Rubikon Centrum Servis pomáhá odsouzeným překročit trestní minulost
7. 12. 2020

Rubikon Centrum Servis pomáhá odsouzeným překročit trestní minulost

Sociálních podniků, které zaměstnávají osoby ve výkonu trestu nebo opouštějící věznice, není v Česku mnoho. Rubikon Centrum Servis, s.r.o. je jedním z nich a při své činnosti čerpá z dlouholetých zkušeností svých zakladatelů. Jednou z osob, která stála u vzniku podniku, je Dagmar Doubravová, ředitelka mateřské organizace Rubikon Centrum, z.ú.

Co vás přivedlo k tomu, že se vy jako žena zabýváte zaměstnáváním vězňů?
Na začátku 90. let jsem studovala sociální práci na nově otevřené katedře Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Oslovila mě myšlenka restorativní justice, která se spíše než na potrestání pachatele zaměřuje na nápravu škod, které trestný čin způsobil oběti, ale i pachateli a celé společnosti. Spolu s podobně smýšlejícími studenty jsme v roce 1994 založili občanské sdružení. Původně dobrovolnická iniciativa se postupně transformovala v profesionální neziskovou organizaci RUBIKON Centrum, na jejímž řízení mám tu čest se již více než čtvrt století podílet. Naším cílem je odstraňovat překážky, které brání odsouzeným v návratu do společnosti, a zaměstnávání odsouzených ve výkonu trestu i po propuštění je jedním z účinných prostředků, jak toho dosáhnout.

Můžete přiblížit historii zaměstnávání vězňů v ČR – ať už ve věznicích, tak i po opuštění výkonu trestu?
Podle zákona o výkonu trestu odnětí svobody z r. 1999 (§ 28 zákona č. 169/1999 Sb.) mají odsouzení povinnost pracovat, pokud je jim přidělena práce a jsou schopni ji vykonávat. Vězeňská služba ČR však v minulosti nebyla schopna zajistit práci všem vězňům, kteří o ni měli zájem. Teprve od r. 2015 se situace začala měnit, zaměstnávání se stalo prioritou v oblasti vězeňství a zaměstnanost odsouzených se podařilo zásadním způsobem navýšit. V posledních letech se do popředí dostalo téma lidských práv a s tím související snaha prosadit, aby vězni dostávali za práci adekvátní finanční odměnu. Možnost výdělku během výkonu trestu je velmi důležitá, odsouzení mohou začít splácet dluhy a náhradu škody obětem, platit výživné, případně si našetřit prostředky na nový start na svobodě. A získání legálního zaměstnání po propuštění je jedním ze zásadních faktorů desistence, tedy opuštění kriminální kariéry, a úspěšné integrace lidí s trestní minulostí do společnosti.

Jak hodnotíte současnou situaci a jaké jsou výhledy do budoucna?
Zaměstnávaní lidí se záznamem v rejstříku trestů i vězňů je odvislé od aktuální situace na trhu práce. V době, kdy zaměstnavatelé mají nedostatek pracovníků, jsou ochotni více zariskovat a např. zaměstnávat lidi ve věznicích. Právě v době, kdy jsme začínali se zaměstnáváním vězňů, byl na trhu práce nedostatek volných pracovních kapacit. Bohužel v době recese, kdy pracovních míst ubývá, jsou zaměstnavatelé méně ochotní v tomto pokračovat a snaží se spíše udržet své vlastní stávající zaměstnance. A to je pro vězněné a jejich rodiny vážný problém.

Představte, prosím, váš sociální podnik.
Naše organizace se problematice zaměstnávání lidí s trestní minulostí začala věnovat již před 10 lety. V roce 2012 jsme založili nekomerční pracovní agenturu a získali povolení ke zprostředkování zaměstnání. Naše cesta je propojit konkrétní zaměstnavatele s prověřenými klienty, kteří prošli naším odborným poradenstvím, které pak podporujeme v pracovní adaptaci i po uzavření pracovní smlouvy. Od roku 2012 jsme takto pomohli získat práci více než 1300 lidem, 69 % z nich vydrží v práci i po zkušební době. Zároveň jdeme příkladem a sami v naší neziskovce nabízíme tzv. tréninková místa pro lidi propuštěné z vězení. Ti, kteří se osvědčí, v organizaci zůstanou a postupují z pozic provozních asistentů na odborné asistenty, projektové manažery apod. 25 % našich zaměstnanců má za sebou trestní minulost. Tato zkušenost je pro nás nesmírně cenná a umožňuje nám naše služby nastavovat podle skutečných potřeb klientů. Zaměstnávání na administrativních pozicích se nám osvědčilo, ale chtěli jsme rozšířit možnost tréninkových míst i na manuální profese. I proto jsme se v r. 2015 rozhodli založit sociální firmu RUBIKON Centrum Servis s.r.o. Začali jsme s úklidem veřejných prostor a odstraňováním graffiti. V roce 2016 jsme zahájili provoz šicí dílny ve Věznici Vinařice, abychom mohli rozvíjet pracovní dovednosti klientů a již ve výkonu trestu je připravovat na práci u spolupracujícího zaměstnavatele. Dalším krokem v rozvoji sociální firmy byla autodoprava a doručování balíků. Celkem náš sociální podnik zaměstnal více než 70 lidí s trestní minulostí.

