Velikonoční trhy sociálních podniků v Ostravě
13. 5. 2022

Velikonoční trhy sociálních podniků v Ostravě

Bezmála 40 tisíc korun vynesly velikonoční trhy sociálních podniků, které zároveň s charitativní snídaní uspořádala Skupina ČEZ v ostravském Domě energetiky. Výtěžek neziskovky využijí na další rozvoj svých chráněných dílen, v nichž zaměstnávají hendikepované.
Ostravská obecně prospěšná společnost Spirála zajistila kromě zboží na velikonoční trhy také catering – zaměstnanci ČEZ si mohli koupit sladkou i slanou snídani, přičemž nejvíce šla na odbyt tradiční vaječná smaženka, i oběd – lahodnou zelňačku se šťavnatým ražničim a čerstvým salátem,“ informoval mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

„Výtěžek půjde především na pořízení provozních věcí do cateringu, hlavně na vybavení kuchyně, a z části také na materiál pro šicí dílnu,“ řekla pracovní asistentka Spirály pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením Iveta Bělohoubková, a dodala: „Byla to velmi dobře připravená akce. Potěšil nás velký zájem zaměstnanců ČEZ o naše cateringové produkty a také výrobky z šicí dílny.“

Vůbec poprvé pozvali energetici na své ostravské trhy sociální podnik 1. Valašská Dílna. A byl to dobrý nápad – jejich zboží v čele s pralinkami šlo doslova na dračku a prodejci odjížděli zpět do Valašského Meziříčí s prázdnými krabicemi. Více než 16-tisícový výtěžek využijí na další rozvoj sociálního podniku, například na nákup pracovních pomůcek pro znevýhodněné zaměstnance.

„Velmi si vážíme toho, že nás ČEZ na svou prodejní akci pro sociální podniky pozval. Setkali jsme se s podporou a nadšením všech zúčastněných. Prodali jsme velké množství našeho zboží, ale také předali kontakty k další spolupráci. Chci velmi poděkovat, že společnost ČEZ dlouhodobě podporuje sociální podnikání a je společensky odpovědnou firmou,“ řekla jednatelka Aneta Klimentová.

Poslední zastávku absolvovala většina nakupujících u Mental Café, tradičního účastníka velikonočních trhů. „Vydělali jsme kolem 8 tisíc, takový zájem jsme v této době opravdu nečekali. Vybrané finance použijeme na úhradu mezd našich netradičních baristů. Byli jsme rádi, že jsme mohli opět po delší době rozdávat kávovou radost všem vašim zaměstnancům. Vnímali jsme jako obvykle vřelé a přátelské prostředí,“ poděkovala šéfka projektu Mental Café Lucie Gurecká.

 

Text: Danuta Chlupová
Foto: ČEZ

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 

 

 

 

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.