Loutky čekají na lepší časy
2. 6. 2020

Loutky čekají na lepší časy

Dřevěná loutková divadla jsou hlavním výrobním artiklem společnosti GERLICH ODRY s. r. o. Firma z Oder na Novojičínsku funguje už čtvrt století. Od svého vzniku zaměstnává v chráněné dílně osoby se zdravotním znevýhodněním. V současné době, stejně jako ostatní podnikatelské subjekty, čelí nízké poptávce po výrobcích související s epidemiologickou situací. O vývoji firmy a jejích aktuálních problémech hovoříme s jednatelkou a manažerkou sociálního podniku Danou Mateiciucovou.

 

Jaké byly počátky chráněné dílny a jak se postupně vyvíjela?
Chráněnou dílnu jsme založili v polovině 90. let. Ze začátku podpora znevýhodněných osob ze strany státu byla větší, postupně se podmínky zpřísňovaly. Momentálně zaměstnáváme 26 pracovníků, z toho přes 60 % jsou lidé se zdravotním znevýhodněním. Dle docházky a počtu odpracovaných hodin dostáváme příspěvek na mzdy z Úřadu práce. Zaměstnáváme lidi převážně s tělesným postižením, ojediněle s duševním.

 

Výroba loutek je určitě zajímavá činnost, ale trochu netradiční. Kde se vzal nápad na tento výrobní sortiment?
Ze začátku jsme zkoušeli různé činnosti na zakázku – například jsme přebalovali do menších obalů výrobky, které firmy dovezly z Číny ve velkém balení. To se příliš neosvědčilo, protože odběratelé se třeba ze dne na den rozhodli, že už o naše služby nemají zájem. Proto jsme se rozhodli jít cestou vlastní výroby. Máme také truhlářskou dílnu, v níž pracují dva stolaři, proto jsme se dali na dřevěné výrobky, nejdříve autíčka a jiné hračky. Postupně jsme dospěli k loutkovým divadlům. Prodáváme je v 90 % přes e-shopy.

 

Museli jste omezit činnost v souvislosti s nouzovým stavem a protikoronavirovými opatřeními?
Ano, museli. Jednak nemáme objednávky, jednak 3 zaměstnanci jsou doma a pobírají ošetřovné, protože se starají o děti.

 

Čím si vysvětlujete úbytek objednávek, když prodáváte většinou přes e-shopy a ty fungovaly po celou dobu nouzového stavu?
Vysvětluji si to tím, že lidé mají strach o práci nebo už dokonce o ni přišli, a proto nemají chuť objednávat v e-shopech zbytné věci. Loutková divadla nejsou levná, protože je to ruční práce. Reklamu děláme tak, jak jsme dělali, naopak – ještě jsme ji zesílili a přesto se projevil úbytek objednávek. Vyrábíme na sklad a čekáme, co bude dál.

 

Museli jste přijmout speciální opatření proti kornaviru na pracovišti?
Každý den se měří zaměstnancům teplota, nosí se roušky, platí zvýšená dezinfekce. Úplně se zastavily obchodní schůzky, což může mít vliv na další vývoj poptávky po našich výrobcích. Máme totiž také partnery, kteří objíždějí mateřské školy a nabízejí jim zboží. Teď jsou školky zavřené, takže nemají komu prodávat. Myslím si, že do září se nic nepohne. Uvidíme, co přinese období září – prosinec.

 

 

Text: Danuta Chlupová
Foto: archív společnosti GERLICH ODRY

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.