K rozjezdu sociálního podnikání jste využili prostředky z Programu česko-švýcarské spolupráce. Jak náročné bylo grant získat? Využíváte ve financování podniku nějaké další dotační prostředky?
Naší velkou výhodou je, že máme již téměř 20 let navázanou spolupráci se švýcarským partnerem, organizací VEBO (Der Verein zur Entwicklung der Bewährungshilfe in Osteuropa), která pomáhá rozvoji v oblasti trestní justice i v řadě dalších zemí, např. v Rumunsku, Gruzii či Řecku. Jejich dlouhodobá podpora našich projektů spočívá nejen v poskytování finančních prostředků, ale také v předávání know-how a sdílení zkušeností. Další projekty určitě budeme zvažovat, protože bez pravidelných dotací je za stávajících legislativních podmínek náš podnik jen těžko finančně udržitelný. Většina sociálních podniků je navázaná na dotace pro zdravotně znevýhodněné, což naše cílová skupina nesplňuje. Proto je naše situace po skončení dotace velmi obtížná. Podařilo se nám ale naše zkušenosti předat jiné firmě, která získala dotaci z EU a nyní zaměstnává naše klienty dál.

Máte nějaké donory? Jak složité je získat dárce pro vaši cílovou skupinu?
Najít donory ochotné financovat sociální podnik, ale i činnost RUBIKON Centra, je spíše výjimečné. Lépe se získávají dárci pro sportovně charitativní akci Yellow Ribbon Run, kterou již 5. rokem spoluorganizujeme s Vězeňskou službou ČR a Probační a mediační službou. Smyslem akce je upozornit právě na problematiku zaměstnávání osob s trestní minulostí. Letošní Běh se žlutou stužkou se uskuteční 8. 10. v Aktivním lesoparku Řepy. Firem i jednotlivců, kteří se nebojí dát odsouzeným druhou šanci, rok od roku přibývá. Velmi si toho vážíme.

Jak řešíte marketing?
Popravdě, na samostatný marketing ani PR nemá sociální firma prostředky ani kapacitu. Zaštiťuje ji jméno a aktivity zakládající organizace RUBIKON Centrum.

Ucházíte se o veřejné zakázky?
O veřejné zakázky jsme se ucházeli v oblasti odstraňování graffiti, bohužel jsme nebyli úspěšní.

Můžete blíže představit spolupráci s městem Úvaly?
Díky spolupráci s městem Úvaly mohla firma Rubikon Centrum Servis udělat v roce 2015 své první krůčky. A nejspíš by k ní nedošlo, nebýt osvíceného přístupu starosty Petra Boreckého, který podpořil myšlenku zaměstnávání odsouzených při údržbě veřejných prostor „Města v zeleni“, jak se Úvalům právem přezdívá. Projekt „Čistíme Úvaly a pomáháme překročit minulost“ umožnil sociální podnik rozjet a zahájil několikaletou úspěšnou spolupráci. Jednalo se i s dalšími středočeskými obcemi o rozšíření této dobré praxe, k tomu však nakonec nedošlo.

Spolupracujete s jinými sociálními podniky?
Mezi zaměstnavateli, s nimiž spolupracuje RUBIKON Centrum, je několik sociálních podniků – s nimi vyjednáváme zřizování tréninkových míst pro naše klienty a vyplácíme jim mzdové příspěvky, když nám to umožňují naše projekty, financované z EU.

Jak váš sociální podnik zasáhla omezení související s koronavirem?
Koronavirus nás pochopitelně také zasáhnul. Měli jsme předjednané zakázky na šití z oblasti turistického průmyslu. Zakázka je zatím posunutá, ale je možné, že se nám na naše plány už nepodaří navázat, protože se zásadně mění trh práce, jak jsem již zmiňovala výše. Sociální podnikání v ČR není procházka růžovou zahradou, ale my nemáme v povaze se vzdávat.

 

 

 

Autorka: Lenka Malá
Foto: archiv Rubicon

 

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.