Voňavá tiskárna ze Zlína
16. 4. 2021

Voňavá tiskárna ze Zlína

Když jsem poprvé vstoupila do tiskárny, šla jsem tam s pocitem, že ucítím barvy a jiné chemikálie, které ne zrovna voní. Překvapilo mě však, jak mohou předsudky klamat. Při vstupu do této ekologické tiskárny jsem cítila vůni a čistotu. Jak taky jinak, když jsem byla v ekologické tiskárně EZOP a sociálním podniku Ezop plus, která je svou vůní tisků pověstná.
Na všechno kolem voňavých ekologických tisků jsem se zeptala Dariny Uhříkové, spolumajitelky sociálního podniku.

 

Co byste nám o vaší práci s tisky řekla?
Jsme ekologicky myslící firma, která zaměstnává pracovníky se změněnou pracovní schopností. Zaměřujete se nejen na tisky, ale také díky našim šikovným zaměstnankyním jsme se vrhly i do vývoje nových výrobků, které ručně šijeme z námi potištěných látek a materiálů. Nesmírně jsme hrdí na certifikát, který nás opravňuje pracovat s vegan kůží. Tuto vegan kůži umíme potisknout a vytváříme z ní spoustu krásných a ekologicky šetrných výrobků.

 

Co Vás k tomu vedlo? Nebyl to tak trochu risk pouštět se do něčeho neznámého s vegan kůží?
Rozjezd nám vzal mnoho času a samozřejmě jsme se potýkali často s otázkou od svých partnerů a kamarádů, jestli to není velký risk.
Naše hlavní společnost Ezop s. r. o. je na trhu více než 20 let. Před 8 lety, jsme si pořídili první ekologický stroj - tiskárnu a věděli jsme, že to je naše cesta. Postupně jsme pořídili další ekologické tiskárny a začali jsme intenzivně vyhledávat materiály šetrné k životnímu prostředí. V naší oblasti (reklamy) jsme byli velmi omezeni materiálem, mnohem větší výběr jsme nacházeli v materiálech tapet, textilu, koženky a pp materiálech. Velmi nás oslovily koženky a imitace kůže jako materiály šetrné k životnímu prostředí a to nejen vzhledem, ale tím, že při výrobě nebylo použito násilí na zvířatech. A protože nás baví tvořit, navrhli jsme pár jednoduchých produktů, které jsme testovali a vyvíjeli. Všechny naše výrobky vychází z jednoduchých střihů a snadné kompletace, umíme je také potisknout logem a grafikou, ekologickými zdravotně nezávadnými barvami. Proto jsme v roce 2015 založili sociální podnik s názvem Ezop plus a vytvořili si svou vlastní značku EZOPDESIGN. Dali jsme tuto jednodušší práci lidem se zdravotním omezením a pustili je i k vývoji nových výrobků.

 

Co Vás na tom nejvíce baví?
Baví mě, že je to ekologické, nezávadné a navíc hravé. S Vegan kůži se dá vymýšlet spousta nových věcí, oslovit jiné, nové zákazníky, kteří mají vztah k přírodě a jsou nositeli, nebo by chtěli být nositeli certifikátu CSR. Řeklo by se, že je na světě už všechno vymyšleno, že všichni všechno mají a vše je už otřelé v rámci dárkových a marketingových předmětů, ale vegan kůže je NOVÁ a ta nám otevírá dveře. Nyní jsme ve fázi osvěty směrem k zákazníkům. Je to běh na delší trať, ale pro nás je to výzva, výzva dělat svět lepší, čistější a voňavější.

 

 

Navrhujete si sami výrobky, začali jste vyrábět drobné zakázky a vrhli se intenzivně hledat odbyt. Jak se Vám daří?
Ezop plus je zaměřena na zakázkovou výrobu reklamních dárků pro firmy z materiálů šetrných k životnímu prostředí. Nejsme neziskovka, vystoupili jsme z vlaku velkých zakázek, po více než 20 letech to byla obrovská změna. Všechno je o zodpovědnosti, odvaze a chuti dělat práci, která Vás naplňuje. Stále budujeme naši “novou” firmu a značku, vyvíjíme a uvádíme své výrobky postupně na trh. Navrhnout, vyvíjet a vyrábět nové výrobky je ta nejhezčí část z procesu. To opět potvrzuje, že jsme kreativní a že nás naše práce baví. Najít odbyt je pro nás nejsložitější část procesu, hledáme obchodní partnery, pravidelný odbyt. Máme velkou zodpovědnost vůči lidem, které zaměstnáváme a plně si to uvědomujeme. Snažíme se jim jejich pracovní prostředí zpříjemnit, jak jen to jde. U nás mají pěknou, čistou a kreativní práci.

 

Co by vám nejvíce pomohlo nyní v době tak nejisté?
Více obchodních příležitostí - zakázek pro chráněné dílny ze státního sektoru, případně granty na marketing, propagační materiál – vylepšení webu a on-line marketing.

 

Jaké jste získali certifikáty, na jakých strojích pracujete?
Celý náš provoz, vybavení a materiály, se kterými pracujeme jsou ekologické a zdravotně nezávadné. Používáme pouze ekologické barvy, s certifikátem Greenguard – certifikát pro snížení dopadu na životní prostředí, většína našich materiálů má certifikáty Oeko Tex Standart 100, ROHS, FSC. V tomto roce se nám podařilo získat na naše výrobky – Vegan luxusní koženkové tašky, pouzdra, obaly na notebbok, spisovky a další, licenci V-labe. Také vyrábíme pohankové nahřívací polštářky, které plníme BIO pohankovou slupkou. Jsme rádi, že jsme se vydali tímto směrem a naše pozitivní ekologická stopa se tak dostává postupně mezi další a další zákazníky.

 

 

 

Text: Petra Benešová
Foto: Ezopdesign

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.