Jak na bez obalu a život bez odpadu?
27. 10. 2021

Jak na bez obalu a život bez odpadu?

Dříve jsem chodila do bezobalových prodejen bez obalu. Lépe by bylo, kdyby se třeba nazývaly „Přijď s obalem“. Zero waste obchody se od svého rozjezdu v roce 2015 už nejmenují jen „bez obalu“, ale mají ty nejroztodivnější názvy: Vyváženo, Na co obal?, Spíž, Pět švestek, Černý bez, Sýpka. Kreativitě se meze nekladou a čeština tomu skýtá prostor.
Dnes už si většinou nosím obaly své (a když nemám, jsou v prodejnách k dispozici), chodím nakupovat jídlo méně často a zato vydatněji. Abyste věděli, shánění čehokoliv není mým koníčkem, jakož i nakupování samotné. Ani to bezobalové. Ale něčím živ člověk být musí, tak proč ne zdravým, ideálně lokálním jídlem bez obalu? Zero waste prodejny u nás nemají v době covidové na růžích ustláno, tak i já přispívám se svým pohledem na známých 5R – proč podporuji život s minimem odpadu.

 

Reduce nebo-li snížit

Za prvé: naše planeta je zaplavena odpadky. A to doslova. V některých částech světa existuje systematičtější odpadové hospodářství než-li v jiných, to ovšem neřeší problém samotného nadměrného odpadu. Začíná být nejvyšší čas chovat se podle pojmu „reduce“ nebo-li snižovat. Třeba nákupem v bezobalových obchodech. Je to sice náročnější na logistiku – připomínám je zpravidla nutné mít s sebou nějaké znovupoužitelné obaly, ať už sáčky anebo sklenice, ale snížíte tím značné množství zejména plastových či papírových obalů, z valné většiny fakt zbytečných. A nutno podotknout, že mnohé bezobalové prodejny v regionech u nás fungují jako komunity, kolem kterých se děje mnohé na podporu environmentálně prospěšných aktivit. A ano, některé jsou dokonce environmentálními sociálními podniky: Krámek s dobrotami na Vysočině, Tišnovská spižírna a příborský obchod a bistro Viktorina Loca . Dočtete se o nich na webu České sociální podnikání. Takže: Snižujme odpad! Minimalismus frčí a není to jen o zero waste obchodech, jedná se o životní styl.

 

zero waste 3749854 1280

 

Reuse čili znovuzužitkovat

Za druhé: naše planeta je zavalena věcmi, protože si neustále kupujeme nové. Dílem je to tím, že méně vydrží než dříve, dílem kvůli široké nabídce a neustálým inovacím. A také kvůli marketingu, který nás denně masíruje. Podle hesla „reuse“ však začíná být trendy nakupovat věci kvalitní, které nejsou na jedno anebo pár použití. Anebo ty z druhé ruky, které jsou často unikátní, kvalitní, zrenovované a dokonce sběratelské kousky. Třeba dodat, že i u nás se re-use dílnám začíná dařit a opět ano, některé fungují jako sociální podniky. O některých z nich se dočtete v našem seriálu o enviro-sociálních podnicích: například jak se daří českobudějovickému Kabinetu CB, který věci nejen renovuje, ale umí zapůjčit celý kredenc i s nádobím.

 

Recycle aneb recyklovat

Za třetí: stále jsou na naší planetě haldy neroztříděného odpadu, ale i část toho roztříděného (v ČR je to z více jak 20 procent), který míří na skládky anebo do spaloven. Neplatí tedy bohužel, že všechny vytříděné plasty ze žlutých jsou znovu využity jako surovina. Ještě tu nezaznělo, že se nejedná jen o domácnosti, ty produkují menšinu odpadu, ale hlavně podnikatelské subjekty a veřejné instituce. Celá Evropa produkuje milióny tun odpadu, který se navíc ve velkém vyváží do zemí globálního Jihu a zamořuje tam životní prostředí (drastické obrázky z největšího věčně hořícího pohřebiště elektro odpadu ze západoafrické Ghany před lety obletěly celý svět). Nová legislativa tomu naštěstí postupně nastaví přísnější pravidla.
Podle zásad cirkulární ekonomiky je téměř všechen odpad surovinou, se kterou by se mělo dál nakládat. Pokračujeme tedy v třídění odpadu podle anglického „recycle“. Papír, plasty, sklo, kov, textil a biodpad. Nejen jednotlivci, ale i firmy. Mnoho dalšího nám pak do černých popelnic nezbude.

 

Repair nebo-li opravit

Za čtvrté: naše planeta oplývá věcmi, které ještě na vyhození nejsou, ale při troše umu se dají opravit a mohou nadále sloužit. Zde se nemusím rozepisovat, jsme národ kutilů a zlaté české ručičky zvládnou leccos. Ostatně už jsme se o renovaci předmětů, re-use dílnách a že to umí i české sociální podniky zmínili už v odstavci výše. Tak jednoduše volám: „repair“!

 

service 428539 1280 

 

Refuse jinak řečeno odmítnout

Za páté: umíte říci ne? Motivační zpráva: Při každém „ne“ si naše planeta oddechne. Jak na to? Jednoduše a laskavě: Děkuji, ale tenhle dáreček nechci. Ne, díky, nebalte mi to zboží. Ne, nemám zájem o tašku. Ne, ale tohle si nevezmu/nekoupím. Ne, nebudu si kupovat další ....... (doplňte podle své preference). Dvojnásob to platí při listopadových výprodejích Black Friday anebo před Vánoci. „Nic“ je totiž mnohonásobná radost – nestresujete se nákupem ani sháněním. Vaši peněženku to nebolí, planeta si uleví od zbytečného znečištění a vy máte navíc to nejcennější: ušetřený čas. Ať žije refuse! 

A k tomu dodávám: prosím, všechna ta R si užijte, neměla by být stresem!

PS: K dalšímu prostudování jak na život bez zbytečného odpadu doporučuji web Žij udržitelně, který provozují matadoři českého bezobalového hnutí – pražská neziskovka Bezobalu. K nalezení toho nejbližšího zero waste obchodu ve svém okolí či regionu skvěle funguje bezodpadová mapa Reduca. A nejen prodejen, ale i restaurací, farmářských trhů a dalších tipů prodejních míst, mrkněte na ni. V cirkulární ekonomice v ČR se zase nejlépe orientuje Institut cirkulární ekonomiky, doporučuji jejich vzdělávací kurzy – online anebo naživo.

Autorka působí jako expertka MPSV na environmentální sociální podnikání a je spoluzakladatelkou sociálního podniku Fair & Bio pražírna, která dodává čtvrtinu své kávy bezobalově. 

 

apple 3040132 1280

 

 

Text: Markéta Vinkelhoferová

Foto: www.pixbay.com 

 

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.