Druhý ročník cen Zlatá vážka startuje. Hledá opět nejlepší příběhy sociálního podnikání
15. 4. 2024

Druhý ročník cen Zlatá vážka startuje. Hledá opět nejlepší příběhy sociálního podnikání

Deklarace odpovědného podnikání z. s. spolu s generálním partnerem ČSOB a pod záštitou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a vládní zmocněnkyně pro lidská práva vyhlašuje druhý ročník výročních cen ZLATÁ VÁŽKA: Czech Social Business Awards (dále též Ceny).

Cílem Cen je – v návaznosti na uplynulý první ročník – popularizovat téma zaměstnávání zdravotně a sociálně znevýhodněných osob, práci sociálních podniků a vytvářet inspiraci pro spolupráci mezi sociálními firmami a veřejnými institucemi. Nedílnou součástí je mezinárodní přesah soutěže, který přinese sdílení zkušeností spolupráce mezi sociálními podniky a státní správou či samosprávou ze zahraničí.

Od počátku svého působení v čele Poslanecké sněmovny se snažím otevírat dolní komoru našeho parlamentu co nejširší veřejnosti. Zároveň považuji za správné propojovat její fungování s naléhavými sociálními tématy, kterými se osobně zabývám prakticky po celý svůj život. Ve Sněmovně tedy pořádáme velmi pestrou řadu aktivit z oblasti sociálního podnikání, které v sobě oba tyto záměry smysluplně kombinují. Ráda jsem proto podpořila druhý ročník národních cen sociálního podnikání Zlatá vážka, který nejen plynule naváže na svou úspěšnou loňskou premiéru, ale především ještě významněji zvýší všeobecné povědomí o veškerých společenských přínosech sociálního podnikání u nás,“ uvádí předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová.

„Jedním z klíčových principů, na kterých buduje ČSOB svoji obchodní strategii i firemní kulturu, je trvalá udržitelnost. Snažíme se dělat víc než jen reagovat na potřeby společnosti a klientů. Jsem velmi rád, že po prvním úspěšném ročníku pokračujeme v projektu cen sociálního podnikání Zlatá vážka – Czech Social Business Awards a mám ohromnou radost z postupného prohlubování spolupráce mezi veřejnou správou, sociálními podniky a korporacemi. Věřím, že sociální podniky přinášejí do byznysu nový rozměr a další výkonnost," říká generální ředitel ČSOB Aleš Blažek.

Ceny se budou nově udělovat v 5 kategoriích: Asistent/ka roku, Instituce roku, Design roku, Sociální firma roku a Osobnost roku. Veřejnost může svoje favority přihlašovat od 15. dubna do 15. června na www.zlatavazka.cz nebo prostřednictvím emailu nominace@zlatavazka.cz. Účastnit soutěže se mohou ty subjekty, které se dle pravidel soutěže hlásí k odpovědnému podnikání.

Vítěze pak vyberou poroty vedené předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou a CEO ČSOB Alešem Blažkem, které zasednou v září. Hlavní porota rozhoduje o kategoriích Asistent/ka roku, Instituce roku a Design roku. Veřejná odborná porota určí pořadí kategorie Sociální firma roku. O kategorii Osobnost roku rozhodne vedení Deklarace odpovědného podnikání z.s., složené ze zástupců sociálních podniků. Slavnostní vyhlášení Cen se následně uskuteční v listopadu 2024.

„Úspěch prvního ročníku Zlatá Vážka: Czech Social Business Awards byl pro náš organizační tým motivací, abychom v letošním roce ceny ještě více zatraktivnili. Naše asociace sociálních podniků připravila řadu novinek, např. nové kategorie a také navýšení ocenění. Úspěšné sociální podniky si rozdělí ceny v hodnotě přesahující 1 milion korun. Díky partnerům tak opět významně podpoříme tento důležitý segment naší sociální ekonomiky,“ uvádí místopředseda Deklarace odpovědného podnikání z.s. a ředitel národních cen ZLATÁ VÁŽKA Zdeněk Kosour.

Partnery Cen jsou Nadace O2, kreativní agentura KALEIDOO, Kolibřík Event & Média a Vienna House Andel's Prague. Druhý ročník rovněž podpořily organizace Nadační fond Be Charity Báry Nesvadbové, Nadační fond Propolis33 a Český helsinský výbor.

„Jsme hrdí na to, že můžeme být součástí největší asociace sociálních podniků v Česku. Je to vzácná příležitost, která nám umožňuje šířit povědomí o důležitosti zaměstnávání zdravotně a sociálně hendikepovaných osob. Zároveň tak aktivně přispíváme k vytváření inkluzivní společnosti, podporujeme rovné příležitosti a zlepšujeme životy lidí s hendikepem,“ komentuje partnerství ředitelka Nadace O2 Dominika Herdová.

Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání se na cenách Zlatá vážka podílí odbornou garancí a dalšími aktivitami.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.