Kola pomáhají nejen v Africe
20. 10. 2020

Kola pomáhají nejen v Africe

Kola pro Afriku je obecně prospěšná společnost založená před osmi lety v Ostravě. Její cíl a poslání vyplývá přímo z názvu – organizace sbírá od dárců vysloužilá jízdní kola, renovuje je a zajišťuje jejich přepravu do Gambie. V této africké zemi děti musí často chodit do školy pěšky ze vzdálených oblastí, proto jim kola velmi usnadňují cestu za vzděláním. Gambijským školákům bylo již předáno přes 7 300 kol.

Společnost provozuje jednak charitativní činnost, jednak v rámci sociálního podniku zaměstnává v centrálním skladu a dílně v Ostravě-Koblově sociálně znevýhodněné osoby. Jedná se především o muže nad padesát let s nízkou kvalifikací, po výkonu trestu, v exekuci, často i se zdravotním hendikepem. Opravují kola určená pro Gambii, ale také ta, která jsou následně prodávána na e-shopu organizace. Ne všechna kola se totiž hodí do afrického terénu, navíc díky prodeji části renovovaných kol organizace vydělává na svou činnost. Zákazníci e-shopu si mohu vybrat zajímavá, často historická kola a přitom podpořit jak zaměstnávání sociálně znevýhodněných osob, tak pomoc v Africe. V neposlední řadě činnost Kol pro Afriku má i environmentální přínos, jelikož kola, která by za normálních okolností skončila na skládce nebo jako kovový odpad, nacházejí nové uplatnění.

Kombinace placených pracovních míst a dobrovolnické činnosti je pro Kola pro Afriku typická.
„Činnost naší obecně prospěšné společnosti byla ze začátku téměř stoprocentně založena na dobrovolnické práci. Postupně organizace začala zapojovat do své činnosti víc a víc lidí a zaměstnávat je“, vysvětluje ředitelka organizace Petra Mičková. „Ze začátku projektu se nám podařilo zahájit spolupráci s věznicí v Ostravě-Heřmanicích. Lidé ve výkonu trestu intenzivně pomáhali hlavně při opravách a skládání kol, která byla určena pro děti do Gambie. Poslední dobou se snažíme přenechávat část práce gambijským mechanikům. Tímto podporujeme zaměstnanost v cílové zemi v Gambii a předcházíme migraci. Odsouzení nám teď pomáhají především s úpravou kol k jejich nakládce. Snažíme se je balit tak, aby se jich do přepravního kontejneru vešlo co nejvíce, proto jsou před cestou kola rozložena. Díky tomu naložíme do kontejneru nejen více kol než v minulých letech, ale také více krabic s novými a použitými náhradními díly. V minulosti jsme navázali i cennou spolupráci s Úřadem práce a začali přijímat pracovníky na veřejně prospěšné práce. Tito se věnují především manipulaci s koly, jejich třídění, čištění a sundávání použitelných náhradních dílů.

Společnost Kola pro Afriku se v loňském roce stala členem moravskoslezského Klastru sociálních inovací a podniků SINEC. Díky členství dosáhla v letošním roce na dotaci Moravskoslezského kraje určenou pro členy klastru na sociální podnikání. Částku ve výši 224 300 Kč použije na materiálně technické vybavení dílny a na nákup náhradních dílů. „Kola, která nám lidé přinášejí do sběrných míst, nejsou nikdy v dobrém stavu, mají už něco za sebou. Pokud se nehodí do gambijského terénu, jsou vytříděna na kola, která pomáhají v ČR. V našich dílnách se jim snažíme vdechnout nový život, aby mohla sloužit novému majiteli a finančně podpořit náš projekt“, vysvětluje ředitelka.

Mezi podporovatele Kol pro Afriku patří také Jihomoravský kraj a Město Ostrava. Díky spolupráci s Českou rozvojovou agenturou organizace získala podporu na činnost jak v ČR, tak v Gambii.
Také Kola pro Afriku pocítila dopady koronavirové krize.

„Přímo v době koronaviru nás výpadek tržeb z prodeje kol až tak nepostihl. Kola se na našem e-shopu prodávala možná ještě víc než obvykle. Koronavirus ale poznamenal naše benefiční a fundraisingové aktivity. Naším dlouhodobým podporovatelem je např. Nadace ČEZ. V rámci hudebního festivalu Colours of Ostrava a akce Pomáhej pohybem pro nás mohli účastníci vyšlapat výraznou finanční podporu projektu. Letos se festival nekoná. Dalším příkladem budou firemní benefiční akce. V situaci, která nastala, hledají všichni vlastní stabilitu a možnosti přežití, a omezují veškeré nadstandardní náklady. Doufejme, že z toho najdeme všichni cestu ven a že nám to pomůže věci přehodnotit a zlepšit“, popisuje situaci Petra Mičková.

Zdroje na činnost v Gambii se bude organizace snažit hledat přímo v cílové zemi. V tuzemsku bude potřebovat velkou finanční podporu od státu, od samosprávných celků, především krajů a v neposlední řadě také od individuálních dárců, kteří jsou neocenitelnou podporou všech neziskových organizací.

 

Text: Danuta Chlupová
Foto: Facebook/Kola pro Afriku

 

 

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.