Kabinet CB dává starým věcem nový život
10. 10. 2023

Kabinet CB dává starým věcem nový život

V době, kdy naše planeta oplývá nepotřebnými věcmi, začíná být nutností mít v každém městě po ruce re-use centrum anebo re-use dílnu. Jak dát šanci starším věcem? Opravit anebo pustit dál do oběhu? Jak při tom vytvářet smysluplnou práci? To vědí v českobudějovickém Kabinetu CB, který je průkopníkem environmentálního sociálního podnikání v ČR. Propojují re-use koncept neboli znovu-zužitkování věcí s konceptem sociálního podnikání. 

Vdechnout starým věcem nový život

V celé Evropě odtikávají poslední roky skládkování a je třeba začít přemýšlet i konat jinak: nezamořovat planetu dalším odpadem, namísto toho vdechovat starým věcem nový život a pustit je znovu do světa. Kabinet CB věcem, které nepošlou rovnou dál, poskytnou designový refresh a nabídnou je fanouškům udržitelnosti za rozumný peníz. V nově otevřené šicí dílně zpracovávají materiál, který by jinak zkončil na skládce. V prostoru, který Kabinet CB nedaleko českobudějovického náměstí obývá, dříve provozovali kavárnu, ale tu museli kvůli náročným covidovým letem zavřít. Na místě je v současnosti re-use obchod a příjemné coworkingové centrum. Prostor lze využít i k pořádání menších akcí na téma udržitelnost.

Bez odpadu i emisí

Za všemi aktivitami stojí Dana Kalistová, která – podle svých slov – sociální podnik založila, aniž by o něj usilovala. „Vyplynulo to úplně přirozeně,“ říká „Přišla za mnou kolegyně, která se v této oblasti pohybuje, a řekla mi: Holka, ty máš sociální podnik!“

Dana Kalistová a její kolegové v Kabinetu CB si při své práci užívají dávat předmětům nový vzhled a funkce. Pracovat rukama jim dělá radost, učí se novým dovednostem a řemeslům. A jako správnému sociálnímu podniku jim jde nejen o lidi, ale i o planetu. Už v prvním roce jejich podnikání se jim podařilo ušetřit na 52 tun komunálního odpadu. Navíc snižují emise CO2, které by jinak vznikly spálením odpadu. Pro lepší představu: spálením 52 tun by vzniklo 51 299 kg emisí CO2, na jejichž odbourání v rámci jednoho dne by bylo potřeba cca 2 597 010 stromů!

I když neměl Kabinet CB v době covidové na růžích ustláno, pozorují kolem sebe více a více lidí, kteří re-use konceptu fandí a podporují je. Dana Kalistová se navíc v té době také stala ředitelkou České federace nábytkových bank a re-use center, která v Česku vytváří vhodné prostředí pro re-use centra a dílny a působí také mezinárodně.

Text: Markéta Vinkelhoferová 

Text je součástí publikace Příklady dobré praxe sociálního podnikání, která byla financována z projektu MPSV, Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.