Kavárna Modrý domeček Řevnice
1. 11. 2017

Kavárna Modrý domeček Řevnice

Kavárnu Modrý domeček provozuje od roku 2007 jako integrační sociální podnik spolek Náruč v Řevnicích. Přestože v kavárně pracují na chráněných pracovních místech lidé s různým typem zdravotního znevýhodnění, na první pohled se to nepozná... Kavárna nabízí speciality vlastní výroby, lehké teplé obědy a večeře, občerstvení pro firmy, rodinné oslavy i svatby a samozřejmě výbornou kávu! A kromě toho ještě stihne vyrábět delikatesy, které pod vlastní značkou balí do dárkových balíčků a košů.

 

Co vás přivedlo k nápadu založit sociální podnik?
Motivací pro založení sociálního podniku bylo několik. Především jsme chtěli zaměstnat naše dospělé klienty sociálních služeb, kteří jen těžko hledali uplatnění na otevřeném trhu práce. Našim snem bylo vybudovat krásnou a moderní kavárnu, kde by zaměstnanci pracovali v důstojných a férových podmínkách.A to se nám povedlo. Druhou motivací bylo zajištění vlastních finančních prostředků pro podporu naší hlavní činnosti, kterou je poskytování sociálních služeb. V neposlední řadě to byla motivace aktivně pracovat v komunitě, ve které působíme a přinést sem služby, které tu chyběly.

 

Jaké byly vaše začátky?


Opravdu velmi krušné! Bez jakékoli zkušenosti v gastro-segmentu, obchodu a marketingu, začala parta nadšenců, většinou lidí z pomáhajících profesí, podnikat. Jedinou praxi, kterou jsme měli, byla práce s cílovou skupinou zaměstnanců. No, jak to mohlo dopadnout? Doslova každodenní učení se z vlastních chyb, obrovský výdej energie a pracovní doba od nevidím do nevidím. Teprve postupně jsme do našeho týmu najali provozní a profesionální kuchařku, nastavili jsme pracovní postupy, kompetence a chaos získal řád.

 

Co je posláním vašeho sociálního podniku?

Posláním a zároveň cílem našeho sociálního podnikání je především zaměstnávat osoby se zdravotním postižením. Vytvářet pro ně takové pracovní podmínky, které podpoří jejich dovednosti a udrží je na trhu práce. Věříme, že stabilní práce přinese do jejich života jistotu, klid a sebevědomí. Dalším cílem je ekonomická soběstačnost kavárny. Zisk z kavárny je plně reinvestován do rozvoje firmy a našich zaměstnanců a částečně financuje provozování sociálních služeb Náruče.

 

Jakého největšího úspěchu jste za 10 let, co kavárnu provozujete, dosáhli?

Především nás těší množství zaměstnanců, kterým jsme mohli poskytnout smysluplnou práci, někteří jsou v kavárně od samého založení. Stále více si uvědomujeme jak je práce důležitou součástí života lidí se zdravotním postižením. Dává jim nejen finanční jistotu, ale především stabilitu v soukromém životě. Jsme samozřejmě moc rádi, že nám neustále rostou tržby a naše gastro podnikání se rozrůstá, i když je to velmi těžký business.

 

Kolik osob a s jakým typem zdravotního znevýhodnění u vás pracuje?

V současné době zaměstnáváme v Náruči 22 osob se zdravotním postižením. 30% tvoří lidé s mentálním postižením a 70% lidé s duševním onemocněním.

Jak reagují zákazníci vaši kavárny na tuto skutečnost?

Úplně normálně a mnozí dlouho vůbec neregistrují, že jsou v chráněné kavárně, i když to máme napsané hned u vchodu.

 

Podařilo se vám změnit postoj široké veřejnosti i odstranit předsudky, které vůči lidem s mentálním postižením či duševním onemocněním má?

Upřímně jsme se nikdy s žádnými předsudky nesetkali, spíš se občas objeví zákazník, který se doslova „přišel pohádat“ a s tím nic nenaděláme. Určitě všichni, kteří pracují ve službách, takový typ zákazníků znají. My se v kavárně netajíme tím, že zaměstnáváme kolegy se zdravotním postižením. Ale protože jsme v naší společné práci hned zpočátku vsadili na kvalitu sortimentu i zákaznického servisu, myslím, že se můžeme bez obav srovnávat s běžnou kavárnou. Lidé k nám nechodí ze soucitu, stejně jako nechodí ti, kterým není naše forma podnikání příjemná.

 

Jak jste na tom finančně? Jste úspěšní? Kolik procent přibližně máte z dotací a kolik si vyděláte sami na tržbách?

Tržby z prodeje stoupají a tvoří 58%. 42% jsou dotace a dary.

 

Jaké jsou vaše plány do budoucnosti?

Rádi bychom se rozšířili o menší gastro-provoz, který by přinesl zajímavý sortiment do našeho produktového portfolia.

 

Co by vám pomohlo z hlediska státní podpory?

Jako sociální podnik, který zaměstnává více jak 50% lidí se zdravotním postižením, většinou s III. stupněm invalidity, čerpáme nárokový příspěvek na podporu chráněných míst. S každoročním navyšováním minimální mzdy žijeme v nejistotě, zda stát konečně časově sladí nárůst minimální mzdy současně s navýšením příspěvku pro OZP. Nekonečná vyjednávání, petice a intervence ze strany zaměstnavatelů OZP jsou zbytečná a zdržují nás od práce. Další podporu bychom přivítali při zadávání veřejných zakázek menšího rozsahu nebo zakázek napřímo.

 

 

Autorka: Iva Kozáková
Foto: Modrý domeček

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.