Novou pec mohou ovládat i lidé s těžším postižením 
16. 11. 2022

Novou pec mohou ovládat i lidé s těžším postižením 

Svatební koláčky, Honzovy buchty, makronky nebo raw a veganské sladkosti teď pečou lidé se zdravotním znevýhodněním v nové pobočce sociálně terapeutické dílny neziskové organizace JINAK z. ú. v Ostravě a ul. Výstavní. Speciální pec, velmi jednoduchá na obsluhu, umožňuje práci i lidem s těžším mentálním a duševním postižením.
 
Sociálně terapeutická dílna si pronajímá část prostor v sídle ostravské pobočky sociálního podniku 1. Jinačí s.r.o. Tento podnik sídlí v Krnově a má dvě výrobny – v Krnově a Ostravě. „Obě pobočky fungují na stejném principu. Jak v Krnově, tak v Ostravě provozujeme bezobalový obchod zNova a výrobny nazvané Pečeme tady. Jejich výrobky prodáváme v bezobalovém obchodě a částečně expedujeme i jinam, například do kaváren nebo na objednávky koncovým zákazníkům,“ vysvětluje jednatelka 1. Jinačí s. r. o. Lenka Herentinová. Doplňuje, že nová prodejna vznikla nedávno v Osoblaze. 
 
Sociálně terapeutická dílna, v níž si lidé s mentálním nebo duševním onemocněním osvojují pracovní návyky, funguje pouze v rámci ostravské pobočky. A právě do této dílny JINAK z. ú. pořídila nyní novou pec DeliMaster 5 s unikátními vlastnostmi, které umožňují ji ovládat i lidem zdravotně znevýhodněným. Pořízení pece umožnil příspěvek ve výši 200 tis. Kč od Nadace ČEZ, jenž pokryl téměř celé náklady. 
 
„V peci pečou klienti naší ostravské sociálně terapeutické dílny. Naše služba je podporuje v posilování a rozvíjení jejich pracovních dovedností, jako dochvilnost, vytrvalost u práce, spolupráce s ostatními. V pekárně mají možnost si vyzkoušet přípravu těsta i samotné pečení v peci, potkávají zaměstnance sociálního podniku, a to všechno jim může pomoci získat placené zaměstnání,“ vysvětlila ředitelka JINAK z. ú. Martina Chlápková. 
Lenka Herentinová doplnila: „V peci jsou už přímo nastavené recepty. Klienti nemusejí přemýšlet, jak složitě nastavit provoz, jen ťuknou na obrázek na digitálním displeji a spustí pečení. Tu pec zvládnou i lidé, kteří by si nebyli schopni sami něco upéct v domácí troubě.“ 
 
Lidé, kteří v rámci sociálně terapeutické dílny získají určité dovednosti, mohou pak v některých případech plynule přejít do řad zaměstnanců sociálního podniku, kde je už vyžadována větší samostatnost. Prvním takovým případem je žena, která jednou týdně dochází do sociálního podniku a peče sušenky. 
„To je velká výhoda, že klienty podporujeme v reálných podmínkách, na konkrétním pracovišti. To je výrazně posouvá kupředu a zmírňuje to jejich obavy z toho, jak zvládnou fungovat v placeném zaměstnání,“ dodala Chlápková.
 
JINAK, z.ú. je nezisková organizace, která svou činností usiluje o podporu lidí se zdravotním znevýhodněním. Věnuje se například poskytování sociálních služeb a poskytuje podporované bydlení po celém Moravskoslezském kraji. Sociální podnik 1.Jinačí s. r. o. Nyní zaměstnává celkem 30 lidí se zdravotním znevýhodněním. 
 
Vedení 1. Jinačí zdůrazňuje, že nestaví úspěch sociální firmy na tom, že se jedná o práci lidí se zdravotním znevýhodněním, ale především na tom, že její výrobky jsou pro zákazníky zajímavé jak cenou, tak především kvalitou. Se sortimentem výroben Pečeme tady se můžete seznámit zde. 
 
 
 
Text: Danuta Chlupová
 

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.