Tichá kavárna slaví 10 let
1. 11. 2021

Tichá kavárna slaví 10 let

Tichá kavárna oslaví v listopadu 10 let od svého založení. Za tu dobu ušla velký kus cesty. O jejích začátcích, ale i o tom, kam až se posunula, si budeme povídat s Leošem Mačákem, ředitelem Tichého světa - chráněných pracovišť, o. p. s.

 

Povíte nám, jak to všechno začalo, kde se vzal impuls, který vedl k založení kavárny, kde pracují neslyšící?
Tichá kavárna je jedním z projektů organizací Tichý svět - chráněná pracoviště a Tichý svět. Protože posláním těchto organizací je mj. pomoci integrovat neslyšící do společnosti, tak vytvoření prostoru, kde se mohou neslyšící potkávat se slyšícími, bylo naprosto přirozené. Na podobě kavárny se velkou měrou podílela také městská část Praha 8. Kavárna se nachází v prostoru jídelny domu s pečovatelskou službou, který se původně využíval pouze v čase oběda. Díky vstřícnosti městské části nám bylo umožněno zde ve volném čase provozovat kavárnu.

 

Kaváren je v Praze mnoho. Jak získáváte zákazníky, jaká je vaše výhoda oproti konkurenci?
Jsme stejně dobří jako každá jiná kavárna, máme stejně dobré služby jako ostatní. A to ostatně platí o všech našich provozech. Jsme aktivní na Facebooku, používáme poutavou grafiku. A co považuji za nejdůležitější - zakoupením našich produktů nebo služeb podpoříte někoho, kdo ačkoliv má nějaký handicap, dokázal překročit svou komfortní zónu a chce se zapojit do společnosti.

 

Na jakých pozicích v kavárně neslyšící pracují?
Vlastně na všech. Aktuálně má kavárna až 13 osob se zdravotním postižením. Obsluhují hosty, myjí nádobí, uklízejí. Na každé směně pracuje jeden slyšící vedoucí asistent.

 

 

Kromě kávy zde podáváte i vynikající dorty.
Ano, Tichá cukrárna vznikla z přirozených potřeb naší kavárny. Nejprve jsme pekli pro naše hosty, ale protože postupem času bylo stále více zakázek, hledali jsme prostor, do kterého bychom Tichou cukrárnu přesunuli. Našli jsme zaniklé pekařství, které bylo v dezolátním stavu. Ve spolupráci s našimi partnery a zejména Prahou 8 se nám podařilo objekt rekonstruovat. S rozšířením prostor vznikla i další pracovní místa, aktuálně máme 14 neslyšících zaměstnanců.

 

Jaký máte sortiment?
Pečeme narozeninové i svatební dorty, vánoční cukroví, velikonoční pečivo, slané občerstvení, quiche, bezlepkové i veganské pečivo.., je toho hodně. Naše šikovná cukrářka Šárka vyrábí originální potahované dorty na přání. Pečeme z kvalitních surovin a poctivě. Naši zákazníci to vědí, proto se k nám vrací. Firmy si od nás také objednávají občerstvení, proto vznikl i náš další provoz Tichý catering.

 

A jak se na vašich provozech podepsala pandemie Covid - 19?
Byla to pro nás velmi složitá doba, ostatně jako pro všechny. Pro obor gastronomie o to těžší, že nařízení se měnila ze dne na den, ale zásobování a přípravu je potřeba naplánovat dopředu. Co se týká Tiché kavárny, měli jsme otevřené výdejní okénko a za velký úspěch považuji to, že jsme nemuseli nikoho propustit. Nicméně některé úvazky jsme museli na tři měsíce snížit. Činnost Kavárny na kolech, což je vlastně pojízdná verze Tichá kavárny, se kterou objíždíme různé městské akce a festivaly, byla velmi omezena. Tichá cukrárna měla před pandemií zakázek dostatek. V době omezení se lidé skoro nescházeli a báli se jakákoliv setkání dopředu plánovat. Požadavků na naše dobroty tedy výrazně ubylo. K tomu pro nás bylo velmi těžké rozvrhnout si výrobu, nákup surovin apod. Nikdo nevěděl, co bude druhý den.

 

 

V listopadu slaví Tichá kavárna 10. výročí. Jaký dárek byste oslavenci přál?
Poděkujeme našim zákazníkům a uspořádáme pro ně hned dva koncerty. Jinak všem našim projektům bych přál to stejné. Aby firmy více využívaly náhradní plnění. A to nejenom u nás, ale i u jiných sociálních podniků.

 

Co je to náhradní plnění a jakým způsobem se dá využívat?
Zákon ukládá povinnost všem firmám a zaměstnavatelům s více než 25 zaměstnanci, a platí to i pro instituce, které jsou organizační složkou státu, zaměstnávat osoby se zdravotním či tělesným postižením (OZP) na celkovém počtu svých zaměstnanců ve výši povinného podílu 4%.

Existují tři způsoby, jak zákon dodržet:
1. Zaměstnat OZP
2. Odvést do státního rozpočtu náhradu
3. Tzv. náhradní plnění - odebrat výrobky či služby od zaměstnavatelů s více než 50 % zaměstnanci se zdravotním postižením

V praxi to znamená, že si od nás můžete objednat výborný catering, workshop o neslyšících nebo kurzy znakového jazyka a ušetříte na odvodu státu. Peníze tak neodevzdáte státu, ale podpoříte smysluplný projekt a získáte užitečné a kvalitní služby. Více informací o náhradním plnění naleznete na našich stránkách.

A jestli mohu mít ještě jedno přání, byl bych rád, kdyby se zpřesnil termín sociální podnik, který momentálně není nijak ukonven v zákoně. Naplňujeme principy sociálního podnikání, negenerujeme zisk a veškeré tržby jdou zpátky do organizace. Právě kvůli právním nejasnostem ale fungujeme jako chráněná pracoviště.

 

 

 

 

Text: Lenka Pečkanová
Foto: archiv Tiché kavárny a Leoše Mačáka

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.