Komunitou podporované zemědělství 2.0
20. 10. 2021

Komunitou podporované zemědělství 2.0

Jak se můžete dostat k čerstvé, zdravé a lokální zelenině i v době omezení farmářských trhů? Před několika lety jsem na tomhle webu sdílela pozitiva i své zkušenosti s komunitou podporovaným zemědělstvím (KPZ).

To představuje systém pravidelných dodávek zeleniny a ovoce bez prostředníků – od drobných pěstitelů přímo ke spotřebitelům. Na základě předem domluvených pravidel po dobu celé sezóny – od jara až do podzimu. Platí se předem, což zajistí drobným hospodářstvím finanční stabilitu a zjednoduší plánování, kolik, čeho a kdy je potřeba vyprodukovat.

Dnes se s vámi podělím o to, jak mi zapojení do komunitou podporovaného zemědělství umožnil přísun kvalitních potravin i v době vládních restrikcí souvisejících s pandemií covid-19. Z mé zkušenosti vyplývá, že ani ve ztížených podmínkách KPZ a lidé v nich zapojení nezklamali. A ukázali tak svým příkladem cestu ostatním.

 

 

Jako členka pražské KPZ KomPot jsem v posledních dvou letech jsme měla k dispozici dostatek lokálního jídla od jara až do podzimu. S organizátory KPZ jsem se předem domluvila na četnosti svých podílů zeleniny (zpravidla je na výběr 1x za týden anebo 1x za 14 dní) a zaplatila za něj zemědělcům na několik měsíců dopředu. A pak jsem si jej jednou pravidelně v určený čas na stále místo přišla vyzvednout. Letos bylo chladné jaro, výdej začal až na konci května. V předchozích letech, kdy jsem byla v KPZ Cooland, jsme se s prvních salátů a ředkviček mohli těšit už o nějaký týden dříve. Letos je to pro mne už sedmá sezona s komunitou podporovaným zemědělstvím.

Systém KPZ existuje v Česku od roku 2009, kdy vznikla první KPZ skupina na pražském Toulcově Dvoře. V roce 2021 je v ČR zmapováno 80 existujících KPZ, které živí odhadem 1600 rodin. Už roky se péči o KPZ nadšeně věnují v Asociaci místních potravinových iniciativ (AMPI), jsou zapojeni i do mezinárodního dění. „Potravinové iniciativy nám dávají příležitost učit se spolupracovat, otevřeně komunikovat, vzájemně se podporovat a přijímat spoluzodpovědnost za chod tohoto světa. Z konzumenta se stává spolutvůrce a vědomý spotřebitel. To rozšiřuje obzory a má dopad i do dalších oblastí života. Je to víc než jen jídlo, je to jedna z cest k vědomému občanství,“ vysvětluje jiný přístup k jídlu Šárka Krčílková z AMPI.

 

A jaká zelenina nás v KPZ čekala? Sortiment je poměrně široký. Jako odběratel dostanete najednou až 8-10 druhů: letos pravidelně dostáváme mrkev, řepu, cibuli, dýni, papriku, mangold, česnek, celer, petržel, bylinky a podobně. Sezóně bývají jahody anebo melouny. Často nechybí další ovoce jako jsou jablka anebo švestky. Produkty jsou připravené v bedýnkách po druzích a na místě odběru si stanovené množství si sami naberete, případně navážíte. Pro zemědělce je to mnohem méně práce (nepřipravují každému vlastní bedýnku) a vy každý kousek, často od hlíny, vezmete hezky do ruky.

Výhod je mnoho: jedná se o několik kilo velmi kvalitní a ekologicky vypěstované zeleniny, kterou byste v takové rozmanitosti zejména ve velkoměstě sháněli těžko. Odběratelé se nemusí bát rizik spojených s nekvalitními produkty, vědí odkud potraviny pochází, kdo přesně a za jakých podmínek je vypěstoval. KPZ podporuje rozvoj místní produkce potravin, posiluje spolupráci a důvěru mezi lidmi, prosazuje respekt k životnímu prostředí a lidskému zdraví. A jakožto zásobitelský řetězec skvěle funguje v podmínkách krize a obecnějšího nedostatku. Pokud hledáte KPZ skupinu ve vašem okolí, podívejte se na Adresář farmářů.

 

Autorka působí jako expertka MPSV na environmentální sociální podnikání a je spoluzakladatelkou sociálního podniku Fair & Bio pražírna.

 

Text: Markéta Vinkelhoferová

Foto: Šárka Krčílková

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.