Modro-bílé Valašsko
12. 11. 2020

Modro-bílé Valašsko

Když se řekne Valašsko, napadnou nás louky, ovce, sýry, ale také modrá a bílá…
Ve Valašské Meziříčí se děje spousta zajímavých a nových věcí, tak jsme se tam jeli podívat znovu. Nedávno jsme zde psali o Pralinkárně s příběhem, ale tím to nekončí. V 1. Valašské diakonické vzniklo něco nového. V rámci jednoho ze sociálních podniků Na ramínku se doslova vyloupla na svět „Modrobílá šicí dílna“.

Jak tento nápad celý vznikl, na to jsme se zeptali Lenky Tvardíkové, která podnik Na ramínku vede. Lenka byla od samého začátku u toho, když pod vedením současné ředitelky Anety Klimentové vznikal sociální podnik v oblasti prodeje textilu s názvem Na ramínku. Tento podnik zaměstnává v současné době přes 30 lidí se zdravotním znevýhodněním. Je zde pestrá nabídka pracovních příležitostí, od praní prádla, žehlení, kontrolu až k prodeji, kde se pracuje s finanční hotovostí a pokladním počítačovým systémem. Našim cílem je samozřejmě najít pracovní uplatnění na míru každého uchazeče, aby byli mistři svého oboru a měli možnost růst.

 Kdo přišel s nápadem Modrobílá šicí dílna?
Celý nápad byl vlastně v šuplíku u naší paní ředitelky Anety Klimentové, která kdysi s touto myšlenkou „modrobílého“ světa koketovala. Když jsme během první vlny pandemie přemýšlely, co budeme dělat, kam se posuneme, jak zabezpečíme sociální podnik a dáme práci všem našim zaměstnancům, bylo jasné, že na prodej v našich secondhandech tolik lidí potřebovat nebudeme. Toto byla výzva, lidi doma nenecháme! A jak se říká, pod tlakem se vymýšlejí ty nejlepší věci, my jsme sáhli na dno šuplíku a tam ležela složka s názvem „Modrá-bílá“ a nápad byl na světě.

O jaký nápad se jednalo a proč zrovna modrá a bílá?
K Valašsku patří nejen sýry, ovce, louky a pastviny, ale také místní kroje, které jsou v barvách modré a bílé, tak jsme se rozhodli podpořit naše tradice a vymysleli jsme celou „valašskou kolekci“ praktických textilních výrobků. Cílem bylo oslovit místní hotely, penziony, obce, a všechny, kdo potřebují dárky pro své zákazníky, klienty, nebo si jen chtějí vybavit interiér a přizpůsobit jej více našemu regionu. Šicí stroje, švadlenky i nápadů bylo dost, tak jsme se do toho pustili.

Kde jste na to získali finanční prostředky? Kde sháníte materiál?
Získali jsme finanční dar na vybudování šicí dílny. Tím jsme získali finanční prostředky k zajištění vhodného pracovního prostředí pro naše zaměstnance. Materiál bereme od místních dodavatelů látek, ale snažíme se získat partnera, kde bychom měli zajištěny lepší podmínky dlouhodobého charakteru.

Jak získáváte nové zákazníky, bylo těžké dostat se se zbožím na trh poznamenaný útlumem cestovního ruchu?
Co se týče nových zákazníků, ano, vždy je to těžké, pokud nemáte ono pomyslné „zlaté vejce“, ale díky našemu nadšení a nápadům jsme se do toho tak vrhli, že ani nevíme jak, ale objednávky začaly chodit. Máme již několik zákazníků z řad penzionů, hotelů, ale také informačních center z regionu. Ozývají se i jednotlivci. Jezdíme, tedy jezdili jsme (dokud to šlo) po jarmarcích a sklízeli úspěchy. Máme také možnost prodávat naše výrobky přímo v prodejně Na ramínku ve Valašském Meziříčí. A co více, díky naší pralinkárně máme i firemní klientelu. Jak jsem se již zmínila, šijeme praktické věci, nejen dárky pro potěšení, takže náš záběr je dost široký na to, abychom byli úspěšní.

Šicí dílna fofo 1 šicí dílna foto 5 šicí dílna fofo 4

 

Jaké výrobky jsou vaše nejoblíbenější, co vaše zaměstnance nejvíce baví vyrábět?
Mé nejoblíbenější výrobky jsou polštářky, které plníme voňavými bylinkami a kořením. Sušíme si bylinky z vlastních zahrádek a naše firma je jimi celá provoněná. Zaměstnanci jsou velmi zruční a pracují rádi na každé zakázce s láskou a nadšením. Baví je, když vznikají pod jejich rukama krásné věci, které jsou spjaty s naším regionem. Mimo polštářků šijeme vybavení do kuchyně – chňapky, zástěrky, pytlíky na potraviny nebo koření, prostírání a jako dekorace do obytných prostor zase vymýšlíme různé látkové hračky pro děti, polštáře, závěsy apod. Za každou objednávku jsme vděčni a vážíme si jí. Nevyhneme se ale ani zakázkám na roušky, i když víme, že je to nyní potřeba, není to spjato s pozitivním pocitem, ale přináší nám to peníze na naše fungování. Snad tato doba brzy pomine a na roušky budeme už jen vzpomínat. Právě nyní bychom si měli navzájem dělat radosti malými dárečky, které mohou také ulevit od mnoha neduhů a tím jsou naše bylinkové polštářky nebo pro švadlenky originální jehelníčky.

Jak tu změnu nesli zaměstnanci?
Pro naše zaměstnance to byla příjemná změna, hlavně proto, že s námi mohli tvořit nové výrobky, to je motivovalo. Každý přispěl tím, co uměl a najednou byla spousta prototypů, které stále vylepšujeme. A abych nezapomněla, něco si zase schováváme na zlé časy „do šluplíku“ člověk nikdy neví… Důležité pro nás všechny bylo to, že jsme udrželi pracovní místa a dali lidem práci a novou chuť do života.

Co chystáte na nejbližší období?
Protože se blíží Vánoce, vymysleli jsme krásné dárkové koše a košíčky, do kterých budeme dávat nejen naše modro-bílé výrobky, ale také vynikající pralinky ručně vyráběné „mistry“ z našeho dalšího, voňavého sociálního podniku Pralinkárny s příběhem. Je krásné, když do sebe věci zapadají a mohou si být vzájemně prospěšné a dělat tak radost spoustě lidem ať už to jsou naši zaměstnanci, nebo naši zákazníci.

Text: Petra Benešová
Foto: archiv Na ramínku – 1. Valašská diakonická

 

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.