5. 2. 2015

Jaké to je, když si cizinec splní svůj sen v Čechách?

To budou moci poznat pražští azylanti a migranti, kteří sní o vlastním podnikání a zajímavé práci, ale zatím nedostali šanci dělat to, co by skutečně dělat chtěli. Takovou možnost nabízí kurz pořádaný společností P3 – People, Planet, Profit, o. p. s. společně s partnerskou Organizací pro pomoc uprchlíkům, o. s.. Kurz je součástí projektu Začátek ve svém 2, který je podpořen z Operačního programu Praha -  Adaptabilita.

Azylanti a migranti budou mít příležitost zdarma navštěvovat kurz „Základy podnikání“ umožňující splnit si svůj pracovní sen, který se díky kurzu může přiblížit skutečnosti. Cizinci se nemusí smiřovat se ztrátou kvalifikace a prací na podřadných pracovních pozicích, i v jiné než rodné zemi se mohou věnovat tomu, co je zajímá a baví. Důkazem toho jsou absolventky předešlého běhu kurzu Začátek ve svém, který byl realizován v letech 2012 až 2014 a byl podpořený z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Část účastnic se úspěšně integrovala na primární trh práce a jejich živnostenská činnost se zdárně rozvíjí, konečně dělají to, co dělat chtějí. Aby tuto šanci dostali i další cizinci žijící v Čechách, otevírá se nový kurz a nová šance pro ty, kteří mají chuť, odvahu a odhodlání něco změnit.

První kurz začne 18.3. 2015, bude probíhat po dobu osmi týdnů vždy dva dny v týdnu a skončí 7.5. 2015. Pro ostatní zájemce bude i další běh, který startuje 13.5. 2015 a končí 2.7. 2015.

 

Na to, jak kurz probíhal v minulém roce a jak bude probíhat nyní, odpovídala Džana Nidžar Popović ze spolupořádající Organizace pro pomoc uprchlíkům organizace.

Pro koho je kurz učen a kdo se ho může účastnit?

Přihlásit se mohou všichni migranti a azylanti s trvalým pobytem v Praze, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní a hlášení na úřadu práce, domluví se česky, mají základní počítačové dovednosti, vizi k uskutečnění podnikatelského záměru a odhodlání ji naplnit. Kurz je určen těm, kteří se nechtějí smířit s prací, která na ně zbude, ale chtějí práci, kterou si sami vyberou, chtějí ukázat a dokázat ostatním i sobě, že umí něco víc a chtějí něco víc.

 

Co všechno se frekventanti kurzu naučí/co jim absolvování kurzu může nabídnout a poskytnout?

Účastníci kurzu získají nejprve teoretické znalosti, které pak použijí pro svůj konkrétní podnikatelský záměr, ten budou konzultovat se zkušenými lektory a uvádět během kurzu do praxe.  Získají informace ohledně legislativy v ČR, o daňovém i bankovním systému, pojištění, PR i marketingu. Dozví se, jak získat finanční prostředky při zahájení podnikání a jak fungují podnikatelské úvěry. Naučí se tvořit jednoduché webové stránky, jak vést účetnictví, jak udělat rozvahu, jak spočítat bod zvratu, ale i třeba způsoby komunikace se zákazníkem v českém prostředí. 

 

Čím se odlišuje tento kurz od dalších nabízených kurzů?

Kurzů zaměřených na podnikatelské dovednosti je mnoho, tento je jedinečný v tom, že nabízí kompletní podporu a zaměřuje se přímo na zpracovávání konkrétních podnikatelských plánů účastníků kurzu. Jednou z důležitých služeb, kterou kurz nabízí, je také tzv. Job klub, kde se klienti mohou setkávat po celou dobu trvání projektu. Mají možnost se v klubu scházet, konzultovat a debatovat, navazovat mezi sebou kontakty, rozvíjet vztahy pracovní i společenské.

Mezi podpůrné aktivity patří i následná doprovodná opatření obsahující např. přímou asistenci, poradenství odborníků, právní a sociální poradenství. Job coach s klienty i po skončení kurzu (až do října, tzn. přes půl roku) zajišťuje, konzultuje a pomáhá vyřizovat vše potřebné k úspěšnému rozjezdu podnikání.

Kurz nejen že je bezplatný, ale účastníkům jsou hrazeny i další možné náklady s ním spojené – náklady na dopravu i hlídání dětí, správní poplatky, překlady dokumentů, nostrifikace diplomů apod.

 

Jaké byly zkušenosti z minulého kurzu a jaká jsou očekávání od toho současného?

Doufáme, že tento kurz bude stejně úspěšný, jako byl ten minulý, a překvapilo nás, jak úspěšný byl. Části účastnic (tehdy byly cílovou skupinou pouze ženy) se podařilo úspěšně založit živnost a uplatnit se na primárním trhu práce.

Mezi úspěšné projekty patří například založení první šachové školky v ČR, založení jazykové školy spojené možností pobytů v zemi původu vyučovaného jazyka, penzion, obchod s ručně vyráběnými netradičními mýdly nebo dílna s originálními uměleckými předměty z pálené keramiky.

Na klientkách bylo patrné, že během kurzu kromě profesního růstu prochází i růstem osobnostním. Postupně získávaly větší sebevědomí, zvyšovalo se jejich odhodlání i motivace aktivně ovlivňovat a měnit svůj život. Probouzela se jejich ztracená chuť a energie nejen do práce, ale i do života. Účastnice kurzu si pomáhaly a vzájemně se podporovaly, vznikaly mezi nimi vazby nejen pracovní, ale i přátelské. Většina z nich si dokázala tak, že plnit si své sny je možné.

 

Leták projektu ke stažení ZDE.

 

Kontaktní osoby pro zájemce o kurz:

Monika Šikulová, P3 – People, Planet, Profit, o.p.s., Malátova 16, Praha, monika.sikulova@p-p-p.cz, 776 786 199

Ivana Baňacká, OPU, Kovářská 4, Praha 9, ivana.banacka@opu.cz, 730 158 779

 

 

 

 

Autor: Drahomíra Broková


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.