Tisková zpráva: Hledáme inovativní sociální projekty z České republiky!

Ve Vídni, 8. ledna 2014

TZ – Hledáme inovativní sociální projekty z České republiky!
Inovativní sociální projekty z České Republiky mají do 21. ledna možnost přihlásit se do soutěže SozialMarie 2014. Nápadité, kreativní a odvážné projekty čeká prestižní mezinárodní cena za sociální inovace a pozvání do Vídně k slavnostnímu udílení cen.
K účasti jsou zvány sociální instituce, občanské iniciativy, spolky, neziskové organizace i podnikatelské subjekty se sociálním angažmá z České republiky, Chorvatska, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska. Do 21. ledna 2014 se mohou přihlásit do soutěže pomocí on-line formuláře na webových stránkách www.sozialmarie.org.
Mezinárodní odborná porota posuzuje projekty podle jejich inovativnosti, nápaditosti a přístupu k cílové skupině, tak i způsob realizace a vliv projektu na okolí.
Nadace Unruhe každoročně oceňuje 15 vítězných projektů celkovou částkou 42 000 €. 1. cena je dotována 15 000 €, 2. cena 10 000 €, 3. cena 5 000 € a dalších 12 cen po 1 000 €. Slavnostní vyhlášeni oceněných projektů se uskuteční 1. května 2014 v rakouském rozhlasu ORF ve Vídni. Za posledních devět let byla celková částka 378 000 Euro rozdělena mezi 135 z více než 2 000 podaných projektů.
Součástí cen SozialMarie je také aktivní záštita, které se každoročně ujímá veřejně známá osobnost, která si dle vlastních preferencí vybírá jeden z vítězných projektů a po dobu celého následujícího roku ho podporuje. Za Českou republiku se ji pro rok 2014 rozhodl přijmout ekonom Tomáš Sedláček.
Vzhledem k množství a různorodosti sociálních problémů, kterými se společnost v celé Evropě potýká, je nezbytné motivovat a podpořit občanskou společnost k tomu, aby vzala svůj osud do vlastních rukou, a inspirovat ji k inovativním řešením sociálních problémů. Této myšlenky se v roce 2005 ujala rakouská soukromá nadace Unruhe (Neklid) a založila SozialMarie, cenu za sociální inovace. Jejím hlavním cílem je upozornit veřejnost na inovativní řešení sociálních problémů a podpořit přeshraniční výměnu zkušeností, posílit vzájemné propojování a inspiraci. Letos nadace Unruhe udělí ceny SozialMarie za sociálně inovativní projekty z osmi zemí střední Evropy již podesáté.

Důležité termíny
Uzávěrka pro podání přihlášek:                                  21. leden 2014, 24.00 hod.
Zveřejnění podaných projektů na internetu:                  27. leden 2014
Hlasování o ceně publika:                                          27. leden – 7. únor 2014
Zveřejnění nominovaných projektů na internetu:           27. únor 2014
Slavnostní vyhlášení cen ve Vídni:                               1. květen 2014

Důležité odkazy
Výzva, podmínky a přihlašovací formulář         www.sozialmarie.org/vyzva/vyzva
Průběžné informace o průběhu soutěže        www.facebook.com/SozialMarie.cz

Oceněné projekty z ČR (2013)
Noc venku (2. cena): www.nocvenku.cz
Dotyk (3. cena): www.dotykbrno.cz
Pragulic (3. cena): www.pragulic.cz

Mag. Veronika Č. Janýrová, Tel: 0043 660 31 94 058, Mail: sozialmarie@email.cz

Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.