Sociální podnikání

2. 1. 2013

Sociální podnik Jamieho Olivera „Fifteen“

Pořady Jamieho Olivera znají diváci po celém světě. Ve Velké Británii je mohli vidět například na stanici Channel 4. Tento známý kuchař vzal k sobě v roce 2002 patnáct nezaměstnaných mladých lidí, které ve své nové restauraci s příznačným názvem „Fifteen“ vyučil na kuchaře.

Projekt trvá stále dál a Jamieho restaurací prochází v roce 2006 už pátá skupina kuchařských učňů. Dva z nich, třiadvacetiletá Davina Thompsonová a devatenáctiletý Michael Kress, společně po půl roce uvádějí, nakolik úspěšný projekt to je.

„Když s nimi procházím velkou kuchyní, vidím samé mladé tváře lidí zabraných do práce, a podle vůně jídel si počínají dobře. I hotové pokrmy na talířích vypadají jako od profesionála,“ vypráví Jamie Oliver s netajenou hrdostí.

Učňové musí nejdříve chodit do školy čtyři dny v týdnu po dobu tří měsíců, teprve pak mohou začít v restauraci pracovat. Když dosáhnout určité kvalifikace (NVQ1), chodí do školy jeden den v týdnu a dalších pět dní pracují v restauraci.

Protože Fifteen je sociální podnik, všechen jeho zisk je reinvestován a umožňuje nabízet mladým lidem jedinečnou šanci. „Ukázal mi cestu, po které chci jít a z níž nechci uhnout,“ svěřila se Davina, která se sem dostala, když na internetu hledala práci v odvětví pohostinství a hotelnictví. Dodala, že Fifteen dává lidem příležitost, na níž by vzhledem k jejich problematickému sociálnímu zázemí jinak nenarazili. „Na střední škole mi to šlo, pak jsem střídala různé kursy, ale nic mě nenaplňovalo. Odešla jsem z domu a dva roky bydlela po ubytovnách a nedělala nic.“ „Ve škole mě to nebavilo. Byl jsem moc líný, a tak teď chodím každé ráno sem,“ doplňuje Michael. On i Davina jsou dokladem toho, že vzdělávací systém nefunguje u každého stejně a že některým lidem více prospívá vzdělávání založené na praktické činnosti.

Ale ani v práci to nemají jednoduché. Musí poslouchat svého nadřízeného - šéfkuchaře a jsou pod stejným tlakem jako profesionální kuchaři v běžných restauracích. Ale vědí, že jim to do budoucna pomůže. „Chci získat zkušenosti ve více různých typech restaurací, které fungují odlišně,“ říká Davina.

Z rozhovoru s učni je zřejmé, že restaurace i nadace Fifteen se skutečně věnuje pomoci klientům, snaží se změnit jejich život a odrazuje je od toho, aby se příliš brzy vzdávali. Davina dodává. „Strašně mi to změnilo život, protože nadace mi pomohla se vším, včetně peněz a ubytování. Pomůže vám s jakýmkoli problémem, takže starosti člověka neodvádí od učení, a to je to, co jsem potřebovala.“

Klienti nadace vědí, že jsou součástí sociálního podniku a co to znamená. Dostává se jim podpory od týmu instruktorů, kteří jim věří a udávají směr, což je něco, čeho by se jim za normálních okolností nedostávalo. Davině to tak vyhovuje. „Je to zvláštní, protože si to vlastně neuvědomím, dokud nemluvím s někým „zvenku“ – teprve pak mi dojde, že jsem součástí něčeho zvláštního. Jsem ráda, že jsem sem mohla přijít a dám tomu to nejlepší, co mohu.“

Kromě toho, že Jamieho sociální podnik pomáhá lidem postavit se na vlastní nohy, inspiruje je také k tomu, aby v budoucnu pomohli lidem, jakými byli kdysi i oni sami. Protože pracují v sociálním podniku, mají jasno, jak to udělat: „Chtěl bych si jednou otevřít vlastní podnik a vzít tam "klienty". Tak to někdo udělal pro mě a já bych to tímto způsobem chtěl vrátit,“ říká Michael.

Převzato z reportáže časopisu LIVE
Podrobnosti a aktuální informace o projektu "Fifteen" najdete zde.

Zdroj: www.socialni-ekonomika.cz


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.