Hračkotéka - neobyčejný obchod s dětskými hračkami
22. 10. 2021

Hračkotéka - neobyčejný obchod s dětskými hračkami

Jana Řehořková a Barbora Vignerová se potkaly na Karlově univerzitě, při studiu ergoterapie. Nejprve založily e-shop s kvalitními hračkami z Francie, později se rozhodly vybudovat sociální podnik Hračkotéka, který funguje již 11 let a zaměstnává 9 lidí se zdravotním postižením.

 

Hračkotéka funguje už několik let. Jak se za tu dobu změnil trh s hračkami?
Když jsme začínaly, byl trh s hračkami úplně jiný. Náš směr byl a je prodávat originální didaktické hračky, které jsou kreativní a nápadité, z přírodních materiálů a ideálně i lokální. Prostě jiné hračky, než byly tenkrát v obchodech k dostání. Dnes jsou takové hračky snadno dostupné kdekoliv.

 

Čím je to způsobeno? Změnil se zákazník?
Ano, určitě. Je náročnější a poučenější, ví co hledá. Rodiče zajímá to, s čím si hrají jejich děti. Je to dáno i tím, že rodiče se dnes více zajímají o různé směry ve výchově např. Montessori.

 

Jak je těžké obstát v konkurenci? Jak přesvědčíte zákazníka, aby nakoupil u vás?
Náš zákazník většinou ví, kdo jsme. Ví, že mu dokážeme poradit, jaký sortiment nabízíme a také si uvědomuje, že nákupem u nás podpoří i zdravotně znevýhodněné osoby.
Ale konkurence je samozřejmě veliká. O zákazníky bojujeme na sociálních sítích. Používáme Instagram, Facebook, Google, snažíme se psát blog, ale je to pro nás nelehká disciplína.

 

2P8A2632 1

 

Když se podívám na sortiment, který nabízíte, nestačím se divit. Pucleso, tedy pexeso a puzzle v jednom, originální dřevěné hračky, netradiční panenky, knihy s úžasnými ilustracemi a nabízejícími zamyšlení a mnoho dalšího. Kde takové hračky nacházíte?
To je různé. Chodíme po festivalech, často nás autor sám osloví. Někdy jsme samy u zrodu. Třeba jsme si všimli, že u nás lidé poptávali něco, co by jim pomohlo s emocemi např. pro děti s autismem nebo pro dementní babičku. Ve spolupráci Andreou Tachezy jsme tedy vymyslely emoční pexeso.

 

S krásnými ilustracemi Andrey Tachezy se můžeme u vás setkat častěji.
Ano, rády s ní spolupracujeme. Jednak její ilustrace jsou nádherné a stejně jako my, má ráda smysluplné věci. Přizvaly jsme ji i ke spolupráci na knize, kterou jsme samy produkovaly, Zeppelin.

 

Jak k tomu došlo, jak se produkuje kniha?
Byla to vlastně náhoda. Zjistily jsme, že naše kamarádka knihu, od jednoho z nejznámějších autorů dětské literatury Tormoda Haugena, přeložila z norštiny. Měla jí doma v šuplíku a tak jsme si řekly, že ji vydáme. Díky kampani na Hithitu jsme získaly finance a tak kniha mohla vzniknout.

 

O čem kniha Zeppelin je?
Je to téměř detektivní příběh o křehkosti vztahů mezi rodiči a dětmi. O tom, že svět dospělých vypadá očima dětí úplně jinak, než se zdá. Kniha se výborně čte - je členěná do kratších i delších úseků, jsou tam skvěle popsány pocity i atmosféra. Jsme na ní hrdé.

 

 

Kromě e-shopu a dvou kamenných prodejen máte ještě projekt Plackotéka a ARTisti dětem. Můžete nám je popsat?
Spolupracujeme s různými českými výtvarníky a designéry a jejich umění umíme použít na výrobu placek, zrcátek nebo třeba magnetů. Vzniknou tak originální dárky. Jsme schopni vyrábět i na přání nebo podle vašeho vlastního návrhu. Rádi bychom tyto produkty nabídly firmám v rámci náhradního plnění.
V edici ARTisti dětem vznikly sady origami ve spolupráci s Cestou domů, kniha To je moje a kniha Zeppelin. Naši zaměstnanci se, stejně jako v případě Plackotéky, podíleli na kompletaci těchto výrobků.

 

 

Za těch 11 let jste ušly dlouho cestu. Co bylo největší výzvou?
Ze začátku jsme si neuměly představit, do čeho jdeme. Učily jsme se za pochodu. Trvalo to tak první tři roky, než jsme pochopily různé věci ohledně finančnictví, řízení podniku, jak pracovat se zaměstnanci apod.
A dále je tu lidský faktor - jak ustát kamarádství a business. Jak udržet fungující firmu a neobětovat naše přátelství. To byla velká výzva. Ale cítíme to obě stejně. Přátelství je u nás na prvním místě, navzájem se podporujeme, jsme obě plně zastupitelné a víme, že spolu všechno zvládneme.

 

Co považujete za úspěch?
Když najdeme tým lidí, který hezky spolupracuje, a to jak pracovně, tak i lidsky. U nás fungujeme spíše na kamarádské úrovni než na klasickém vztahu zaměstnanec - zaměstnavatel. Tykáme si, známe se. Dělá nám radost vidět, jak naši lidé postupně získávají sebedůvěru. Nejlepší je, když od nás odejdou a získají práci na normálním trhu práce. I když pro nás je to ztráta.
Také máme radost z toho, když k nám přijdou zákazníci a říkají nám, jak máme náš koncept pěkně vymyšlený. Když jim poradíme a odcházejí spokojení.
Úspěch je pro nás mít radost z toho, co děláme.
Samozřejmě úspěch je i to, když jsme na tom lépe v tržbách než v loňském roce.
Ale není to pro nás to hlavní.

 

 

 

Text: Lenka Pečkanová
Foto: archiv Hračkotéky

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.