27. 4. 2015

Každou šanci je třeba využít...

Kurz pro azylanty a migranty „Základy podnikání“

V Organizaci pro pomoc uprchlíkům v současné době probíhá bezplatný kurz pro pražské azylanty a migranty „Základy podnikání“. Kurz pořádá P3 – People, Planet, Profit, o. p. s. společně s partnerskou společností Organizace pro pomoc uprchlíkům, o. s. a je součástí projektu Začátek ve svém 2, který je podpořen z Operačního programu Praha – Adaptabilita.

Cílem kurzu je dlouhodobě nezaměstnaným cizincům hlášeným na úřadě práce, kteří se rozhodli podnikat, pomoct vlastní podnikání rozjet. Krom možnosti získat důležité znalosti a informace jim je nabídnuta pomoc s vyřizováním všech nezbytných formalit k zahájení podnikání (nostrifikace diplomů, překlady dokumentů, vyřizování nutných náležitostí na úřadech apod.). Většinou se jedná o cizince, kteří se dlouhodobě potýkají s problémem najít uplatnění na našem trhu práce. A tak když jim ostatní dát práci odmítli, rozhodli se dát ji sami sobě a stát se podnikateli. K tomu, aby se jimi opravdu stát mohli a svůj podnikatelský cíl naplnili, je nutné, aby si osvojili právě základy podnikání. Účastníci na kurzu získávají informace ohledně legislativy v ČR, o daňovém i bankovním systému, pojištění, PR, marketingu i o možnostech získávání prostředků při zahájení podnikání. Učí se tvořit jednoduché webové stránky, vést účetnictví, sestavit rozvahu, spočítat bod zvratu. Do kurzu vstupují účastníci již s konkrétními podnikatelskými plány a v jeho průběhu mají možnost tyto plány rozpracovávat a teorii postupně uvádět do praxe. Právě to účastníci na kurzu oceňují nejvíce. Jedna účastnice se vyjádřila, že měla obavu, aby kurz nebyl suchá školní teorie. Ale školu tu připomíná snad jen tabule a barevné fixy. Jinak tu vládne uvolněná atmosféra a dobrá nálada, a to určitě nejen díky kávě, sušenkám a koláčkům, které dráždí chuťové buňky na stolku přímo vedle tabule. Účastnice kurzu Taťána na otázku, co se jí na kurzu líbí, pohotově odpověděla, že lektoři, kteří jsou odborníci a profesionálové a zároveň mají k účastníkům kurzu přátelský přístup a nechybí jim smysl pro humor a nadsázku. Nepůsobí na ni jako učitelé, ale spíš jako parťáci, a tak na kurzu není o legraci nouze. Mladá žena z Moldávie oceňuje především individuální přístup lektorů, kteří se pečlivě a trpělivě věnují každému účastníkovi a probírají s ním, jak nejlépe naplnit jeho podnikatelský záměr. Lektoři během výkladu zadávají úkoly a účastníci kurzu je zpracovávají na svých konkrétních podnikatelských plánech, společně pak vše konzultují, lektoři uvádějí konkrétní příklady z praxe, nabízejí rady a doporučení.

Kurz je jeden velký MIX. Na tabuli je nakreslený pro budoucí podnikatele nezbytný nástin marketingového mixu, který studuje v jedné místnosti mix různých národností. Účastníci jsou z Ukrajiny, Moldávie, Íránu, Ruska i Běloruska. A jejich podnikatelské cíle jsou stejně rozmanité, někdo si chce otevřít čistírnu, jiný kupovat a prodávat handmade výrobky, další poskytovat IT služby, někdo provozovat cestovní portál, jiný zas zabývat se výcvikem asistenčních psů.

