Pasta Fidli: Světlo na konci tunelu zatím nevidíme, ale nevzdáváme se
22. 5. 2020

Pasta Fidli: Světlo na konci tunelu zatím nevidíme, ale nevzdáváme se

Pandemie koronaviru a s ní spojená opatření tvrdě zasáhly do života českých podniků, ty sociální nevyjímaje. Jedním z těch, kdo musí řešit existenční problémy, je firma Pasta Fidli, s.r.o., která vyrábí čerstvé těstoviny. Prakticky přes noc se ocitla bez zakázek. Jak bojuje o záchranu? Nelehkou situaci popsala majitelka firmy Helena Cyrnerová.

 

Co vás přivedlo k sociálnímu podnikání?
Pracovala jsem 20 let v marketingu a obchodu, zakládala jsem např. teleshopping na Nově nebo jsem byla brand manager pro Českou republiku u značek Elmex, Wonderbra atd. Když mi umřel před 15 lety manžel, přehodnocovala jsem celý svůj život a chtěla jsem začít dělat smysluplnou práci. Začala jsem pomáhat s marketingovou strategií jedné neziskovce, kde jsem viděla, jak se pracuje se zdravotně postiženými osobami. Následně mě to přivedlo k založení firmy Pasta Fidli.

 

Čím se váš podnik zabýval před vypuknutím pandemie a jak se vašemu sociálnímu podnikání dařilo?
Vyráběli jsme čerstvé těstoviny pro gastro segment, tj. restaurace a hotely po celé ČR. Měli jsme více jak 150 zákazníků, které jsme zaváželi do 24 hodin. K tomu jsme měli do 10 prodejen maloobchodních, kterým jsme dodávali zboží. Vyráběli jsme více jak 5000 kg těstovin měsíčně. Již třetím rokem jsme byli v zisku, nicméně zisk byl použit na splácení úvěrů, které jsme si museli vzít v počátku podnikání.

 

Ze dne na den jste přišli o odběratele. Co to pro vás znamenalo?
To byla strašná situace. Najednou jsme neměli žádné objednávky, žádné zakázky. Hrůza. Ten pocit, že 6 let něco budujete, pipláte to jako miminko a ze dne na den je to pryč a vše, co jste budovala, se zhroutilo jako domeček z karet. Firmu vedu spolu s dcerou, která situaci zvládala lépe. Já už mám přeci jenom věk a při představě, že budeme vše budovat od začátku, je mi mdlo. V daný den jsme si svolali všechny zaměstnance, vysvětlili jsme jim situaci, že je musíme nechat až do odvolání doma. S pocitem, že ani nevíme, jak to oni zvládnou ekonomicky, psychicky, se těžko žije. Celé naše podnikání je o tom, že vše vytváříte pro ně, pro to, aby mohli pracovat, přizpůsobujete jim pracovní místa, pracovní pozici a mluvíte s nimi o tom, jak se cítí, jak jim to vyhovuje, jak se jejich život vyvíjí. Jsou jako vaše rodina. No hrozné myšlenky se vám honí hlavou.

 

Otevřeli jste e-shop pro koncové spotřebitele. Co to obnášelo a jak rychle jste jej zvládli rozběhnout?
Po víkendu, kdy se nám honilo hlavou, co s businessem uděláme, jsme se hodně zaměřili na sociální sítě. Začali jsme si platit reklamu a oslovovali jsme koncové spotřebitele s prosbou, aby nakupovali naše výrobky. A začaly nám chodit objednávky a denně jsme zaváželi více jak 10 koncových spotřebitelů. K otevření e-shopu nás inspirovalo jedno řeznictví. Dcera mi asi 14 dnů po vyhlášení zavření restaurací poslala link, že ono řeznictví založilo e-shop a snaží se takto trochu získat nějaké objednávky. Dcera mě inspirovala a do 48 hodin jsme e-shop spustili. Udělali jsme si ho vlastními silami z již předdefinovaných e-shopů, které se na trhu nachází. Začali jsme ho opět propagovat přes sociální sítě a podařilo se. Objednávky jsou sice oproti restauracím nízké, ale umožnily nám zaplatit mzdy za březen a duben, zaplatit nájemné, telefony, za účetní a SW služby. Prostě všechny fixní náklady, které nejdou moc snížit.

 

Pokoušeli jste se získat prostředky z úvěrových programů COVID?
Žádali jsme o COVID I i COVID II. U COVID I jsme to nestihli. Administrativa byla velmi složitá a než jsme vše vyplnili, příjem byl uzavřen. Zažádali jsme tedy o COVID II. Chtěli jsme 0,5 milionu Kč. Nicméně banka, kde máme stávající úvěry, které 5 let poctivě a pravidelně splácíme, nás informovala, že spadáme do rizikové skupiny 3 a že nám dají úrok 15 %, pokud nám úvěr vůbec dají. V tuto chvíli jsme si začali hodně rozmýšlet, zda bychom vůbec podepsali tento šílený úvěr. Teď by nám to pomohlo, ale v budoucnu by nás takové úroky srazily na dno. Jako soukromá osoba bychom získali úvěr za daleko výhodnějších podmínek. Nicméně naše banka nám rozhodování usnadnila a nakonec nám po 14 dnech úvěr zamítla. Že prý bychom neměli na splácení.

