 87 %. 

Jak navazujete vztahy se zákazníky?

Našimi zákazníky jsou především firmy s produkcí v daném regionu a veřejná správa nebo jí zřizované organizace. Na jednotlivce se zaměřujeme v oblasti gastronomie a v keramice. Také je tato činnost asi nejvíce viditelná a známá mezi veřejností a je to pro nás reklama. Z pohledu obratu tvoří jednotlivci minimální část, zhruba 10 %. Proto se více zaměřujeme na firemní zákazníky. Oslovujeme je přímo s naší nabídkou nebo je získáváme tak, že naše služby doporučí společný partner.   

S jakými partnerskými organizacemi spolupracujete? 

Spolupráci vnímáme jako velmi důležitou. Jednak je to podstata samotného sociálního podnikání a jednak je to nezbytné pro fungování našeho podniku. Jsme členy TESSEA ČR, MASek, které působí v regionech Hlinecko, Chotěbořsko a Pelhřimovsko. I v rámci sociálních podniků na Vysočině máme spolek, jehož cílem je propagace sociální ekonomiky, sdílení zkušeností a propagace činnosti a produktů jednotlivých podniků. Podstatná je i spolupráce s městy, která nám zadávají zakázky z oblasti údržby zeleně nebo přinášejí podněty na nové zakázky. 

Jakých úspěchů se vám podařilo v sociálním podnikání dosáhnout?

Podařilo se nám vytvořit portfolio vlastních produktů, a to v oblasti cukrářské výroby a výroby lahůdek. Máme nezaměnitelnou užitnou keramiku, která si našla své stálé odběratele. Máme nadbytek zakázek v oblasti lesnických prací. Ale čeho si s kolegy nejvíce ceníme je, že jsme od roku 2015 zdvojnásobili počet pracovních míst pro lidi s různým zdravotním znevýhodněním, nabídli jim možnost pracovat. 

Je něco, na čem je ještě potřeba zapracovat?

Je řada věcí, která se nám nepodařila nebo ještě nedaří, ale aspoň víme, co můžeme zlepšovat. V současné době se zaměřujeme na zvýšení podpory novým zaměstnancům, obnovu technického vybavení některých provozů – především prádelny a lesní čety. Také bych ráda zvýšila povědomí o sociálním podnikání a jeho přínosu v regionu, kde působíme, a získala další partnery z oblasti byznysu. 

Co byste vzkázali začínajícím sociálním podnikatelům?

Nemám žádnou univerzální radu. Každý si může plnit své sny podle své chuti a možností. A pokud se někdo rozhodne pro sociální podnikání, ať zváží, proč to chce dělat. A pokud přeci jenom zvolí tuto cestu, pak jsem přesvědčena, že odměnou mu bude smysluplnost jeho jednání, protože svým podnikáním bude přinášet radost a užitek druhým.  

 

Text je součástí publikace Příklady dobré praxe sociálního podnikání, která byla financována z projektu MPSV, Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.