Marketingový mix se skládá ze 4 P, pro účastníky tohoto kurzu je nejdůležitější jedno P – PRÁCE. Všichni mají společné to, že chtějí pracovat, ale nechtějí se o práci doprošovat. Jednou z takových účastnic je již zmiňovaná Taťána z Ruska. Vystudovala na vysoké škole hydrogeologii, ale i přes usilovnou snahu v České republice práci v oboru nenašla a nesehnala ani jinou práci, která by odpovídala jejímu vysokoškolskému vzdělání. Jediné, co jí nabízeli, bylo uklízení nebo mytí nádobí. Protože nechce být závislá na manželovi a zároveň se nehodlá spokojit s podřadnými pracemi, rozhodla se začít s podnikáním. I účastnice z Běloruska Viktorie se potýkala s problémy najít v České republice práci.  V Čechách žije již 17 let, ale práci našla jen jednou, a to na krátkou dobu a velmi špatně placenou. Viktorii situaci ještě komplikuje fakt, že se narodila s handicapem. Ani ona však nechce být závislá a odkázaná na sociální dávky a už vůbec nechce nikoho žádat o milost. Rozhodla se tedy pracovat na sebe, ale zároveň i pro jiné. To, co pro ni bylo dřív znevýhodněním, hodlá nyní proměnit ve svou přednost. A to jsou právě zkušenosti s jejím handicapem (tělesným i handicapem sociálně vyloučené) a poznáním, jak mu čelit. Viktorie se rozhodla podnikat v oboru – výcvik asistenčních psů. Právě zvířata, jak říká, ji totiž vyléčila, a to „terapií láskou“. Do 17ti let téměř nemluvila, styděla se za to, že se špatně vyjadřuje a koktá. Zvířata byla první, s kým začala bez ostychu komunikovat, protože právě zvířata, jak je přesvědčená, berou člověka takového, jaký je, i s jeho chybami, před nimi není důvod proč se stydět. Dřív Viktorie nemluvila vůbec, dneska mluví několika jazyky. Dřív potřebovala pomoc ona, dneska chce pomáhat ostatním. A právě určitou spřízněnost a možnost být sama sebou cítí i na kurzu: „Cítím se tu velmi dobře, protože tady se nikdo nemusí před nikým stydět, všichni jsme na stejné lodi, všichni jsme cizinci, mluvíme česky se zvláštním přízvukem, potýkáme se s problémy najít práci a uživit se.“ A právě vzájemná podpora účastníků hraje důležitou roli v udržení nadšení a motivace. O podnikání a zároveň pomoci druhým uvažuje i Julie, mladá žena z Ukrajiny. Vystudovala vysokou ekonomickou školu a v Čechách nějakou dobu pracovala v redakci časopisů, které vycházely v ruštině a angličtině. Po zhoršení ekonomické situace však práci ztratila a novou již nenašla. Rozhodla se tedy zúročit své znalosti z redakce i cestování a založit webové stránky nabízející služby v cestovním ruchu. Vzhledem k tomu, že půjde o práci především z domova jen s nutností připojení k internetu, domnívá se, že by ji mohli zastávat i lidé s fyzickým handicapem. Rozhodla se několik z nich zaměstnat, protože sama prý dobře ví, jaké to je nemít práci a jak je práce důležitá nejen pro získání finančních prostředků, ale i k budování vlastního sebevědomí.

Na kurzu účastníci získávají spoustu nových znalostí, učí se od lektorů, ale i jeden od druhého a učí se i hodně sami o sobě, mimo jiné i to, jak důležité je nevzdávat se. Viktorie to vyjádřila slovy: „Důležité je na život si jen nestěžovat, ale něco s ním dělat. Pro mě kurz znamená šanci a myslím, že každou šanci je třeba využít.“ Kurz je rozhodně jednou z možností něco se svým životem udělat. Využít další šanci navštěvovat tento kurz budou mít zájemci od května (nový běh kurzu startuje 13.5. 2015 a končí 2.7. 2015).

 

 

Leták projektu ke stažení ZDE.

 

Kontaktní osoby pro zájemce o kurz:

Monika Šikulová, P3 – People, Planet, Profit, o.p.s., Malátova 16, Praha, monika.sikulova@p-p-p.cz, 776 786 199

Ivana Baňacká, OPU, Kovářská 4, Praha 9, ivana.banacka@opu.cz, 730 158 779

 

 

 

 

Autor: Drahomíra Broková


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.