Kartonážní dílnu zasáhlo uzavření škol
7. 9. 2020

Kartonážní dílnu zasáhlo uzavření škol

Slibně se rozvíjející sociální podnik Krabičky v.d. z Ostravy negativně ovlivnila současná situace. V rozhovoru to přiznává předsedkyně družstva Lenka Niklová.

 

Připomeňte, jak družstvo vzniklo a v čem je podstata toho, že se jedná o sociální podnik?

Krabičky – výrobní družstvo bylo založeno v únoru 2010 jako kartonážní dílna. Velmi nám pomohla výzva Evropského sociálního fondu a Integrovaného operačního programu, díky které jsme mohli pořídit potřebné stroje a zařízení a získat další finance pro založení a rozjezd sociálního podniku. Pro první členy družstva to byl přirozený posun v zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním od neziskového sektoru, ve kterém jsme pracovali od roku 2004, k sociálnímu podnikání. Sociální podnikání naplňujeme jak v oblasti zaměstnávání OZZ (v současné době to je 70 procent z celkového počtu zaměstnanců), tak v ostatních oblastech. Naše zaměstnance bereme jako členy pracovního týmu a snažíme se o jejich maximálním zapojení do chodu firmy, od běžné informovanosti po vedoucí pracovní pozice. Snažíme se mít na paměti nejen stránku sociální, ale i ekonomickou a vytvářet podmínky ro vlastní prodej výrobků a služeb.

 

Čím se zabýváte, kdo jsou Vaši odběratelé?

Hlavními odběrateli našich výrobků jsou firmy a jednotlivci z města Ostravy a Moravskoslezského kraje. Kartonážní dílna zajišťuje malosériovou výrobu obalů od návrhů po výrobu. Díky řezání bez výsekové formy a tudíž vysoké variabilitě jsou našimi zákazníky jak drobní živnostníci, tak firmy, které potřebují v malém nákladu obaly různých velikostí nebo obaly atypické. V rámci kartonážní dílny rovněž řežeme a lepíme tvořivé sady pro děti, které jsou určeny buď pro jednotlivce, nebo ve větším balení pro dětské skupiny. Našimi odběrateli jsou zejména školy, školky, volnočasová zařízení, neziskové organizace pracující s dětmi, spolky a jiná zájmová sdružení. Tvořivou sadu využíváme i jako reklamní předmět pro firmy a organizace, které chtějí něco netypického, českého a z dílny sociálního podniku.
V roce 2019 se nám podařilo v centru Ostravy najít nebytový prostor, který se stal naší prodejnou. Zajímavostí je, že jednotlivé kusy zařízení jsou z kartonu a lepenky. Propagaci našich tvořivých sad zajišťujeme rovněž prostřednictvím animačních programů pro firmy i organizace.

 

Jak se Vám daří pracovat s cílovou skupinou zaměstnanců?

Naší cílovou skupinou se v průběhu let stali lidé s chronickým duševním onemocněním. Je to velmi obtížně umístitelná skupina především kvůli stigmatu z psychiatrických diagnóz. Zaměstnanci k nám přicházejí většinou z organizací, které se dlouhodobě věnují této problematice na úrovni neziskového sektoru. Kmenoví zaměstnanci jsou v pracovním poměru od počátku projektu a máme s nimi výbornou zkušenost. Stali se z nich vedoucí na svých úsecích. Snažíme se podporovat je jak v pracovním, tak v osobním životě. Vývoj a výroba tvořivých sad se stala celopodnikovým tématem a zcela určitě společným dílem. Nejeden nápad na zlepšení přišel právě z řad zaměstnanců. Podílejí se rovněž na animačních programech i prodeji výrobků v obchůdku.

Jaký vliv na činnost družstva měla situace spojená s koronavirem a jak to ovlivnilo Vaše plány do budoucna?

Koronavirus nás ovlivnil zcela zásadně. Naši zákazníci jsou z 80 procent právě ti, jimž uzavřením prostor vláda znemožnila provoz a dále školy a školská zařízení, které uzavřela. Opatření začala platit v březnu, kdy začínají pro nás důležité prezentační výstavy a veletrhy. Měli jsme připravenou novou řadu Tvořivých lepených závěsů – JARO 2020, do kterých jsme investovali nemálo finančních prostředků. Rozhodnutím vlády jsme byli nuceni uzavřít obchod. Výroba poklesla o 80 procent. V dubnu jsme byli z důvodu nedostatku zakázek nuceni dílnu uzavřít. Z vlastní výroby získáváme 60 procent příjmů a rezervy dlouhodobě tak velké nemáme. Výpadek financí nám z části pokryly dotace Magistrátu města Ostravy, který zareagoval velmi rychle a pomohl a také firmy, které jsou našimi dlouhodobými partnery a objednaly si obaly na sklad. Získali jsme tak finanční prostředky důležité pro překlenutí náročného období.
V současné době je našim hlavním cílem nepropadat panice, nezadlužit se a udržet všech 15 pracovních míst. V době, kdy vznikal tento text, pracovalo družstvo v úsporném režimu s vědomím, že se postupně situace bude zlepšovat. Snažíme se hledat nové možnosti a jednou z nich je otevření tří turnusů příměstských táborů v době letních prázdnin. S ohledem na výjimečnost situace je jakékoliv plánování věštění z křišťálové koule.

 

 

Text: Danuta Chlupová
Fotografie: Archív VD Krabičky

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.