Sociální podnikání


Průvodce "Zadáváním veřejných zakázek ke společenskému pokroku"

Průvodce "Zadáváním veřejných zakázek ke společenskému pokroku"

Evropská nestátní nezisková organizace Social Platform, která sdružuje sítě evropských sociálních nestátních neziskových organizací, vydala v říjnu 2015 průvodce "Zadáváním veřejných zakázek ke společenskému pokroku" (Public procurement for social progress).

17. dubna 2014 vstoupila v platnost nová směrnice o zadávání veřejných zakázek (2014/24/EU). Členské státy EU musí, podle doporučení, do 18. dubna 2016 tuto směrnici zapracovat do vnitrostátních právních předpisů. Směrnice doporučuje zadavatelům zapracování sociálních a environmentálních cílů, ti však nejsou povinni tyto cíle sledovat.

 

Průvodce je zaměřen na:

  • podporu zástupcům členských států při provádění směrnice
  • podporu zadavatelům při její realizaci
  • usnadnění pochopení směrnice ze strany sociálních podniků a nestátních neziskových organizací, které poskytují sociální a zdravotní služby.

 

Průvodce je zaměřen na následující tři oblasti, v nichž lze využít společensky prospěšný potenciál směrnice:

  • "Vyhrazené zakázky" pro ekonomické subjekty, které podporují sociální a profesní integraci osob se zdravotním postižením a dalších znevýhodněných osob.
  • "Sociální aspekty" jako stříbrná nit táhnoucí se procesem zadávání veřejných zakázek (např. jak podporovat základní práva, rovnost mužů a žen, pracovní příležitosti pro nezaměstnané, důstojnou práci).
  • Zaměření na uživatele služeb prostřednictvím navržení účinných postupů při zadávání zakázek v oblasti sociálních a zdravotních služeb.

 

 

 

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

 www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

stáhnout

Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.