 

Jaká je tedy vaše finanční situace, když se nepodařilo získat úvěr?
Jsme bez peněz a žijeme pouze z toho, zda si u nás koncoví spotřebitelé objednají, či nikoli. Zestárla jsem o 10 let. Hrozný pocit něčeho, co nemůžete ovlivnit. Ta bezradnost, to zoufalství, že nevidíte světýlko na koci tunelu, je hrozné. A postupně slyšíte, jak restaurace končí, omezují sortiment, a tudíž vyřazují i čerstvé těstoviny. Na sušených mají větší marži a mohou si je dovolit dát na menu pod 100 Kč.

 

Podařilo se Vám získat finanční podporu od státu, např. příspěvek na platy zaměstnanců?
Přišel program Antivir kde vám stát přispěje na mzdu zaměstnanců. My totiž nepobíráme žádné příspěvky z úřadu práce, i když zaměstnáváme více jak 78 % OZP. Zažádali jsme 6. 4., kdy jsme co nejdříve mzdy zaplatili, a do dnešního dne, tj. 10. 5., nám nic nepřišlo. A to jsme teď platili již další mzdy. Stát nám zatím nepomohl, ale pomáhají nám obyčejní lidé, bez nich bychom byli ztraceni. Děkujeme.

 

Jak Vaše výroba funguje nyní? Museli jste zavést nějaká specifická opatření?
Naše výroba běží tak na 10 %. Vyrábíme 2-3 hodiny týdně, všichni jsou doma. Nemuseli jsme zavádět žádná zvláštní opatření, protože pracujeme v potravinářské výrobě a tam již jsou nastaveny přísné hygienické normy. Pouze jsme začali nosit roušky.

 

Jak situaci zvládají zaměstnanci? Jste s nimi v kontaktu?
Ano, jsme s nimi v kontaktu. Založili jsme na WhatsApp skupinu, požádala jsem všechny, aby si danou aplikaci stáhli, a tam je informujeme o dění ve firmě a diskutujeme o tom, jak vidíme budoucnost. Postupně se na nás i přicházejí podívat. Někteří si našli brigády, aby nějak vyžili. Jsou šikovní, mám z jejich samostatnosti radost.

 

Budete nuceni propouštět nebo např. zkracovat úvazky?
To zatím nevíme. Netušíme, kolik našich zákazníků z řad restaurací již neotevře. U těch, co otevřou, ale byli nastaveni i na zahraniční turisty, zase nevíme, jaké budou mít odběry, jak se jim podaří změnit jejich strategii. A zda stále budou počítat s čerstvými těstovinami v sortimentu. A už vůbec nevíme, zda nám budou i nadále nakloněni spotřebitelé, kteří nakupují na našem e-shopu. Vlastně vůbec nic nevíme, je tolik variant, jak se může situace vyvíjet… O to je to pro nás, majitele firmy, složitější a nervově vyčerpávající. Vlastně jsme v neustálém napětí, stresu, který ovlivňuje naši psychiku, znemožňuje se soustředit a oprostit se od problémů. Tzv. se podívat na vše z nadhledu. Mám za sebou 30 let práce v obchodu a marketingu, jsem plánovací typ, toto neznámo mě psychicky ubíjí. A doporučení některých ekonomů, kteří radí a přitom v praxi nikdy nedělali, mě dokáží rozpálit do ruda.

 

Co by vám pomohlo ze strany státu? Co vás může udržet nad vodou?
Nějaká rychlejší pomoc. Okamžité jednání. Je mi stydno se prosit někoho o peníze, ale jde nám o všechno, takže musím. Misky vah jsou jasně nastaveny: exekuce a zavření firmy nebo prosba o příspěvek. Takže ano, potřebujeme i nějakou další pomoc než jenom od lidí. Nejvíce by nám pomohl příspěvek na nájem, o kterém se diskutuje, uvítali bychom i zrušení odvodů. Velmi nám pomohla možnost odložení splátek stávajícího úvěru. Začneme znova splácet v říjnu a do té doby se snad dostaneme alespoň na 50% bývalého obratu. Co bude pak, uvidíme.

 

Jaké další dopady, kromě ekonomických, měla pandemie na vaši práci?
S dcerou děláme vše samy, nemáme žádnou administrativní sílu. Jsme asistenty ve výrobě, vedoucími směny, personalisty, účetními, marketéry, logistiky, plánovači a stratégy. V normální situaci není jednoduché se vždy přepnout do dané role. V této krizové situaci je to ještě složitější. U mě se celý ten stres projevuje tak, že jsem roztržitá, nesoustředěná, fyzicky vyčerpaná a dělám teď hodně chyb, i hloupých, které bych za normální situace nikdy neudělala. To břemeno je velké. Jsem duchovně smýšlející člověk a stále si říkám, neber si to tak osobně, podívej se na to z nadhledu, co ti to celé přinese, kam to tebe a tvoje zaměstnance posune... A na tuto otázku zatím neznám odpověď. Pouze vím, že solidarita lidí, které vůbec neznám, byla neuvěřitelná. Více jak 200 osob nám pomohlo svým nákupem, někteří objednali již čtyřikrát. Ta solidarita mi vyrazila dech. Jsem za ni moc vděčná a jsem nadšená z toho, že naše společnost není tak špatná, jak ji prezentují média. Ta solidarita a sounáležitost mě nabíjí k tomu, to nevzdat, jít dál a hledat světlo na konci tunelu. Děkuji.

 

 

 

Autorka: Lenka Malá
Foto: www.pastafidli.cz 

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.