19. 3. 2013

Cesta do Polska část 1. - Sociální družstvo Patron Jelenia Góra

Ve dnech 14. - 18. ledna 2013 uspořádala organizace P3 – People, Planet, Profit studijní cestu do Polska. Cílem bylo seznámit se s příklady dobré praxe sociálního podnikání. Cesty se zúčastnili, kromě pracovnic pořádající organizace, zástupci těchto institucí: Ministerstva práce a sociálních věcí, Agentury pro sociální začleňování Úřadu Vlády ČR, Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Československé obchodní banky, Svazu českých a moravských výrobních družstev, Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, Unie zaměstnavatelských svazů a Centra pro komunitní práci.

Naší první zastávkou bylo sociální družstvo Patron v Jelení Gorze na úpatí Krkonoš. S činností nás seznámil jeho předseda Konrad Sikora. Založení a právní rámec fungování sociálních družstev určuje v Polsku zvláštní zákon o sociálním družstevnictví, platný od r. 2006. Zakladatelem může být buď minimálně pět nezaměstnaných osob anebo – po novelizaci v roce 2009 – minimálně dvě sdružení. Většina sociálních družstev začala vznikat právě na základě novelizace zákona. Zakladatelem Patronu jsou místní organizace dvou velkých sdružení: katolického Sdružení bratra Alberta a Polského svazu invalidů. První z nich již řadu let pomáhá chudým a lidem bez přístřeší. Nyní se jim snaží zároveň zajistit práci.

Družstvo v průměru zaměstnává deset osob, vesměs klientů azylového domu pro muže, který sdružení vede v Jelení Goře. Uzavírá s nimi dohody o pracovní činnosti nebo o provedení práce. Bezdomovci provádějí údržbu veřejné zeleně, v zimě odklízejí sníh. Měli také zakázku na hlídání a úklid vyhlídkové věže, úklid městského tržiště, provádějí drobné stavební práce apod. „Práce s těmito lidmi není jednoduchá. Na začátku mnozí z nich neuměli ani obsluhovat motorovou sekačku. Není výjimkou, že něco pokazí, neprovedou zakázku tak, jak by měli, opijí se během práce”, líčil Sikora. Pracovník, který nejméně rok vykonává pro družstvo práci, se teoreticky může stát jeho členem. Málokterý bezdomovec je však schopen splnit tuto podmínku. Nyní vedení družstva zvažuje členství prvního kandidáta.

Vedení Patronu a Sdružení bratra Alberta vychází z filozofie, že i ve skromných podmínkách lze pomáhat lidem a provozovat sociální podnik. Například nedávno s vynaložením minimálních nákladů bezdomovci přestavěli bývalé šatny městských komunálních služeb na pokoje krizové intervence pro ženy. „Doposud jsme měli ve městě azylový dům pro muže a druhý pro starší a postižené muže. Nyní chceme pomáhat i ženám, které se ocitnou v krizové situaci, obětem domácího násili apod.”, uvedl Konrad Sikora.

Předseda družstva nepříliš kladně hodnotil spolupráci s vedením města. „Mám tady v počítači několik rozhovorů pro média, v nichž starosta říká, jak je rád, že tady jsme. Ve skutečnosti nám ale radnice dává málo zakázek”, řekl.

Družstvo Patron získalo již několik ocenění v oblasti sociálního podnikání. V listopadu loňského roku se stalo vítězem celostátní soutěže Sociální podnik roku, jehož vyhlašovatelem je Fundacja Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych ve Varšavě.

 

Autor: Danuta Chlupová

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.