28. 4. 2014

VK Radouš vyrábí vynikající zlatavý mok

Cider. Jemně perlivý, mírně alkoholický nápoj z jablečného moštu si už v Česku našel své příznivce. O tom, že výrobu a distribuci cideru lze úspěšně spojit se sociálním podnikáním, vědí své ve společnosti VK Radouš s.r.o. Cider zde nejen vyrábějí a distribuují, ale provozují také Pivní a cider klub ve Starém Plzenci. O úspěšném projektu První výrobce přírodního cideru v ČR jsme si povídali s Katy Amal Ilgnerovou (49), jednatelkou společnosti VK Radouš s.r.o.

 

 

 

 Představte, prosím, hlavní cíle projektu První výrobce přírodního cideru v ČR.

Cílem projektu je kromě výroby a prodeje cideru zaměstnávání znevýhodněných lidí s nějakým postižením.

Kdo přišel s myšlenkou založit sociální podnik a jací lidé se podílejí na realizaci projektu?

S myšlenkou přišel pan Jan Kotouček, který bohužel zemřel. My s manželem jsme myšlenku začali realizovat.

Měla jste nějaké předchozí zkušenosti se sociálním podnikáním?

Ne, žádné zkušenosti se sociálním podnikáním jsem neměla. Člověk se pořád učí. Mám ale vzdělání v oboru pivovarnictví a sladovnictví.

Proč jste se pustili zrovna do výroby cideru?

Cider je velice zajímavý a chutný nápoj. Přitom v České republice zatím není moc známý.

Jak náročný je výrobní proces?

Výroba cideru je kvasný proces. Jablečný mošt je zakvašen kulturními kvasinkami a po vykvašení musí dozrávat alespoň dva měsíce.

 Na jakou cílovou skupinu je projekt zaměřen?

Cílovou skupinou projektu jsou lidé s tělesným postižením.

 Potýkali jste se při realizaci projektu s nějakými překážkami?

Narazili jsme na klasické překážky. Nedostatek financí a administrativa. Vyplňování tabulek a formulářů, propočty a podobně. Zjistili jsme, že na tuto úřednickou práci je potřeba si platit projektového manažera.  Člověka, který má příslušné vzdělání a gramotnost v této oblasti.

Jak se podařilo obsadit pracovní místa?

Pracovní místa se obsadit podařilo, ale ze začátku jsme narazili na problémy. Jeden zaměstnanec se potýkal s exekucemi a dva měli problémy s alkoholem. Přijali jsme tedy nové zaměstnance a zatím je vše v pořádku.  Poučili jsme se z chyb.

Na jakých pozicích účastníci projektu pracují?

Náplní jejich práce je obsluhování ve výčepu, práce s lidmi, hmotná zodpovědnost, prezentace firmy slušným vystupováním a znalostí etikety, později práce s technologiemi.

Jaké speciality nabízí hostům Pivní a cider klub ve Starém Plzenci?

Hosté si u nás mohou dát cider. Je to kvašený, mírně alkoholický osvěžující nápoj z jablek, suchý, jemně perlivý.  Dále nabízíme 8 i více druhů piv z pivovaru Radouš ve Šťáhlavech. Z nealkoholických nápojů si návštěvníci mohou dát například limonádu Grena nebo mošt.

Daří se naplňovat cíle projektu?

Ano, řekla bych, že se daří. Už teď vidíme nějaké pokroky.

Jaké jsou další plány do budoucna?

Plány jsou velké a smělé. Chtěli bychom založit muzeum piva a přemístit výrobu piva ze Šťáhlav. Naším cílem je vytvořit nevšední místo pro setkávání lidí a pořádání zajímavých kulturních akcí, samozřejmostí je nekuřácké prostředí. Náš cider a pivní klub je místem kulturní degustace nápojů, nikoliv klasická hospoda.

Autor: Lenka Urmanová


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.