Iva Černá bojuje za společensky odpovědné zadávání zakázek
29. 10. 2020

Iva Černá bojuje za společensky odpovědné zadávání zakázek

Novou tváří mezi lokálními konzultanty MPSV je Iva Černá, která má od března letošního roku pod svými křídly oblast Jihozápad. Vystudovala Vyšší odbornou školu sociální v Prachaticích, zkušenosti sbírala na řadě kurzů či inkubátorů v oblasti řízení NNO, projektového řízení a sociálních inovací. V neziskovém sektoru působí od roku 2002, začínala jako sociální pracovník, následně působila jako projektový manažer nebo vedoucí služeb. V roce 2014 byla u toho, když se ve FOKUSu České Budějovice pustili do sociálního podnikání. Zeptali jsme se, jak se s prací lokální konzultantky sžívá a jakým směrem hodlá napřít své úsilí.

Co vás přimělo pustit se do sociálního podnikání?

V sociálním podnikání se pohybuji od roku 2014, ale s tímto tématem se potkávám celý svůj pracovní život. Když jsme zakládali sociální podnik z5smysl, dali jsme si jako cíl vytvářet pracovní místa pro lidi s duševním onemocněním. A po všech těch letech to znovu vidím jako velmi smysluplné.

Co vám sociální podnikání dalo?

Respekt k lidem, kteří podnikají.

Je naopak něco, co Vám sociální podnikání vzalo?

Nakonec ne. Je to samozřejmě obrovská dřina a pro sociálního pracovníka velká a drsná zkušenost. Ale zpětně vidím jen pozitiva.

Jste lokální konzultantkou MPSV pro Jihozápad. V čem spočívá vaše práce?

Aktuálně se rozkoukávám. Samozřejmě mojí hlavní činností jsou konzultace se sociálními podnikateli, ale těch zatím není moc. Takže se věnuji spíše propagaci tématu sociálního podnikání, zejména na úřadech. Mým velkým snem a cílem je vpašovat téma společensky odpovědného zadávání do fungování místních úřadů.

Jaké jsou Vaše dosavadní zkušenosti s prací lokální konzultantky?

Zatím mám za sebou jen pár konzultací, které se týkaly zejména poradenství v souvislosti s probíhající krizí.

Vyhledávají vás sociální podnikatelé sami, nebo musíte vyvíjet úsilí vy?

Zájem zatím moc není. Ale rádi bychom rádi uspořádali Snídani pro sociální podniky, tak doufám, že se poptávka zvýší.

Jak se daří spolupráce s úřady?

Čím dál tím líp. V Jihočeském kraji funguje Jihočeský sociální inkubátor, kde se schází sociální podniky, školy a zástupci úřadů a postupně a společně hledáme cesty, jak podporovat sociální podnikání v Jihočeském kraji.

Vnímáte za dobu vašeho působení v oblasti sociálního podnikání nějaké změny?

Mně se moc líbí systém společensky odpovědného zadávání. Myslím, že to je cesta, jak podporovat sociální podnikání v České republice.  A na tom bych se moc ráda podílela.

Jaké jsou vaše plány do budoucna v roli konzultantky?

Je to asi hlavně propagace tématu sociální podnikání. Abychom sociální podnikání vnímali jako významnou součást každé komunity.

 

Pokud jste z Jižních Čech a máte zájem o sociální podnikání obracejte se na paní Ivu Černou, kontakty ZDE

 

 

Autorka: Lenka Malá
Foto: archiv Ivy Černé

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.