Macken – praxe sociálního franšízingu za účelem vytvoření pracovních míst a rozvoje jazykových dovedností pro nezaměstnané přistěhovalce
8. 1. 2018

Macken – praxe sociálního franšízingu za účelem vytvoření pracovních míst a rozvoje jazykových dovedností pro nezaměstnané přistěhovalce

V současné době je ve Švédsku 310 firem evidovaných v seznamu pracovně integračních sociálních podniků v tzv. Tillväxtverket, Švédské agentuře pro hospodářský a regionální růst. Tillväxtverket zaměstnává přibližně 9500 lidí, z nichž asi 3000 je zaměstnáno v těchto podnicích. Zbývajících 6500 lidí pobírá různé příspěvky od úřadů práce, pracovních pozic na obecních a městských úřadech nebo ze systému sociálního pojištění.

Jeden z nejúspěšnějších sociálních podniků je Macken, který vytvořil cesty pro zvláště exponované skupiny na trhu práce − pro přistěhovalce se špatnou znalostí švédštiny.

Ve Švédsku je velký zájem o rozšíření počtu pracovních míst pro osoby, které jsou mimo švédský trh práce. Počet lidí v evidenci dlouhodobě nezaměstnaných se stále zvyšuje, a to i přes značné investice do vládní politiky trhu práce. Nejpočetnější skupinou mezi dlouhodobě nezaměstnanými jsou přistěhovalci, zvláště ti mimoevropští. Švédsko zažilo během několika desítek let přistěhovalectví ve velkém měřítku a také přijalo mnoho uprchlíků. Mnozí z nich nebyli schopni uchytit se na trhu práce, během recese pak nezaměstnanost v této skupině narůstá mnohem více než v jiných skupinách.

Za jeden z nejdůležitějších faktorů pro rychlou integraci je považována výuka jazyků. Z toho důvodu je všem přistěhovalcům nabízeno vzdělání ve švédštině (SFI – z anglického Swedish for immigrants) zdarma. Pro negramotné dospělé přistěhovalce toto vzdělávání nezahrnuje jen švédštinu, ale také čtení, psaní a počítání s použitím číslic. Vzdělání pro uprchlíky financuje vláda a vzdělání pro ostatní přistěhovalce financují obce. Obce jsou pro SFI nejdůležitější institucí a jsou zodpovědné za zajištění SFI. Nabízejí ho těm, kteří mají právo na vzdělání. Obce mohou získat SFI od několika aktérů. Práce je pro integraci také důležitá. Bez přístupu k práci má mnoho přistěhovalců potíže při rozvoji svých jazykových schopností. Mnoho z nich se proto ocitá v bludném kruhu, protože neumí jazyk. Bez jazyka nemají práci, bez práce nemohou rozvíjet jazykové znalosti.

Funkcí švédských obecních úřadů není zprostředkovávat nabídky trhu práce, tuto zodpovědnost má vláda prostřednictvím tzv. Arbetsförmedlingen. Ve skutečnosti však většina obecních úřadů provozuje své vlastní služby zaměstnanosti. Cílovou skupinou jsou ti, kteří dostávají podporu od obecních sociálních služeb. Většina osob, jež pobírá sociální dávky od obecních úřadů, nikdy nevstoupila na trh práce a na dávky a výhody pro nezaměstnané se kvalifikovala prostřednictvím Arbetsförmedlingen, nebo byla vyřazena z trhu práce a systému dávek v nezaměstnanosti z důvodu dlouhodobé nezaměstnanosti a/nebo postižení.

Tyto služby zaměstnanosti v rámci obecních sociálních služeb provozují různé formy školení, jež se týkají zaměstnanosti a praktických činností. Pracovní příležitosti, které poskytují cílové skupině, jsou omezené. Čas strávený v obecní službě zaměstnanosti vede k zaměstnání zřídka.

Pro tuto skupinu jsou řešením sociální podniky. V sociálním podniku začíná nezaměstnaná osoba zpravidla jako praktikant, na něhož společnost někdy obdrží náhradu od Arbetsförmedlingen, a někdy ne. Za nějakou dobu je těmto praktikantům nabídnuta možnost zaměstnání, často s několikaletou podporou pro nové pracovní síly z Arbetsförmedlingen, jež hradí část nákladů na mzdy pro družstvo.

Družstvo

Macken je družstvo ve Växjö. Växjö [vyslov ˈvɛkːˈɧøː] je město a sídlo oblasti Växjö. Je správním, kulturním a průmyslovým centrem okresu Kronoberg v jižním Švédsku. Čítá kolem 64.200 obyvatel, z celkového počtu 85 000 obyvatel okresu. 12 000 obyvatel se narodilo v zahraničí. Nezaměstnanost je ve Växjö 1,5 % nad celostátním průměrem. Z neevropských přistěhovalců pracuje méně než 50 % (ve srovnání s 61 % Evropanů a 82 % Švédů narozených ve Švédsku).

Macken vznikl v roce 2004 jako reakce na množství dobrých a opakovaně použitelných položek likvidovaných v komunálních recyklačních centrech. Zakladatel Mackenu Fredrik Bergman si povšiml nevyužitého potenciálu k opětovnému použití toho, co bylo vyřazeno. Z toho vznikl nápad na recyklaci a provoz opětovného použití. Objevila se myšlenka, že by mohly být vytvořeny pracovní příležitosti díky opravě a prodeji některých vyřazených položek. Od myšlenky nebylo daleko k činu, a brzy začal provoz první dílny Mackenu, a to opravou kol. Brzy bylo jasné, že je třeba založit další dílny, a tak má dnes Macken dílny na opravu nábytku, jízdních kol, elektroniky a textilní dílny. Družstvo má též své vlastní obchody a kavárnu.

Rozšíření prostřednictvím sociálního franšízingu

V současné době se Macken rozrostl za hranice obce Växjö. Potřeba školení, jazykových dílen, více podniků (družstev) a více pracovních míst se vyskytuje napříč obcemi jižního Švédska. Ostatní obce podnikly řadu studijních pobytů a sbíraly informace o založení nebo podpoře takového počinu. První krok je největší výzvou. Macken zatím neměl čas ani prostředky na rozšíření se do nových obcí. Obce, jež projevily o Macken zájem, se neodvážily investovat své zdroje, které Macken potřeboval. Rozhodly se, že určí někoho jiného, kdo by to udělal a vzal na sebe toto riziko.

Macken byl kontaktován krajem Coompanion Gothenburg, který vyvinul koncept sociální franšízy, a prošel jejich úvodním školením v oboru sociální franšízy v roce 2010. Cílem bylo najít způsob, jak se rozšířit a pomoct těm obcím, které potřebovaly podnik na způsob Mackenu.

 

Autorka: Iva Kozáková

Foto: Pixabay, Creative Commons CC0

 

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.