Národní ceny sociálního podnikání ZLATÁ VÁŽKA: Czech Social Business Awards znají své vítěze
21. 11. 2023

Národní ceny sociálního podnikání ZLATÁ VÁŽKA: Czech Social Business Awards znají své vítěze

V Černínském paláci byl v pátek 3. listopadu vyhlášen první ročník národních cen sociálního podnikání Zlatá vážka. Partnerem galavečera bylo i Ministerstvo práce a sociálních věcí. Vítězové šesti kategorií si odnesli pozlacené sošky zlaté vážky z dílny sochaře Viléma Friče a výhry v hodnotě stovek tisíc korun.

Národní ceny sociálního podnikání, které vyhlásila iniciativa Deklarace odpovědného podnikání z.s. ve spolupráci s generálním partnerem ČSOB a Poslaneckou sněmovnou, mají za cíl zvýšit povědomí o problematice zaměstnávání občanů s hendikepem, podporovat sociální podniky a sloužit jako zdroj inspirace pro spolupráci mezi sociálními firmami, korporátními společnostmi, státní správou a samosprávou. Na sociální podnikání se zaměřuje i projekt MPSV Rozvoj ekosystému sociálního podnikání, jehož zástupci usedli v hlavní i veřejné odborné porotě.

„Je vidět, že sociální podnikání je jako téma na vzestupu. Blíží se projednávání zákona o sociálním podnikání a akce jako je Zlatá vážka pomáhají dostat toto téma do povědomí politiků, korporátních společností i veřejnosti,“ uvedl ředitel národních cen Zlatá vážka Zdeněk Kosour.

V kategorii Inovativní sociální podnik zvítězil spolek Revenium za pilotní projekt spočívající ve výstavbě malé bioplynové stanice pro zpracování biologického odpadu. „Můj dojem z dnešního večera je ten, že sociální podnikání přestává být vnímáno jako nezisková činnost a charita a začíná být vnímáno jako něco normálního,“ řekla předsedkyně představenstva Revenia Hana Potměšilová.

Ocenění za Rozvoj regionu si odnesl sociální podnik Květná zahrada. Spravuje farmu se zvířaty, sýrárnu, moštárnu, výrobnu sušeného ovoce a nabízí ubytovací služby. Program Otevřený statek přibližuje dětem z regionu život na statku. „Zisk ceny je pro nás impulsem, protože každodenní práce je mimořádně náročná. A když si někdo všimne, že to, co děláme, je důležité, moc to pro nás znamená,“ poznamenala sociální pracovnice z Květné zahrady Barbora Žilková.

Za Inspirativní spolupráci byly oceněny sociální podnik Dobrodílo a firma Lindström. „Díky této spolupráci máme více práce pro naše zaměstnance s mentálním hendikepem, zároveň díky upcyklaci odpadového textilu můžeme přispět ke snížení celkového odpadu,“ vysvětlila marketingová manažerka Dobrodíla Monika Poubová. „Zisk Zlaté vážky je velkou poctou pro všechny naše zaměstnance. Je vidět, že to, co děláme, dává smysl,“ dodala ředitelka Dana Drnovcová.

Ocenění Asistentka roku převzala Věrka Hošková, která pracuje v sociálním podniku Kolibřík CSR jako HR Business partnerka pro region Praha, kde má na starost péči o OZP zaměstnance a jejich rozvoj, včetně rozvoje obchodních vztahů. Od svého mládí se potýká s těžkou vrozenou srdeční vadou a s ní spojeným zdravotním omezením. Díky svým zkušenostem je velkou oporou a inspirací pro svoje kolegy, ke kterým přistupuje s velkým respektem, ohleduplně a individuálně.

V kategorii Instituce roku získal ocenění Královéhradecký kraj a jeho příspěvková organizace Centrum investic rozvoje a inovací (CIRI). CIRI se zaměřuje na poradenství, síťování a popularizaci sociálního podnikání v regionu. Ve spolupráci s projektem Rozvoj ekosystému sociálního podnikání zde před nedávnem vzniklo kontaktní místo pro sociální podnikatele, veřejnou správu i veřejnost SPoint. Koordinátorka SPointu Jana Smetanová, která spolu s ředitelkou CIRI Vendulou Hájkovou přebírala sošku Zlaté vážky, je připravena poskytnout informace všem, kdo se zajímají o sociální podnikání. SPointy fungují i v dalších krajích ČR.

Osobností roku se stal Ondřej Závodský, jenž na MPSV vede tým, který předložil návrh zákona o registrovaném sociálním podniku. „Je potřeba říci, že ocenění nepatří jenom mně, ale celému týmu lidí z MPSV a dalších ministerstev, kteří na přípravě zákona spolupracovali. Návrh zákona by také nevznikl bez neuvěřitelné inspirace od sociálních podniků z ČR i ze zahraničí. Doufám, že ocenění Zlatá vážka budu moci využít pro větší propagaci sociálního podnikání a zákona o sociálním podniku,“ uvedl Ondřej Závodský.

Po slavnostním vyhlášení zbyl prostor i pro síťování a navazování kontaktů. „Na přípravě dnešního večera se podíleli zaměstnanci sociálních podniků. Od hostů mám velmi pozitivní zpětnou vazbu,“ pochvaloval si Zdeněk Kosour. Vyhlašování se zúčastnili ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová, vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a další významné osobnosti. „Brzy začneme pracovat na přípravě druhého ročníku Zlaté vážky. Můžu prozradit, že jednou z vyhlašovaných kategorií bude Zaměstnanec sociálního podniku,“ uzavřel Kosour.

 

Text: Lenka Malá
Foto: Deklarace odpovědného podnikání - Daniel Hamerník, Martina Kaderková


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.